Перспективи розвитку інфраструктури і транспорту обговорили на третьому Форумі відновлення Одещини
Перспективи розвитку інфраструктури і транспорту обговорили на третьому Форумі відновлення Одещини

4 серпня в Одесі відбувся Форум відновлення Одещини «Транспорт. Логістика. Інфраструктура», що став третім заходом на Півдні України, присвяченим викликам сьогодення й питанням повоєнного розвитку регіону.


Форум організований Агенцією регіонального розвитку Одеської області та Одеською ОВА за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

Олег Кіпер, голова Одеської ОВА, у вітальному слові зазначив, що розвиток транспортної інфраструктури й логістики, відновлення соціальної та критичної інфраструктури – невіддільна частина відбудови України:

«Одеська область – пріоритетний регіон нашої держави, а розвиток транспортної інфраструктури залишається важливим напрямом у національних економічних реформах. Я впевнений, що на Форумі ми зможемо розкрити потенціал і проблематику Одещини, напрацювати дієві механізми щодо відновлення транспортної інфраструктури та розвитку альтернативних логістичних маршрутів для експорту української продукції».

 

 

Надія Бігун, заступниця міністра економіки України, розповіла про кроки Міністерства економіки України у відновленні підприємництва регіону:

«Проведення такого Форуму, особливо в часи, коли Одеса і Південь України загалом зазнають постійних атак з боку рф, є вкрай важливим. Ми не чекаємо остаточної перемоги, а вже зараз шукаємо шляхи, як зробити, щоб наші регіони були успішними. Міністерство економіки впроваджує політику, націлену на відновлення підприємництва, зокрема пропонує грантові програми. І Одеса є одним із лідерів грантової програми: за останній рік понад 220 підприємств отримали мікрогранти».

Григорій Діденко, голова Одеської обласної ради, зазначив:

«Одещина вже активно працює над відновленням і післявоєнним розвитком нашої області. Ми чудово розуміємо, наскільки важливими є транспорт, логістика, інфраструктура для Одеського регіону, його соціального й економічного зростання, розвитку бізнесу. Такий Форум – гарна нагода об’єднати наші ідеї, досвід і ресурси для оптимальних рішень і нових можливостей для розвитку».

Геннадій Труханов, голова Одеської міської ради, окреслив низку питань у сфері інфраструктури, які потребують вирішення:

«Після нашої перемоги порти Одещини будуть морськими воротами для відновлення України. Наявна інфраструктура і до війни не повною мірою забезпечувала потреби портового міста, а з огляду на перспективи навантаження збільшиться в рази. Тому вже сьогодні треба дбати про будівництво об’їзних доріг, шляхопроводів, зручних під’їздів, демпферних майданчиків».

Габріель Абрагам, керівник Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», наголосив на тому, що йдеться не просто про відновлення функціональності інфраструктури, а про створення надійної основи для майбутнього:

«Як ворота України Одеса зіткнулася зі значними викликами. Зараз надзвичайно важливо відновити зв’язок між громадами й забезпечити доступ до основних послуг, інвестувати у відновлення доріг, мостів і залізниці. Ми не тільки покращуємо транспорт, але й стимулюємо створення нових робочих місць, вливаючи нове життя в місцеву економіку. Покращена мережа доріг і залізниці прискорить транспортування вантажів до портів і зробить Одесу більш конкурентоспроможною на світовому ринку».

 

 

Лешек Бонна, віцемаршалок Поморського воєводства (Республіка Польща), розповів про партнерські зв’язки між регіонами:

«Співпраця Одеської області та Поморського воєводства триває понад 20 років. Фундаментом дружби між нашими регіонами є люди. Тому я ще раз хочу заявити про нашу готовність підтримувати вас. Разом із Ґданськом, партнерським містом Одеси, ми хочемо поглиблювати нашу співпрацю. Нас багато чого об’єднує: ми розташовані над морем, ми любимо свободу та солідарність».

У рамках Форуму обговорили такі теми:

  • синергія транспортної сфери з іншими галузями регіону;
  • інвестиції в транспортну інфраструктуру;
  • залучення міжнародної експертизи і трансферт технологій;
  • логістичні можливості та нові транспортні шляхи;
  • роль критичної та соціальної інфраструктури у створенні умов для життя й розвитку регіону;
  • безпека критичної інфраструктури та управління ризиками;
  • природні ресурси як джерело забезпечення життєдіяльності;
  • прикордонна інфраструктура в забезпеченні економічного розвитку Одещини;
  • інтеграція прикордонної інфраструктури як важливий елемент європейської інтеграції;
  • розвиток портової інфраструктури тощо.

Повний запис Форуму доступний за посиланням.

Переглядів: 1963
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: відновлення
Читайте також: