Як Сади Перемоги відкрили нові можливості для Буцької громади
Як Сади Перемоги відкрили нові можливості для Буцької громади

З початком повномасштабної війни перед українськими громадами постали серйозні виклики: як не допустити продовольчої кризи, забезпечити харчовими продуктами не лише своїх мешканців, а й ВПО, а також допомогти харчами ЗСУ та малозабезпеченим верствам населення. Тож, аби підтримати громади та мотивувати вирощувати власні харчові продукти, проєкт Уряду Канади в Україні «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe), що реалізується компанією Alinea International Ltd., навесні 2022 року запустив ініціативу «Сади Перемоги», спрямовану на забезпечення продовольчої безпеки громад.

Буцька територіальна громада на Черкащині однією з перших долучилася до Садів Перемоги: за підтримки експертів ініціативи розробила та затвердила «Програму підтримки самозабезпечення Буцької територіальної громади харчовими продуктами на 2022-2024 роки «Сади Перемоги»[1] (Програма з продовольчої безпеки). Орієнтуючись на свої потреби, громада визначила основне завдання: забезпечити ВПО, вразливі групи населення, ЗСУ та громади, які найбільше постраждали від війни, харчовими продуктами, вирощеними та законсервованими силами громади.

Для цього Буки мобілізували внутрішні ресурси: громада засіяла 4,1 га земель домогосподарств та 3 га комунальних земель – в тому числі, пустир та звалище, які до 2022 року знаходилися в занедбаному стані. Ініціативу також підтримав і місцевий бізнес - допомагав з насінням, обробкою земель, зокрема оранкою та поливом, а також збиранням та переробкою врожаю. 

 

Впродовж 2022 року проєкт SURGe, за фінансування Уряду Канади, надавав громаді не лише експертну підтримку, а й спільно з партнерами підтримав громаду посадковим матеріалом та засобами захисту, закупив автоклави, банки, і навіть трактор із навісним обладнанням.

 

В результаті, впроваджуючи заходи  Програми з продовольчої безпеки, Буцька громада у 2022 році змогла підвищити ефективність використання земель комунальної власності та зібрала майже 40 тонн врожаю.

 

Громада допомогла продовольством 11 тис. людей, серед яких пацієнти комунальних медичних закладів, вимушені переселенці, ЗСУ та мешканці інших громад. До того ж, комунальні організації громади освоїли виробництво олії та згущеного молока.

Ідея варити згущенку з’явилася у перші тижні повномасштабної війни, коли порушилась логістика та фермери не могли реалізовувати молоко місцевому молокозаводу. Її почали варити на базі дитячого садочку. Так, за декілька тижнів змогли закрити кілька тисяч банок згущеного молока. Його безкоштовно віддавали переселенцям або відправляли на фронт. Зараз громада планує розширити виробництво та поставляти частину згущеного молока в супермаркети, аби всі українці могли поласувати Буцьким згущеним молоком.

 

Детальніше про успіхи громади в інфографіці:

Цього року громада поставила перед собою кілька цілей: навчитися вирощувати нові сільськогосподарські культури, аби підтримати власну продовольчу безпеку, та мотивувати бізнес працювати у нових напрямках.

Так, за консультаційної підтримки експертів SURGe, громада оцінила власні потреби й можливості та вирішила вирощувати нову культуру – високоолеїновий соняшник. Олія з такого соняшника за своєю якістю практично відповідає оливковій, а її виробництво є більш рентабельним. Тому громада засіяла 2 га насінням якісного високоолеїнового соняшнику, яке отримала від партнерів ініціативи -  міжнародної сільськогосподарської науково-дослідницької компанії Corteva Agriscience. Далі з переробленням соняшнику допоможе місцеве підприємство, яке зацікавилося новими можливостями для розвитку бізнесу.

На такий крок громада пішла, аби забезпечити якісною олією місцеві навчальні та медичні заклади. А також – показати приклад місцевим фермерам, як можна впроваджувати нові напрямки та вирощувати нетипові, але рентабельні культури.

«У цей важкий час проєкт SURGe став нашим надійним партнером у розвитку локальної продовольчої безпеки. Тепер Буцька громада менше залежить від ситуації на ринку продовольства та самостійно забезпечує основну потребу в овочах мешканців громади й ВПО», – говорить Сергій Залізняк, голова Буцької територіальної громади.

 

Про те, як Буцькій громаді вдалося, дивіться у відео:

 

 

Якщо Ви хочете посилювати продовольчу безпеку у своїй громаді, можете ознайомитися з типовою програмою «Підтримка самозабезпечення громади харчовими продуктами на 2023-2024 роки» на сайті ініціативи «Сади Перемоги»: https://sadyperemohy.org/standard-local-program/


[1] Експерти “Садів Перемоги” розробили типову Програму підтримки самозабезпечення харчовими продуктами для громад, вона доступна за посиланням: https://sadyperemohy.org/standard-local-program/

Переглядів: 2438
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: продовольча безпека
Читайте також: