Проєкт «Вогнеборці. Вдосконалення цивільного захисту в Україні на місцевому рівні»: результати і плани

 

В рамках  проєкту «Вогнеборці. Вдосконалення цивільного захисту в Україні на місцевому рівні» U-LEAD разом з партнерами допомагають громадам створювати добровільні пожежні команди.


Проєкт реалізується Фондом міжнародної солідарності у рамках програми “U-LEAD з Європою” і співфінансується програмою польської співпраці Міністерства закордонних справ Республіки Польща. Він розпочався в 2021 році і триватиме до кінця 2023 року. Цей проєкт є продовженням попередніх ініціатив з цивільного захисту, що реалізовувалися у рамках роботи U-LEAD з 2018 року.

Основною його метою є підтримка громад у вдосконаленні їхньої політики цивільного захисту, з особливим акцентом на створенні та розвитку добровільних пожежних команд (далі — ДПК).

Зараз проєкт працює з 16 громадами з 9 областей України. Протягом 2022 року провели роботу у таких напрямах:

  • зміцнення потенціалу та спроможності ДПК. Здійснено навчання 192 добровольців за програмою Державної Служби України з надзвичайних ситуацій, додатково проведено вебінари за темами волонтерського менеджменту в громадах, як збудувати дієву ДПК, щодо соціального впливу ДПК на громаду та з пошуку фінансування для діяльності ДПК. У 2022 році відбулось урочисте відкриття ДПК в Нересницькій громаді (Закарпатська обл.) та в Городенківській громаді (Івано-Франківська обл.) (на фото).

 

 

Сьогодні усі громади мають розроблені плани діяльності ДПК на 2023 рік, а також затверджені розпорядженнями голів «дорожні карти» з розробки місцевих нормативно-правових документів у сфері цивільного захисту та діяльності ДПК. Дякуючи окремому проєкту, що імплементувався Фондом міжнародної солідарності у співпраці з BGK (Банком крайового господарства) та фінансується ЄС, 70 громад України, в тому числі 16 громад-учасниць проєкту Вогнеборці, отримали пожежне спорядження на загальну суму близько 26,9 млн. грн.

  • покращення правового середовища діяльності ДПК. Завдяки підтримці команди проекту та співпраці з ДСНС 11.05.2022 було внесено зміни до бюджетної класифікації видатків, пов'язаних з діяльністю ДПК, а 18.10.2022 Верховна Рада України прийняла законопроект №7557 , до якого експерти проекту розробляли рекомендації.

  • поширення ідеї створення ДПК в Україні. Створено платформу www.vognebortsi.in.ua, яка буде наповнюватись в якості “бази знань” для зацікавлених створити та підтримувати ДПК в Україні. Організовано вебінар для громад-учасниць проекту Вогнеборці з обміну досвідом з ДПК, що вже існують. Експерти проекту підготували огляд очікуваних ефектів від впровадження Закону України №7557 щодо діяльності ДПК.

Головні завдання на 2023 рік:

  • сприяння створенню повнофункціональних ДПК у громадах;
  • навчання членів ДПК з надання медичної допомоги;
  • підтримка партнерів у створенні планувальної документації в сфері цивільного захисту; 
  • сприяння змін у законодавстві та процедурних документах щодо діяльності ДПК та сфери цивільного захисту в громадах в партнерстві з ДСНС;
  • просування ідеї створення ДПК в громади України як ефективного інструменту покращення стану цивільного захисту на місцевому рівні та ефективного використання потенціалу громад.

Приєднані зображення:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

04 липня 2024

Карбонова громада. Інтерв’ю очільника Долинської ТГ

Карбонова громада. Інтерв’ю очільника...

Голова Долинської громади Івано-франківської області Іван Дирів про те, як його громада «постачає світло» державі і...

03 липня 2024

Успішна стратегія - здорова громада: як ефективно спланувати розвиток медичної сфери на місцях

Успішна стратегія - здорова громада: як...

Сьогодні вже нікого не треба переконувати у важливості стратегічного планування та його ролі у забезпеченні сталого...

03 липня 2024

Культура та креативні індустрії для сталого регіонального розвитку: тези з форуму у Вінниці

Культура та креативні індустрії для сталого...

26 червня у Вінниці відбувся другий із серії культурних форумів Швейцарсько-українського проєкту «Згуртованість та...

03 липня 2024

Громада з туристичними та медійними амбіціями: як Царичанці втілюють мрії в життя завдяки співпраці з міжнародними партнерами

Громада з туристичними та медійними амбіціями:...

Царичанська селищна громада одна із найстаріших на Дніпропетровщині – перші згадки про цей край датуються 1604 роком....