В Україні стартувало широке обговорення перспектив державної регіональної політики. Тези Конгресових слухань
В Україні стартувало широке обговорення перспектив державної регіональної політики. Тези Конгресових слухань

В Україні стартувало широке обговорення перспектив державної регіональної політики. Перший із серії публічних тематичних заходів  - Конгресові слухання, які винесли на порядок денний питання механізмів взаємодії суб’єктів державної регіональної політики щодо відновлення та розвитку регіонів.


Близько 150 учасників - представники обласних військових адміністрацій та обласних рад, агенцій регіонального розвитку, органів місцевого самоврядування, всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, експерти провели відкриті обговорення сьогоднішніх викликів та можливих шляхів їх вирішення для забезпечення ефективної державної регіональної політики.

Організатор - Офіс Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України за підтримки Швейцарсько-українського проєкту «Згуртованість та регіональний розвиток України», UCORD.

 

 

За словами заступника Керівника Офісу Президента України, виконавчого секретаря президії Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України Олексія Кулеби, саме Конгрес є великою спільною платформою, яка об’єднує представників місцевих та регіональних влад, асоціацій органів місцевого самоврядування, агенції регіонального розвитку  для обговорення викликів та завдань влади.

Олексій Кулеба звернув особливу увагу учасників Конгресових слухань на те, що державній регіональній політиці та місцевому самоврядуванню буде присвячена велика частина української доктрини, яку Президент України Володимир Зеленський запропонував до загальнонаціонального обговорення.

Від якості законодавчого забезпечення, стратегічних, програмних документів державної регіональної політики та вчасної їх імплементації залежить якісь життя людей в громадах, можливості розвитку територій. На цьому наголосив керівник Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України В’ячеслав Негода.

 

 

За словами заступниці керівника Швейцарсько-українського проєкту «Згуртованість та регіональний розвиток України», UCORD Марини Бриль, сьогодні проєкт спрямовує зусилля на вироблення стратегічного погляду у майбутнє - яким має бути регіональний розвиток в Україні, щоб усі його учасники могли ефективно виконувати свою роль, співпрацювали на усіх рівнях і підтримувати одне одного.

 

 

Старша координаторка програм Посольства Швейцарії в Україні Ілона Постемська зазначила, що діяльність проєкту UCORD планували ще в 2020 році, коли в країні була інша ситуація, ніж сьогодні.

«Станом на зараз актуальність цього проєкту зросла в рази, адже державна регіональна політика і регіональний розвиток є ключовими для відбудови України», - зазначила Ілона Постемська.

 

 

Віталій Безгін, народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування констатував низку проблем у сфері державної регіональної політики.

«Якщо децентралізація продовжує «їхати», її не спинити, то з регіональною політикою велика проблема. На рівні держави  сформована регіональна політика відсутня. І це спільне завдання всіх стейкхолдерів цю політику почати нарешті формувати. Добре, що є спільне розуміння всіх, що державна стратегія регіонального розвитку має бути переглянута, добре, що розпочався тут діалог, добре, що розпочався діалог в частині розподілу територій на функціональні типи. Засадничий закон про основи державної регіональної політики не працює. Більшість агенцій регіонального розвитку не працюють», - сказав Віталій Безгін.

 

 

Які ще нагальні проблеми необхідно вирішити для того, аби забезпечити втілення ефективної державної регіональної політики, чому вона є важливою для відновлення і розвитку територій громад, яке її значення для членства України в ЄС, як агенції регіонального розвитку бачать свою роль у реалізації державної регіональної політики, які шляхи вирішення існуючих проблем бачать асоціації органів місцевого самоврядування  та інші цікаві погляди і думки – у відеозаписі Конгресових слухань.

Більше публікацій за  тематикою – невдовзі на порталі «Децентралізація».

 

 


Швейцарсько-український проєкт «Згуртованість та регіональний розвиток України», UCORD зосереджується на трансформації організаційних структур агенцій регіонального розвитку (АРР) в Україні, а також розбудові їх спроможностей задля утвердження їх ролі провідників та фасилітаторів відновлення, здатних визначати регіональні пріоритети та формувати партнерства для розробки та втілення проектів, які сповна реалізовують потенціал регіонів.

Проєкт втілюється за підтримки Швейцарії через Швейцарськоу агенцію розвитку та співробітництва, компанією NIRAS Sweden AB. Наразі проєкт UCORD перебуває у своїй першій фазі, яка розпочалася у грудні 2022 р., та триватиме до листопада 2026 року. Всього проєкт розрахований на три 4-річні фази загальною тривалістю 12 років.

Метою проєкту UCORD є сприяння скоординованим діям з відновлення та злагодженого регіонального розвитку з боку громадян, бізнесу і органів влади, що у свою чергу покращує якість життя людей, зміцнює стійкість суспільства, мир та соціальну згуртованість в Україні.

Переглядів: 3318
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: регіональний розвиток
Читайте також: