В Запорізькій області до процесу децентралізації долучають міста обласного значення

Впродовж трьох днів (18 – 20 лютого) представники Запоріжжя, Бердянська, Мелітополя, Енергодара, Токмака, а також двох об’єднаних територіальних громад області – Комиш-Зорянської та Веселівської – пройшли навчання з стратегічного планування та проектного менеджменту в рамках проекту «Підтримка розвитку громади зсередини». Таку можливість запоріжці, а також представники міст та об’єднаних територіальних громад Харківської, Дніпропетровської, Донецької та Луганської областей отримали завдяки Українському інституту міжнародної політики (УІМП) в рамках ініціативи ЗАПУСК РЕГІОНІВ.

Навчання спрямоване на вирішення однієї із ключових проблем новостворених громад – відсутність досвідчених кадрів та недостатнє розуміння, яким чином можна використати переваги нових повноважень та залучити додаткові ресурси.

Як розповів голова правління Українського інституту міжнародної політики Ростислав Томенчук під час прес-конференції в Запоріжжі, сьогодні є підтвердження про виділення коштів на реалізацію цікавих проектів в українських громадах від ЄС та США, а от у самих громадах чіткого розуміння, як ефективно використати такі можливості, поки що немає.

- Головне завдання – отримати кінцевий результат, який позитивно вплине на життя всієї громади, кожного її мешканця. Нові механізми розвитку громад повинні привести до того, що міста будуть «живими», люди матимуть змогу гармонійно розвиватися і не думати про від’їзд. Як використати переваги децентралізації для реалізації цієї мети – ми й вчимо фахівців на місцях, - сказав Ростислав Томенчук. За словами голови правління Українського інституту міжнародної політики, надійним помічником в питаннях переходу на новий етап розвитку громад, а саме в навчанні проект-менеджерів, є Офіс реформ у Запорізькій області. 

Як повідомив радник голови Запорізької облради Олег Мних, який взяв участь в прес-конференції, в планах Запорізької облради – створити в структурі виконавчого апарату управління з питань реформування та децентралізації органів місцевого самоврядування.

Одне з найголовніших завдань новостворюваного управління – налагодження міжнародних відносин та залучення інвестицій на території об’єднаних територіальних громад, - сказав Олег Мних.

На необхідності «вирощувати» професіоналів із складання та просування проектів розвитку територій наголосив і депутат Запорізької обласної ради, голова постійної депутатської комісії з питань місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою Дмитро Майстро.

Ми вже рекомендували Запорізькому центру перепідготовки і підвищення кваліфікації кадрів організувати навчання депутатів районних і селищних рад, які могли б стати локомотивами в написанні і обґрунтуванні привабливих інвестиційних проектів і, відповідно, в залученні коштів міжнародних донорів в свої міста і села, - сказав Дмитро Майстро і додав, що профільна комісія Запорізької облради сьогодні знаходиться в активному пошуку діалогу з громадськими організаціями і активістами, яким небайдуже майбутнє їхніх громад.

За словами керівника Офісу реформ у Запорізькій області Олександра Свистуна, який постійно взаємодіє з представниками уже створених громад і з тими, хто знаходиться на шляху до об’єднання, проблеми з фахівцями, які могли б грамотно підготувати проект і довести його ефективність і потребу до потенційних інвесторів, є не тільки в районах і селах, а й у містах.

Тому сьогодні треба рухатися від великої стратегії до конкретних дій, - сказав Олександр Свистун.

Область:

Запорізька область

Джерело:

Офіс реформ

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...