У Шполянському районі пропонують створити три територіальні громади

У Шполянській райдержадміністрації обговорили питання формування територіальних громад. Про це інформують у прес-службі місцевої РДА. – Кожен район, згідно Закону України "Про добровільне об’єднання територіальних громад", має розробити перспективний план розділення на територіальні громади, – сказав голова РДА Володимир Потапенко. – Це рішення повинно бути погоджено між головами міської та сільських рад, головою райдержадміністрації та громадою.

За інформацією Офісу реформ на Черкащині, об’єднана територіальна громада отримає додаткові можливості, передусім фінансові. Об’єднані територіальні громади прирівнюються і наділяються усіма правами, які мають міста обласного значення, тобто це отримання податку з доходів фізичних осіб, можливість отримання базової дотації, прямі міжбюджетні стосунки з держбюджетом в отриманні освітньої, медичної субвенції.

Також додатково стимулюються і капітальні видатки для об’єднаних територіальних громад. Нині, розроблено Перспективний план об’єднаних громад Шполянського району, який передбачає створення трьох територіальних громади: Шполянську (м. Шпола, села Терешки, Ховківка, Сердегівка, Топильна, Лозуватка, Кам’януватка, Сигнаївка, Мар’янівка, Бурти, Станіславчик, Матусів, Надточаївка, Васильків, Іскрене, Георгіївка, Капустине, Скотареве, Соболівка, Товмач); Лебединську (села Лебедин, Журавка, Кримки); Лип’янську (села Лип’янка, Межигірка, Нечаєве, Маслове, Кавунівка, Антонівка, Глиняна Балка, Коротине, Ярославка, Нова Ярославка, Веселий Кут, Витязеве, Козачани, Водяне). Але розбіжності в думках щодо такого об’єднання існують як і серед населення, так і серед голів виконкомів сільських рад.

Так, на нараді голова районної ради Олександр Кузуб зауважив: "Ми повинні обговорити і прийняти зважені рішення. Враховуючи думку населення Шполянського району. Наше завдання доносити правильну інформацію громадськості про реформу децентралізації". Голова райдержадміністрації Володимир Потапенко наголосив, що на місцях влада має пояснювати громаді переваги об’єднання, проводити роз’яснювальну роботу. Наразі процес об’єднання триває на основах добровільності. 

Область:

Черкаська область

Джерело:

«ІнфоМіст»

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

16 вересня 2024

Можливості й розвиток – як Вижницька громада на Буковині долає виклики й будує нові плани

Можливості й розвиток – як Вижницька громада на...

«Ворота в Карпати» – так називає себе Вижницька громада Чернівецької області, розташована в передгір’ї буковинського...

16 вересня 2024

16 вересня 2024

25 серпня - вебінар «Актуальні питання здійснення відкритих торгів в умовах воєнного стану»

25 серпня - вебінар «Актуальні питання...

Під час вебінару експерти Програми USAID DOBRE з питань публічних закупівель Мирослав Сімка і Юрій Кузько допоможуть,...

16 вересня 2024

Співпрацюємо з БУР: простори для молоді і власників тварин

Співпрацюємо з БУР: простори для молоді і...

Громадська організація БУР та Програма «U-LEAD з Європою» запустили програму Довгострокового волонтерства, присвячену...