Громади отримали можливість випускати муніципальні облігації на міжнародних ринках

Національний депозитарій України (НДУ) та Центральниий депозитарій Польщі (KDPW) підписали договір про співпрацю.


Мета - встановлення кореспондентських відносин між НДУ та KDPW для проведення операцій «Поставка цінних паперів без оплати», що дозволить здійснювати транскордонні перекази українських муніципальних облігацій, облік яких здійснюється в НДУ. KDPW буде забезпечувати облік таких українських цінних паперів у депозитарній системі Польщі.

На сьогодні в Україні знаходяться в обігу випуски Київської, Харківської та Львівської міських рад, загальною номінальною вартістю у понад 3,1 млрд грн.

«Розміщення українських муніципальних облігацій на європейському ринку сприятиме залученню капіталу та створенню шляхів збільшення притоку іноземних інвестицій в Україну. Ми вдячні польським колегам за підтримку України, яку ми відчували під час спільної роботи. Впродовж надважких місяців війни ми активно працювали для побудови лінку, який розширить спектр послуг для учасників ринку капіталів України. Ця ініціатива також сприяє інтеграції України в Європейський фінансовий простір», - прокоментував Олексій Юдін, голова Національного депозитарію України.

«Від початку війни Польща підтримує зусилля України щодо захисту суверенітету та територіальної цілісності країни. Влада Польщі, приватні та державні підприємства та установи долучаються до плану відновлення воєнних руйнувань. Угода, укладена між нашими центральними депозитаріями, є частиною нашої підтримки українського фінансового ринку та відкриває шлях для українських органів місцевого самоврядування до випуску муніципальних облігацій на міжнародних ринках», — сказав Мацей Трибуховський, президент KDPW.

«Побудова лінку з Польським депозитарієм має суттєве значення для нас, адже напряму сприяє зміцненню фінансової спроможності України. Безсумнівно, зміцнення співпраці з нашими польськими партнерами є дуже важливим, оскільки це послугує зближенню операційних підходів між депозитаріями. Завдяки системі кореспондентських відносин Національного депозитарію та KDPW ми додатково отримаємо практичну користь вивчення досвіду європейського депозитарію для українського ринку», – коментує Марина Адамовська, член Правління ПАТ «НДУ».

«Я впевнений, що угода між нашими установами є початком довгострокової співпраці і буде корисною як для українського, так і для польського ринку. Відбудова українських міст та економіки потребуватиме значних фінансових ресурсів, і важливу роль у цьому має відіграти ринок капіталу. Ми дуже добре підготовлені до цього як інфраструктурно, так і організаційно», – сказав Славомір Панасюк, віце-президент KDPW.

В 2020 році KDPW пройшов авторизацію та отримав дозвіл згідно європейських стандартів CSDR, підтверджуючи свою відповідність єдиним правовим вимогам Європейського Союзу щодо центральних депозитаріїв цінних паперів. Тож, важливим аспектом при побудові кореспондентських відносин з Польським депозитарієм було проходження Національним депозитарієм України необхідних процедур та перевірок для можливості відкриття кореспондентського рахунку згідно до вимог CSDR.

Побудова лінку з KDPW здійснювалась за активної підтримки Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Національний депозитарій наразі працює у напрямку подальшого розширення кореспондентських відносин з KDPW, в тому числі щодо можливості обліку корпоративних облігацій, а також інших фінансових інструментів задля розширення альтернативних можливостей наших клієнтів та залучення додаткових інвестицій в економіку України.


Муніципальні облігації (облігації місцевих позик) - це облігації, що випускаються місцевою владою. Кошти від розміщення облігацій, які отримує емітент, можуть залучатися для фінансування бюджету розвитку місцевих рад та використовуватися для створення, приросту чи оновлення стратегічних об’єктів довготривалого користування або об’єктів, які забезпечують виконання завдань міських рад, спрямованих на задоволення інтересів населення територіальних громад. Це може стати одним із джерел фінансування відновлення українських громад після війни.

03.01.2023 - 11:58 | Переглядів: 2850

Приєднані зображення:

Теги:

інвестиції бюджет

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

17 жовтня 2024

Розпочався конкурсний відбір громад Київщини для участі у проєкті з визначення пріоритетів у відновленні

Розпочався конкурсний відбір громад Київщини...

Асоціація міст України спільно з Вестмінстерською фундацією за демократію (WFD) оголошують конкурсний відбір для...

17 жовтня 2024

«ШоТам по комунікації»: громади обговорили дієві підходи до взаємодії з бізнесом і жителями

«ШоТам по комунікації»: громади обговорили...

10-11 жовтня медіа ШоТам за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» об’єднало понад 100 голів громад та їхніх заступників з...

17 жовтня 2024

Затверджено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих

Затверджено зміни до Переліку територій, на...

Наказом Мінреінтеграції від 16 вересня 2024 року №293 внесено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися)...

17 жовтня 2024

Президент підписав Закон «Про публічні консультації»

Президент підписав Закон «Про публічні...

  Президент підписав Закон України «Про публічні консультації» (законопроєкт №4254). Як повідомлялося, Закон...