Відбудова України та зміцнення демократії були основною темою на Міжнародному дні SALAR

 

Наприкінці січня у Швеції відбулася конференція «Міжнародний день SALAR», організована Шведською асоціацією місцевих влад та регіонів (SALAR). Темою конференції була відбудова України, зміцнення місцевої демократії в Україні та захист свободи та демократії.


Цього року участь у конференції взяли представники Всеукраїнської Асоціації ОТГ, а саме: голова Асоціації, Новоукраїнський міський голова Олександр Корінний та член Правління, голова Дунаєвецької територіальної громади Веліна Заяць. Всеукраїнська Асоціація ОТГ з 2018 року є стратегічним партнером Шведської асоціації місцевих влад та регіонів (SALAR).

Під час заходу голова Всеукраїнської Асоціації ОТГ розповів про ситуацію в Україні, про розвиток Всеукраїнської Асоціації ОТГ та плани на майбутнє, про героїчний спротив українців російському вторгненню, про те, як громади долають виклики та проблеми у воєнний час та про допомогу, яка буде необхідна для відбудови.

 

 

«Ми мали можливість ще раз привернути увагу до проблем України після вторгнення російської федерації: людських страждань, потоків переселенців, надання соціальних послуг, енергопостачання, економіки, допомоги Збройним Силам України та безпеки в усьому ЄС. Розповіли про громади України, про місцеве самоврядування, про те, як українці стали на захист своєї країни, як нові щоденні виклики потребують нових  термінових рішень…», – сказала голова Дунаєвецької громади Веліна Заяць.

 

 

З боку Швеції участь у конференції брали: Посол Королівства Швеції в Україні Тобіас Тибер, голова Правління SALAR Петер Даніельссон, голова Комітету SALAR у європейських справах Нелена Дрінзанін, заступник голови SALAR Карола Гуннарссон, член шведської делегації в конгресі Ради Європи (CLRAE) Крістофер Тамсонс, генеральний директор SALAR International Райан Нокс, представники шведських муніципалітетів та інші.

«Відбудова України вимагатиме великих фінансових ресурсів і серйозних зусиль щодо реформ у процесі адаптації до норм і політики ЄС. Я переконаний, що місцевий і регіональний рівні відіграють основну роль у відбудові та демократичній системі. Шведські муніципалітети та регіони будуть продовжувати підтримувати та робити внески», – зазначив Петер Даніельссон, голова Правління Шведської асоціації місцевих влад та регіонів (SALAR).

 

 

Крім того, під час заходу команда Шведсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» презентувала ініціативу Сities 4 Cities | United 4 Ukraine для шведських муніципалітетів, яка допомагає налагодити довготривалі партнерства між українськими і європейськими громадами.

Серед причин, чому шведські громади прагнуть співпрацювати з українськими Магнус Лільєстром, старший радник SALAR називає досвід українських громад в кризовому управлінні і зокрема у сфері цивільної оборони. А також бажання підтримати одну конкретну громаду і її людей, та побачити конкретний результат.

Натомість українські громади потребують експертизи європейських партнерів у відбудові та міському плануванні.

“Шведські громади можуть допомогти нам сьогодні боротися з наслідками російського вторгнення, щоб ми створили такі умови за яких люди з задоволення повернуться після нашої перемоги. Спілкування між громадами має обути обов’язковим, щоб українці самі побачили доступність, інклюзивність, архітектуру, демократичні принципи”, — розповідає Олександир Корінний, голова Всеукраїнської асоціації ОТГ і мер Новоукраїнської громади.

Одразу під час події мери двох громад — Новоукраїнської з України і комуни Хьорби зі Швеції виявили свою зацікавленість у співпраці і зробили перші кроки для налагодження двостороннього партнерства.

Громада Хьорби вже має досвід співпраці з громадами Польщі, Фінляндії та Косово і прагне розпочати партнерство з Україно.

“Те, як українці справляються з викликами, їхня хоробрість, гордість, цінності і завзяття з яким вони борються за свою країну є неймовірними, і це варто підтримати, щоб Україна була знову цілісна", — розповідає Сесілія Блад у Зіто, мерка комуни Хьорби.

 

 

Сities 4 Cities | United 4 Ukraine — ініціатива покликана налагодити довготривале партнерство між українськими та європейськими громадами і сприяти децентралізації.

“Наше завдання як ініціативи, показати світу сміливі і стійкі до нинішніх викликів українські громади і надихнути європейські громади на співпрацю з ними. Саме тому запланований окремий форум шведсько-української співпраці для муніципалітетів у Стокгольмі. Ми запросимо українські та шведські громади, які готові до партнерства, аби вони могли познайомитися та спланувати перші проєкти. Дати форуму та як зареєструватися ми повідомимо згодом”, — каже Світлана Блінова, координаторка ініціативи Сities 4 Cities | United 4 Ukraine.

Ініціативу Сities 4 Cities | United 4 Ukraine започаткувала SALAR International у співпраці з містами Львів (Україна) та Зіндельфінден (Німеччина). Проект реалізується за підтримки Американської агенції з міжнародного розвитку (USAID).  Стратегічними партнерами ініціативи є Всеукраїнська асоціація ОТГ і Асоціація міст України.

 

 

«Ми мріємо про мир. Ми українці, і ми мирна нація. Я вірю, що після Перемоги скоро настане мир. І колись весь світ дізнається, як ми всі разом з військовими, волонтерами наближали Перемогу. Наш досвід надзвичайно цінний нашим європейським друзям. Впевнена, що партнерство на рівні громад з громадою дасть результати для розвитку, для створення безпечного середовища їхніх мешканців», - сказала Веліна Заяць.

 

Теги:

міжнародна підтримка війна відновлення

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...

18 вересня 2024

Відповіді на поширені запитання від учасників конкурсу «Громада на всі 100»

Відповіді на поширені запитання від учасників...

Конкурс «Громада на всі 100» – це конкурс для територіальних громад, які шукають нові можливості для втілення своїх...

18 вересня 2024

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на розвиток міжнародної міжмуніципальної співпраці

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на...

Питання розвитку мережі міжнародно співпраці громад і регіонів обговорили з керівниками закордонних дипломатичних...

18 вересня 2024

Гірськими стежками півдня Буковини: в Усть-Путильській громаді гостювали журналісти з різних регіонів

Гірськими стежками півдня Буковини: в...

Красива, працелюбна, згуртована – саме такими словами описали Усть-Путильську громаду Чернівецької області учасники...