У селі на Буковині створили сучасну швейну майстерню
У селі на Буковині створили сучасну швейну майстерню

29 березня 2023 року в селі Мариничі Усть-Путильської громади Чернівецької області відкрили швейну майстерню. Аби зробити ремонт у приміщенні колишньої бібліотеки, згуртувалися люди, які разом збирали кошти. Із обладнанням допомогла Програма USAID DOBRE в рамках компоненту місцевий економічний розвиток.


Під швейну майстерню облаштували дві кімнати в приміщенні колишньої бібліотеки Усть-Путильської громади. Оскільки бюджет у громаді обмежений, витрати на ремонт взяли на себе люди.

«У період новорічних свят гурт «Візерунок» на чолі з директором будинку культури Оксаною Ватаманюк співали різдвяні колядки в оселях нашої громади. Завдяки цьому вдалося зібрати 8 000 гривень та закупити цемент та гравій для вирівнювання підлоги», розповіла староста села Мариничі Людмила Скидан.

 

 

Заміну електромережі, встановлення розеток, шпаклівку та фарбування стін організувала голова громади Марія Ілюк спільно з підприємцями. Лінолеум для підлоги придбала голова громадської організації «Злагода» Антоніна Скидан. Ремонти зробили волонтери та небайдужі мешканці громади - загалом вдалося об'єднати близько трьох десятків людей. 

За рахунок Програми DOBRE закупили п’ять швейних машин, оверлок, прасувальний стіл і праску з парогенератором, розкрійний стіл, примірочну кабінку, кронштейн для одягу. А ще купили професійну автоматичну вишивальну машину, на якій можна створювати унікальні речі.

 

 

«Дизайн будь-якого візерунку можна зробити в спеціальній програмі. Закріплюємо нитки й полотно для роботи, машинка автоматично переносить малюнок на виріб - шопер, хустинку чи вишиванку», - розказала швея Надія Гузак.

У лютому 2022 року Надія здобула освіту в професійному училищі в Чернівцях за спеціальністю «Кравець, закрійник», зараз продовжує вивчати конструювання та технології швейних виробів. Вже більше місяця дівчина працює в майстерні. Із початку березня до неї за послугами звернувся 21 мешканець громади.

 

 

На майстер-клас із виготовлення шоперів долучилися Тетяна Вдовиченко та Марія Шемоняк, мешканки Мариничівського старостату. Вони також планують надавати послуги ремонту та пошиття одягу й текстильних виробів.

«Швейна майстерня є ініціативою цієї невеликої, але динамічної спільноти. Майстерня створює нові можливості для бізнесу з реальними комерційними перспективами. Це дозволяє місцевим мешканцям здобувати та розвивати навички, отримувати роботу з достойною заробітною платою, виробляти прекрасні продукти, які спираються на їхню культурну спадщину. Захоплюємося вашим духом», - зауважив керівник Програми DOBRE Брайан Кемпел.

 

 

Проєкт реалізований у рамках Програми «Децентралізація приносить кращі результати» та ефективність» (DOBRE), за сприяння міжнародної організації Глобал Ком’юнітіз (Global Communities) та фінансування Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), орієнтовний бюджет проєкту 700 тисяч гривень.

Переглядів: 4099
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: розвиток бізнесу
Читайте також: