Законопроект про адмінзбір передадуть на розгляд Комітету з питань місцевого самоврядування, - Лариса Білозір
Законопроект про адмінзбір передадуть на розгляд Комітету з питань місцевого самоврядування, - Лариса Білозір

За роки децентралізації Україна досягла величезних успіхів у сфері надання публічних послуг, у підвищенні їхньої якості, доступності, наближенні до людей, в тому числі, через сучасні ЦНАПи. І ми не маємо права втратити цей потенціал, повинні продовжувати зміни. Тому вже цього року необхідно навести лад у питанні адміністративного збору і передати послуги РАЦС на рівень громад.


Про це сказала голова підкомітету з питань адміністративних послуг та адміністративних процедур Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Лариса Білозір під час Форуму громад, що відбувся 28 квітня у Києві.

Вона повідомила, що проекту Закону «Про адміністративний збір» (№4380) з Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики планують передати на розгляд до Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

«Дякуючи активній позиції з цього питання Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад, розгляд законопроекту про адмінзбір, який знаходиться на розгляді у Верховній Раді вже більше двох років, таки зрушився. Сподіваємося, законопроект буде переданий до нашого Комітету і нам вдасться прийняти його ще цього року», - сказала Лариса Білозір.

Вона нагадала, що сьогодні адміністративний збір регулюється десятками, а то й сотнями нормативних актів, і окремі з них не переглядалися останні 30 років.

«Через це ціна деяких адміністративних послуг становить 85 копійок, а нотаріальних – 35 копійок. Це нонсенс. Такі послуги, на відміну від соціальних, повинні мати хоча б базову ціну, яка б дозволяла принаймні покривати собівартість їх надання. Адміністративні центри, до якості і зручності яких звикли жителі більшості громад, не повинні занепадати. Зараз ЦНАПи не покривають і 10% тих коштів, які громади витрачають на їхнє утримання. Так не має бути, якщо ми дійсно дбаємо про якість і доступність послуг», - зазначила Лариса Білозір.

За її словами, законопроект про адмінзбір дозволить надавати адміністративні послуги прозоро і зрозуміло, там будуть прописані 170 базових послуг і чітко визначена вартість їх надання.

 

 

Також Лариса Білозір звернула увагу на необхідність передачі послуг з реєстрації актів цивільного стану з державного рівня на рівень громад.

«Останніми роками спроможність органів місцевого самоврядування надавати якісні послуги значно зросла. На місцях якісно надаються сотні послуг, але найчисленніші і найнеобхідніші – реєстрація народжень, шлюбів, смертей, місця проживання тощо – громадам у повному обсязі усе ще не передали. Це величезна кількість послуг, і треба, щоб з доступом до них і їхньою якістю не було жодних проблем. Але зараз це, на жаль, не так – у цьому я пересвідчилася особисто і щодня пересвідчуються сотні тисяч жителів громад. Необхідно, щоб Міністерство юстиції створило відповідний законопроект, або підзаконні акти чи роз’яснення, які б дали змогу громадам надавати ці послуги на місцях», - сказала Лариса Білозір.


Форум громад організували БФ «ГромадаХаб» разом з Офісом Конгресу місцевих та регіональних влад за підтримки Представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні та Молдові. Участь в організації форуму взяла Всеукраїнська асоціація громад. Організаційним партнером Форуму є Інститут Горшеніна, офіційним медіапартнером — LB.ua.

Переглядів: 1872
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: адміністративні послуги
Читайте також: