Як не втратити шанс. Програма комплексного відновлення громади - дорожня карта першочергових кроків відновлення України

 

Як уникнути помилок при відновленні території? З чого і коли розпочати процеси відновлення? Кого і як задіяти? Доктор наук ETH/SIA Харіс Піплас, співкерівник міським проектуванням, плануванням і розвитком у в Integrated Urban Solutions Drees & Sommer, та Лідія Чижевська, урбаніст в Integrated Urban Solutions, пояснюють, як саме громади можуть розробляти та використовувати новий інструмент «Програму комплексного відновлення області та території територіальної громади» для цілісного підходу планування відбудови громад. 

 

Передумови для відновлення України

Вжe пройшов рік з моменту розв'язання повномасштабної війни. У перші місяці після того, як минув початковий шок від початку цих жахливих подій, українські архітектори, урбаністи та міжнародні колеги почали співпрацювати i розробляти підходи та концепції для відновлення України.

За цей час український уряд запропонував новий інструмент під назвою програма комплексного відновлення області (регіону) та території територіальної громади (її частин), спрямований на забезпечення необхідності швидкого відновлення та адаптації до складності ситуації.

Зображення 1. Правова база для відновлення України – програми комплексного відновлення

 

Вивчення прикладів відбудови після війни, солідарність міжнародних організацій, численні дискусії та конференції минулого року не дали чіткої відповіді на питання: чи доцільно думати про плани відновлення та розвитку до закінчення війни? Деякі міста, як-от Харків, Миколаїв та громади (муніципалітети), як-от Макарів, Ірпінь, Гостомель, Рогань уже почали свій шлях до процесів відновлення. Але головним залишається питання - як досягти стійкого, комплексного відновлення, якого заслуговують переможці?

 

Коли і як має початися процес відновлення території?

“Iдеальний момент» - ніколи не настане, тому порятунок слід починати негайно. Зокрема, не можна недооцінювати підготовчу роботу: велика кількість заходів спрямована на визначення рамок і концепції, наприклад, визначення бачення, створення місцевої команди, розробка комунікаційної стратегії та визначення участі всіх зацікавлених осіб включаючи громадськість -– до початку реалізації.

Для того, щоб мати цілісне уявлення про статус-кво та архітектурні, а також соціально-економічні збитки та втрати, необхідно провести широкий аналіз і діагностику, яка включає збір даних на всіх доступних ресурсах, польові та супутникові дослідження, огляд законодавчої бази, співбесіди, тощо.

 

Яких основних недоліків можна уникнути при відновленні територій?

Підходьте до процесу комплексно.

Точна координація дій і управління процесами, визначення цілей на основі системного галузевого аналізу ресурсів і подій, що відбулися, а також формування пріоритетів заходів - до такого складного багатокомпонентного процесу, як відновлення території, важливо підходити комплексно. Як наслідок, це дає повне розуміння, економить час, зусилля та фінанси, а також дозволяє уникнути дублювання подібної або ідентичної роботи.

 

Малюнок 2. Підхід та етапи розробки програми комплексного відновлення.

 

Використовуючи такий підхід, процес розробки програми відновлення міста та громади можна розділити на три етапи.

Перший етап підготовчо-дослідної роботи включає створення локальної групи, pозробкy комунікаційної стратегії: визначення участі всіх зацікавлених сторін, в т.ч. громадськості, запуск процесу, збір та аналіз вихідних даних.

На основі iнтегрованого синтезу різних тематичних шарів зібраних даних (таких як соціальна інфраструктура, комерційна та економічна, критична інфраструктура тощо) ми визначаємо можливі напрямки роботи для фактичного загального відновлення. Завдяки цьому ми можемо сформулювати конкретні цілі та завдання цілісного відновлення та сталого територіального розвитку.

В результаті громада, місто отримає загальне і конкретне розуміння того, що сталося на їх території, які потенційні можливості існують і яким ризикам ще можна запобігти.

Ми не можемо визначити, коли закінчиться війна. Проте ми можемо прогнозувати можливі сценарії pозвитку подій і швидко адаптуватись до змін. Тому другим етапом є побудова сценаріїв і планування дій, які дають можливe бачення варіантів картини майбутнього та допомагають обрати стратегічні завдання та плани дій щодо їх реалізації.

Під час розробки таких складних задач важливо максимально залучати громадськість, проводити заходи публічного обговорення та напрацьовувати дійсно цілісне бачення спільного майбутнього.

Проводяться заходи громадського обговорення та залучення.

 

Малюнок 3. Drees & Sommer процеси інтегрованих міських рішень

 

Одним із найвагоміших кроків і, водночас, викликів є залучення різних типів громадськості. Участь багатьох зацікавлених сторін у розробці та тестуванні сценаріїв спрямована на покращення комунікації та встановлення зв’язку між місцевою владою i громадським сектором. Громадяни повинні мати можливість приймати рішення щодо свого майбутньогo. Здатність реалізовувати ці рішення, знаходити ресурси та партнерів і, зрештою, досягати успіху залежить від якості процесів прийняття цих рішень.

Використання таких інструментів залучення, як міські лабораторії, семінари, воркшопи та інші заходи залучення, також має на меті уникнути поточкового підходу до відновлення, який приносить користь лише окремим стейкхолдерам.

Етап реалізації є першим кроком до детального опису шляхів реалізації планових дій. Він починається з розгляду фінансових важелів досягнення результату і закінчується виконанням запланованих заходів (проектів).

Визначення пріоритетності реалізації цих проектів з техніко-економічним обґрунтуванням є вирішальним. Реалізація (цільова мета) базується на розробці плану дій з детальним описом необхідних ресурсів і фінансування.

Важливою ланкою етапу впровадження є проведення архітектурних конкурсів для вибору найкращої якісної пропозиції - в прозорий спосіб пошуку найбільш кваліфікованої команди для роботи над проектом. Ці конкурси не повинні бути конкурентоорієнтованими в традиційному розумінні. Такі конкурси мають передбачати співпрацю між командами проектування та планування, а також залучення широкого кола зацікавлених сторін: громадськість, бізнес, академічні кола, міжнародні експерти, органи державної влади тощо. Ці «змагання-марафони» можуть проводитися у міських лабораторіях (City Action Labs) і сприяти спільним творчим зусиллям у процесі відновлення з меншими суперечками та більшою відповідальністю між різними групами інтересів.

Механізми управління проектом є фундаментальними на кожному етапі проекту відновлення. Загалом лише якісний та цілісний підхід до визначення фінансових, управлінських, координаційних та консультаційних механізмів плану виконання робіт та системи звітності, включаючи моніторинг та оцінку досягнення показників розвитку території, веде до успішного відновлення.

 

Чи варто місцевій владі чекати Плану відновлення України як загального бачення відновлення від держави?

Сучасна тенденція свідчить про те, що багато місцевих і міжнародних поважних організацій вже почали рухати процеси відновлення. Але цей внесок має бути більш згуртованим і скоординованим.

Більшість представників місцевої влади живе з головним питанням, чи не час уже планувати своє майбутнє? І чекає на рішення - конкретних рецептів від національних органів з чого почати і що робити.

 

Малюнок 4. Програма комплексного відновлення Макарівої громади

 

Незважаючи на невизначеність і ризики затяжного конфлікту, деякі громади, як-от Макарів, в співпраці з міжнародною архітектурно-планувальною та консалтинговоїю компанією Drees & Sommer - Integrated Urban Solutions та Спілкою архітекторів України і Архітектурною палатою НСАУ, уже вживають активних заходів для відновлення життя громади та відродження економіки і розвитку території.

Після широкомасштабного російського вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року Макарів та села Макарівської громади стали центром бойових дій та кровопролиття. Мешканці півтора місяці жили під російською окупацією. Окупанти знищили понад 200 мирних жителів.

Внаслідок щоденних масованих обстрілів з боку росіян зруйновано та пошкоджено 3332 об’єкти соціальної, житлової та критичної інфраструктури. Погіршилася доступність населення до комунальних послуг, ринку праці.

 

Малюнок 5. Комплексний аналіз подій у Макарівській громаді

 

Але влада громади працює та не сидить, склавши руки. Зокрема, підготували пропозиції щодо пошуку фінансування для розробки програми відновлення. Оскільки мало відремонтувати вікна в школі, коли не розумієш, як відновити опалення та повернути назад мешканців.

 

Відновлення зруйнованих об'єктів чи будівництво нових?

Ми випробували підхід та методологію проекту для відновлення Макарівської громади та розглядаємо проблеми, які виникли перед місцевими органами самоврядування через війну, на дві групи. Перша група питань потребує негайного та екстреного вирішення, такі як відновлення електропостачання, водопостачання та інші системи життєзабезпечення для населення. Наприклад, встановлення розбитих вікон у школі. Найскладніша проблема, на яку мають відповісти громади, це чи є потреба у відновленні зруйнованих об'єктів, як повернути населення, та чи потрібно відновлювати всі зруйновані об'єкти, чи деякі села вже не можуть бути відновлені. Це складне питання для мешканців цих сіл, але воно виникало і до війни, оскільки щороку в Україні через урбанізацію та міграцію населення обезлюднюються 19 сіл. Після війни це може стати ще більш актуальним. Щодо юридичного регулювання та долі об'єктів, таких як будинки в таких населених пунктах, питання залишається відкритим через складні механізми, прописані в законодавстві. Однак без чіткого планування, що ґрунтується на глибокому аналізі ситуації, неможливо прийняти виважені та раціональні рішення.

Друга група питань – це питання стратегічного характеру, коли об’єкти зруйновані і підлягють довгостроковій капітальній відбудові. У цьому випадку необхідно оцінити ситуацію та спланувати відновлення таких об’єктів покроково. В цих випадках доцільно реалізовувати пілотні проекти для тестування нових підходів по відновленню. В світі існує досить багато інноваційних технологій, які не зменшують, а навпаки навіть збільшують комфорт та якість життя, при цьому зведення об’єкту може бути швидким, простим та з перероблених матеріалів.

 

Зображення 6. Drees & Sommer Від колиски до колиски - принципи циркулярного будівництва

 

З 2019 року Drees & Sommer і EPEA Internationale Umweltforschung GmbH працюють разом, щоб створити принципи «від колиски до колиски» для циркулярної економіки в усіх галузях. Експертиза матеріалів EPEA є основою для оптимізації продуктів від молекулярного до модульного рівня.

Такий підхід є привабливим не лише з екологічної точки зору, а й з економічної, що вкрай необхідно для відновлення та підвищення сталості українських міст і громад.

 

Чи впливає час розробки документа на якість планування відновлення? Як це зробити швидко і якісно?

Програма відновлення громади має бути динамічним документом. Він показує і прогнозує дії в момент його створення. Розрахунковий період плану заходів може складатися з трьох етапів. Перший етап тривалістю 2-3 роки – це відновлення та впровадження заходів швидкого реагування на надзвичайні ситуації. Другий етап полягає у впровадженні заходів з відновлення території в середньому на 5-7 років. Третій етап 10+ років спрямований на впровадження заходів розвитку. Такі поступові і цілеспрямовані дії дозволяють адаптуватися до змін і оцінити прогрес і доцільність прийнятих рішень.

 

Малюнок 7. Універсальність методів модульного будівництва ALHO

 

Реалізація плану дій є визначальною в процесі сталого відновлення. Незавжди довго означає якісно, особливо коли ми говоримо про значні руйнування житлового фонду. Житло має бути збудовано ще «на вчора». І перше, що спадає на думку, коли ми ставимо в одне речення «швидко» і «житло», це модульні контейнери. Таке словосполучення зразу налаштовує на агресію як з боку колег архітекторів, так і з боку населення, яке зазвичай не вірить в тимчасовість такого житла. Але успішні европейські практики показують інше.

Наприклад, компанія ALHO є лідером ринку з модульного будівництва та впроваджує найкращі практики будівництва модульних будівель. Маючи 50-річний досвід впровадження цієї технології та постійного вдосконалення, компанія створює  індивідуальний підхід до кожного типу будівлі для швидкого та сталого економічного будівництва. Особливу увагу ALHO приділяє використанню та життєвому циклу матеріалів. Термін «витрати життєвого циклу», стосується суми всіх витрат, які генеруються виробом (будівлею) протягом усього життєвого циклу, тобто терміну служби. Будівлі, які були спроектовані та побудовані з урахуванням аспектів екології та стійкості, часто виявляються найбільш економічним варіантом, навіть зважаючи на більш значні витрати на будівництво.

Такий підхід наочно показує, що навіть швидке будівництво з модулів з правильними розрахунками та застосуванням більш екологічних інноваційних методів забезпечить економічну вигоду та кращу якість життя в майбутньому.

 

Коли відновлення громади міста можна вважати успішним? Які критерії відновлення?

Успіх відновлення залежить від покращення та створення нової якості життя, підвищення спроможності місцевої влади, налагодження зв’язків, абезпечення кращої якості послуг. Основні пріоритети, досягнення яких є критерієм успіху відновлення, сформовані міжнародними та українськими експертами (Анна Бондар Верховна Рада України, Kees Christiaanse KCAP, Лідія Чижевська Національна спілка архітекторів України, Gyler Mydyti KCAP, Peter Navrat ONplan Lab, Otar Nemsadze GIZ Georgia & Tbilisi Architecture Biennale, Haris Piplas Drees & Sommer, Robert Youssef ONplan Lab) під час конференції в Празі.

 

Малюнок 8. Конференція з архітектури та будівництва. Культурна політика – ECAP 2022 11-12.10.2022

 

Важливо поєднати місцеві, державні та міжнародні зусилля шляхом створення законодавчої бази та політики для координації дій, включаючи всі можливі зацікавлені сторони. Звичайно, в центрі відновлення мають бути потреби громади. Людиноцентризм та створення сприятливих умов для життя є однією з головних цілей оздоровлення життєвого середовища. Все, що ми робимо, спрямоване на покращення якості повсякденного життя.

Архітектура, містобудування та стратегічне планування є основними інструментами для досягнення стійкості та спроможності міст i громад, та адаптації до наслідків трагічних подій. Традиційний галузевий підхід до планування в Україні має змінитися на комплексний, що, у свою чергу, дає змогу працювати та планувати заходи інтегровано.

Кошти на реконструкцію та відновлення досить обмежені. Мобілізувати всю суму одразу навряд чи вдасться. Тому вкрай важливо розуміти заходи та визначити їх пріоритетність. Наприклад, ми всі розуміємо, що забезпечення доступним житлом є серйозною проблемою. У свою чергу, прості та швидкі рішення, такі як будівництво контейнерів, можуть призвести до ускладнень умов життя з більш глобальної точки зору.

На завершення 10 рекомендацій надають нової якості та окреслюють рамкові умови. Що може допомогти досягти комплексної, поетапної, соціально-економічно справедливої та переосмисленої реконструкції кожного міста та громади України. Кристалізацією цього може бути ідея координації сил під парасолькою організацією, такою як німецькa IBA (міжнародна будівельна виставка)*.

 

Зображення 9. Десять рекомендацій щодо післявоєнного оновлення міст

 

* Міжнародна будівельна виставка (IBA) — це інструмент міського планування та міського розвитку, який спочатку використовувався лише в Німеччині для надання нових ідей та проектів у соціальних, культурних та екологічних сферах для міських або ландшафтних змін, які вважаються необхідними у відповідних умовах.

 

Резюме

Нам потрібно почати процес відбудувати зараз. Планувати відновлення за принципом «як було» — це дорога в нікуди. Лише комплексний аналіз і переосмислення існуючого допоможуть не провалити відбудову. Програма комплексного відновлення – це документ, який дозволяє скласти цілісну картину та визначити конкретні кроки та етапи. Оскільки документ комплексний і охоплює всі сфери життя, до його розробки варто залучати професіоналів та різні групи зацікавлених сторін. У тісній співпраці українських та міжнародних колег можливо досягти справді прогресивних, інноваційних та стійких рішень.

Теги:

відновлення

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

17 жовтня 2024

Розпочався конкурсний відбір громад Київщини для участі у проєкті з визначення пріоритетів у відновленні

Розпочався конкурсний відбір громад Київщини...

Асоціація міст України спільно з Вестмінстерською фундацією за демократію (WFD) оголошують конкурсний відбір для...

17 жовтня 2024

«ШоТам по комунікації»: громади обговорили дієві підходи до взаємодії з бізнесом і жителями

«ШоТам по комунікації»: громади обговорили...

10-11 жовтня медіа ШоТам за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» об’єднало понад 100 голів громад та їхніх заступників з...

17 жовтня 2024

Затверджено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих

Затверджено зміни до Переліку територій, на...

Наказом Мінреінтеграції від 16 вересня 2024 року №293 внесено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися)...

17 жовтня 2024

Президент підписав Закон «Про публічні консультації»

Президент підписав Закон «Про публічні...

  Президент підписав Закон України «Про публічні консультації» (законопроєкт №4254). Як повідомлялося, Закон...