Новому АТУ три роки: «Ми не готувалися до війни, але вона поставила оцінку реформі і адмінтерустрою»,- тези з круглого столу
Новому АТУ три роки: «Ми не готувалися до війни, але вона поставила оцінку реформі і адмінтерустрою»,- тези з круглого столу

Три роки тому, на тридцятому році відновлення своєї незалежності, Україна нарешті розпрощалася з радянським, неефективним адмінтерустроєм, який в свій час влада створювала під посади комуністів. 17 липня 2020 року Верховна Рада України своєю Постановою «Про утворення і ліквідацію районів» створила 136 нових районів  і ліквідувала 490 старих. Такою постала нова територіальна основа для формування на ній ефективної влади.

Тоді, в 2020 році, заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода, який відповідав у відомстві за реформу місцевого самоврядування та територіальної організації влади, рішення парламенту прокоментував так:

«Це рішення Україна мала б прийняти щонайменше 20 років тому. Не скажу, що це ідеальний варіант нового адмінтерустрою, але без цього ми не побачимо, які ще кроки зробити для продовження реформи».

З того часу пройшло всього три роки. Як за цей час проявив себе новий адмінтерустрій; як вплинув на ефективність діяльності органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади; чи відповідають параметри громад та районів критеріям спроможності; який вплив військових наслідків на територіальний устрій; які перспективи корегування адміністративно-територіального устрою – ці питання обговорили на засіданні круглого столу «Три роки новому адміністративно-територіальному устрою України: успіхи, виклики та перспективи». Серед учасників – народні депутати України, представники центральних та регіональних органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та їх асоціацій, експерти.

 

 

Захід організували Офіс Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України спільно з Центром політико-правових реформ за участі Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування за підтримки Програми U-LEAD.

Учасники круглого столу констатували позитивний вплив зміни адмінтерустрою на розвиток і обороноздатність громад, проте більшу частину зібрання присвятили перспективам реформи, а саме - які рішення необхідні зараз, щоб сформувати сприятливі умови для розбудови громад, враховуючи виклики війни.

«Головне розуміти, що влада буде далі продовжувати децентралізацію. Президент завжди виступає за те, щоб більше повноважень передати на місця. Тому вже сьогодні, готуючись до перемоги України, після чого, поряд з відновленням територій, активізуються реформи, в тому числі і децентралізація, маємо напрацювати чітке розуміння критеріїв спроможності громад. А далі – зміна адмінтерустрою, як вимушений крок, продиктований наслідками війни», - зазначив перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко.

 

 

Те, що адміністративно-територіальний устрій України знову чекають зміни, переконаний і народний депутат України Віталій Безгін.

«Новий адміністративно-територіальний устрій, як складова реформи децентралізації, є успішним. Але чи досконалий він? Ні. Є помилки? Так. Треба зважити і на те, що з 2020року, з часу затвердження нового адмінтерустрою, громади жодного року не працювали без викликів. А сьогодні ще й війна внесла суттєві корективи: мільйони внутрішньо переміщених осіб, стерті рашистами населені пункти та інші проблеми диктують потребу перегляду адмінтерустрою після перемоги України. На жаль, не можемо вже приступити до цієї роботи, оскільки не маємо даних по непідконтрольних територіях»,- сказав Віталій Безгін.

 

 

Міжнародні партнери України відгукуються про зміну адмінтерустрою України як про серйозний поступ на шляху до розвитку і євроінтеграції.

«Коли ми оглядаємося на те, що було зроблено 3 роки тому, коли було укрупнено громади, створено нові райони, то ми оглядаємося на історії успіху. Це європейський шлях, який обрав український народ. Ці три роки показали, що це рішення було правильне, бо громади стали надійною основою держави, опорою оборони та перемоги України. Децентралізація і місцеве самоврядування - це те, що ненавидить ворог», - зазначив Зьорен Гербст, керівник напрямку з питань багаторівневого врядування Програми «U-LEAD з Європою». Він також згадав важливі законопроекти, прийняття яких матиме істотне значення на успішність подальшої  реалізації завдань реформи і запевнив у незмінній відданості Україні збоку європейських друзів.

 

 

В Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України  дивляться на децентралізацію як на інструмент розвитку територій громад, а тому висловлюють переконання, що після перемоги України чергова зміна адмінтерустрою є неминучою.

«Так, децентралізація відбулася, але вдосконалювати її треба постійно. Сьогодні не всі громади є економічно спроможними. На це треба зважити, коли будемо переглядати адмінтерустрій. Поряд з цим маємо чітко пропрацювати механізми, які дозволять громадам будувати економіку», - сказав Віктор Микита, голова Палати регіонів Конгресу, голова Закарпатської ОВА.

В’ячеслав Негода, керівник Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України відзначив, що досягнення реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, важливою складовою якої стало формування нового адміністративно-територіального устрою, є очевидними, і це додає зобов’язань не зупинитися на досягнутому, а втілити всі завдання, передбачені концептуальним документом реформи.

«Досі вважаю, що адмінтерустрій небездоганний, але він точно в рази кращий за той, що нам залишили у спадок «совєти». Ми не готувалися до війни, але саме війна, так вийшло, поставила оцінку реформі і новому адмінтерустрою. Котра сільська рада, яка була до реформи, могла б так оперативно формувати територіальну оборону і забезпечувати її всім необхідним, як це зробили громади на початку війни? Чи котра з них могла б впоратися з тисячами на один населений пункт внутрішньо переміщених осіб? Чим вони, ті маленькі місцеві ради, без бюджетів могли б допомогти сьогодні нашим Збройним Силам? А громади змогли! Вони довели, що при належних умовах здатні бути опорою держави не тільки в мирний час, а й в час такої тяжкої війни. Тому маємо продовжити будувати сильне місцеве самоврядування, навіть якщо для цього нам доведеться ще раз змінити  адмінтерустрій», - сказав В’ячеслав Негода.

 

 

Більше думок і поглядів з круглого столу – у відеозаписі:

 

Переглядів: 2553
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: АТУ
Читайте також: