Громади із шести областей зможуть узяти участь у «Програмі Interreg NEXT Польща-Україна 2021-2027»
Громади із шести областей зможуть узяти участь у «Програмі Interreg NEXT Польща-Україна 2021-2027»

Велика програма транскордонного співробітництва фінансуватиме їхні проєкти у сферах «Довкілля» та «Здоров'я» на гроші Євросоюзу.


Невдовзі стартує приймання заявок на «Програму транскордонного співробітництва Interreg NEXT Польща-Україна 2021-2027» (далі – Програма), в якій зможуть узяти участь громади із західних областей України.

Регіональний офіс «U-LEAD з Європою» в Рівненській області присвятив запуску Програми інформаційну сесію, в якій узяли участь понад 200 представників громад.

Старший експерт Представництва у Львові Спільного Технічного Секретаріату Програми Василь Хім’як розповів, що брати участь у конкурсі зможуть партнери з Польщі та України з територій, які визначенні в умовах.

“В Україні подавати свої заявки зможуть ОМС та інші некомерційні організації з Рівненської, Волинської, Львівської, Тернопільської, Івано-Франківської та Закарпатської областей. Ключовим у процесі подачі проєктних заявок має бути саме партнерство”, – зазначив він.

Загальний бюджет Програми в четвертому фінансовому періоді на 2021-2027 рр. складає 187,4 млн євро, на самі проєкти виділено 170,3 млн. Визначено п’ять основних пріоритетів – «Довкілля», «Здоров’я», «Туризм», «Співпраця» та «Кордони».

Василь Хім’як наголосив, що у 2023 році прийматимуть заявки тільки за двома напрямами – «Довкілля» та «Здоров’я». Приймання проєктних пропозицій стартує в травні та триватиме до 31 липня 2023 року.

“Інші пріоритети цього року не розглядатимуть, але громади вже можуть розпочати роботу над пошуком партнерів, підготовкою проєктів та заповненням заявок. Ці процеси складні та тривалі”, – радить Василь Хім’як.

Усі проєкти поділені на три групи – великі інфраструктурні, регулярні та малі. Експерт додав, що «тверді складники», пов’язані з будівництвом, закупівлями чи іншими різновидами діяльності бажано поєднувати з «м’якими» компонентами у вигляді навчань чи інших заходів, де важливим складником є людиноцентричність.

Фахівці громад дізналися, що проєкти на 90% фінансуватиме Європейський Союз, а інші 10% мають забезпечити партнери. Зараз ведуть обговорення щодо 100%-го фінансування зі сторони європейської спільноти, з огляду на війну в Україні, але остаточне рішення ще не прийняте.

Громади, охочі взяти участь у конкурсі, зможуть пройти комплексне навчання в червні. Також у Республіці Польща пройдуть форуми з пошуку партнерів, у яких зможуть узяти участь представники з України. Уся інформація та пакет документів будуть невдовзі опубліковані на сайті Програми у вкладці PL-UA 2021-27.

Переглядів: 3960
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: транскордонне співробітництво
Читайте також: