Виграти грант. Історії успіху громад заходу України

Історії успіху Косівської, Кутської та Зимноводівської громад із залучення грантової допомоги.


 

 

Як туристичний регіон став прихистком для переселенців

 

Косівська міська територіальна громада, що в Івано-Франківській області, до повномасштабного вторгнення росії ― це мальовнича гірська туристична зона, з популярними маршрутами та відпочинковими базами, адже 54 відсотки площі громади перебуває під лісами.

 

 

«З перших днів війни ми не стали винятками, у нас відбувся спонтанний приїзд внутрішньо переміщених осіб. Багато з них вже колись тут бували й по хорошій пам`яті повернулися саме до нас», ― розповідає голова Косівської міської територіальної громади Юрій Плосконос.

Кількість зареєстрованих осіб становила орієнтовно 6700. Тож перед громадою постало важке завдання ― прийняти усіх і створити комфортні умови. Частина переселенців поселилися в садибах зеленого туризму, у приватному секторі, турбазах.

«Ми ж організували прийом внутрішньо переміщених осіб у шести школах громади. На піку одномоментно тут перебувало понад 400 людей. Всього через комунальні заклади в нашій громаді пройшло понад 1000 внутрішньо переміщених осіб», ―  пригадує сільський голова.

Та наприкінці літа уряд оголосив про відновлення навчального процесу. Тож та кількість внутрішньо переміщених осіб, яка проживала в школах, мусила швидко знайти альтернативу.

«У нас пустувало одне приміщення, але воно, на жаль, повністю було непридатним для життя. Тож ми звернулися до давнього партнера ― Програми «U-LEAD з Європою», які допомогли написати грантовий проєкт і, в результаті, виграти», - говорить Юрій Плосконос.

Невдовзі в приміщенні, яке не мало жодних комунікацій, зможе комфортно проживати до 40 переселенців. Голова Косівської міської територіальної громади переконаний, що косівцям не вдалося б так швидко досягти цього результату, якби не допомога експертів «U-LEAD з Європою» та міжнародних фондів.

 

Медицина для горян. Як кутівці отримали реанімобіль

 

Кутська селищна територіальна громада, що на Івано-Франківщині, утворилась лише кілька років тому, але за цей час встигла подолати багато викликів. Один з них ― доступ кутівців з гірської місцевості до медицини.

 

 

«В Кутах функціонує міська лікарня, але багатьом людям похилого віку з гірських населених пунктів, які живуть на присілках, важко туди дістатись», ― розповідає Дмитро Павлюк, голова Кутської селищної ради

Тож громада звернулась до Івано-Франківського офісу «U-LEAD з Європою», які запропонували написати грантовий проєкт для отримання реанімобіля.

«Нам дуже допомогли консультаційно. Молода ефективна команда допомогла отримати справжню мобільну бригаду», - говорить Дмитро Павлюк.

Вже понад три місяці реанімобіль працює не лише в Кутській територіальній громаді, а й в сусідніх населених пунктах.

«Ми, ще на місці складаємо план виїзду, щотижнево детальний маршрут, обговорюємо його з працівниками фельдшерсько-акушерських пунктів, амбулаторій. Робимо виїзди двічі-тричі на тиждень не лише на до них, а й на дім, до важкохворих та лежачих», ― розповідає Василь Бурнюга, керівник мобільної бригади.

Реанімобіль укомплектований усім потрібним і, що важливо, адаптований до вимкнень електроенергії. За один виїзд бригада може прийняти 50-60 людей: оглянути, зробити УЗД, кардіограму, визначити рівень цукру крові.

«За три місяці мобільна бригада оглянула понад 800 осіб, з них 120 внутрішньо переміщених осіб. Ми максимально зробили все можливе, аби переселенці почували себе як вдома не лише в побуті, а й в плані свого здоров'я», - говорить Василь Бурнюга.

Кутська територіальна громада має в складі 7 сіл і п'ять із них має статус гірського населеного пункту. Тож сільський голова переконаний, що завдяки отриманій допомозі з`явилась можливість охопити максимально медичними консультаціями кутівців.

 

Не їжею єдиною. Чи потрібні перукарні та пральні в сільських громадах

 

Зимноводівська територіальна громада, що на Львівщині, за населенням є однією з найбільших в Україні сільських громад. Чого не скажеш про її територію. Адже на 30 квадратних кілометрах проживає понад 22 000 населення. З повномасштабним вторгненням росії кількість людей зростала щоденно.

 

 

«Наша громада почала приймати внутрішньо переміщених осіб. Основна частина з них зупинялася в нас на короткий час, зупинялася в готелі, в садочках, перебуваючи від декількох днів до тижнів», ― пригадує начальник відділу соціально-економічного розвитку Зимноводівської територіальної громади Левко Ванькович.

Громада не розгубилась і була готова надавати внутрішньо переміщеним особам речі першої потреби: харчі, одяг, засоби гігієни. Згодом зрозуміли, що цього недостатньо.

«Люди не мали можливості постригтися чи навіть випрати одяг. Тож у нас виникла ідея організувати соціальну пральню та перукарню для внутрішньо переміщених осіб та для малозабезпечених груп нашої громади», - говорить Левко Ванькович.

Організація Зимноводівської громади «Добра ініціатива» звернулася до Програми «U-LEAD з Європою», з якими мали успішний досвід співпраці ще з 2019 року, з проханням допомогти написати грантову заявку. Левко Ванькович переконаний, що завдяки допомозі спеціалістів «U-LEAD з Європою» громада змогла виграти цей грант.

«Ми стараємося тримати оборону, допомагати всім, хто цього потребує. А завдяки допомозі західних партнерів наша мотивація до роботи на шляху до перемоги лише підсилюється», - зазначає Левко Ванькович.

Переглядів: 3621
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: історії війни
Читайте також: