Закарпатська обласна рада допомагає громадам регіону знайти партнерів серед гмін Підляського воєводства

 

Громади Закарпаття  налагодять партнерство з гмінами Підляського воєводства в рамках  транскордонної співпраці. Закарпатська обласна рада готується до укладання Угоди про співпрацю з Підляським воєводством Польської Республіки.


Про це повідомила пресслужба Закарпатської обласної ради.

Підляське – третє польське воєводство, з яким Закарпатська обласна рада розпочала процес налагодження транскордонної співпраці. Торік попередні домовленості отримано з Підкарпатським та Люблінським воєводствами.

Цими днями закарпатська делегація на чолі з головою обласної ради Володимиром Чубірко перебуває з візитом у Підляському воєводстві, де йдуть перемовини з керівництвом Сеймику воєводства щодо можливостей міжрегіональної співпраці та реалізації спільних проєктів в рамках програми Interreg NEXT 2021-2027 «Польща-Україна».

«Для нас важливо будувати спільне майбутнє із нашими союзниками. В реаліях війни ми мусимо шукати нові джерела фінансування, вивчати досвід партнерів на шляху вступу до ЄС. Тому ми зав’язуємо відносини не лише як область з воєводством, а й хочемо створити міжгалузеву співпрацю, звести мости між органами місцевого самоврядуванням обох країн, закладами, установами і т.д. Бачимо, що керівництво цього регіону налаштовано до нас дружньо, і я сподіваюся на позитивний результат сьогоднішньої зустрічі, - сказав голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко.

Він зазначив, що підтримка Польщею України не обмежується зброєю, гуманітарною допомогою, заявами у Раді Європи. «Ця країна робить все для того, щоб допомогти Україні вступити в ЄС. Ми ж зі свого боку повинні продемонструвати, що попри війну продовжуємо робити реформи, адаптувати усі сфери життя до європейських вимог. Україна воює, але ми підтримуємо градус уваги до нашої держави в транскордонній площині. Це важливо. І спільних проєктів насправді може бути багато: від ремонту будівель для біженців, реабілітації військових – до екологічних і культурних сфер.

Керуюча справами облради Мирослава Ливч повідомила, що у рамках великомасштабних інфраструктурних проєктів Закарпатська область вже бере участь у двох із них. Один – у сфері екології, який реалізує Свалявська громада, другий – у галузі попередження надзвичайних ситуацій.

«Підляське воєводство є нашим потенційним партнером. Їхні гміни можуть співпрацювати із закарпатськими територіальними громадами. Також можна встановити обмін досвідом у галузях освіти, культури, медицини та інших сферах. Зокрема, наразі партнерство встановлено між Неліпинською громадою і гміною Сувалки», – зазначила Мирослава Ливч.

«Наша місія – допомогти закарпатським громадам знайти партнера з польського боку, тому цей візит важливий», – підкреслила заступниця начальника управління міжнародних та регіональних зв’язків виконавчого апарату обласної ради Уляна Гурчумелія.

Програма Interreg NEXT 2021-2027 «Польща Україна» була затверджена Єврокомісією у грудні 2022 року. Конкурс проєктів буде оголошено навесні цього року, тому наразі іде процес активного пошуку і формування партнерства.

Теги:

партнерство міжнародна підтримка

Область:

Закарпатська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

16 вересня 2024

Можливості й розвиток – як Вижницька громада на Буковині долає виклики й будує нові плани

Можливості й розвиток – як Вижницька громада на...

«Ворота в Карпати» – так називає себе Вижницька громада Чернівецької області, розташована в передгір’ї буковинського...

16 вересня 2024

16 вересня 2024

25 серпня - вебінар «Актуальні питання здійснення відкритих торгів в умовах воєнного стану»

25 серпня - вебінар «Актуальні питання...

Під час вебінару експерти Програми USAID DOBRE з питань публічних закупівель Мирослав Сімка і Юрій Кузько допоможуть,...

16 вересня 2024

Співпрацюємо з БУР: простори для молоді і власників тварин

Співпрацюємо з БУР: простори для молоді і...

Громадська організація БУР та Програма «U-LEAD з Європою» запустили програму Довгострокового волонтерства, присвячену...