Чи можна керівника школи під час війни призначити без конкурсу - експертний аналіз законодавства

З конкурсом чи без: ось у чому питання! Або чи можна призначити директора школи без конкурсу під час війни.

Автори: Cергій Яцковський, Наталія Байтемірова, експерти проєкту DECIDE


Чи змінилася процедура призначення керівника закладу загальної середньої освіти під час воєнного стану? Чи можна це зробити наразі без конкурсу? Давайте розглянемо це питання детальніше, спираючись виключно на рекомендації міністерств та норми законодавства.

Законом України «Про правовий режим воєнного стану» (частина 5 ст 10) визначено, що під час дії воєнного стану, зокрема, керівники комунальних підприємств, установ, організацій можуть бути призначені без конкурсу сільським, селищним, міським головою на підставі:

  • поданої заяви від кандидата на посаду;
  • заповненої особової картки встановленого зразка;
  • документів, що підтверджують наявність у таких осіб громадянства України, та досвіду роботи згідно з вимогами законодавства. Звичайно це не означає, що голова обов’язково призначає будь-кого хто подать заяву.

Але розберемося, чи школа підпадає під категорію «комунальне підприємство, установа, організація».

Коротка відповідь – ТАК!

Пояснення знаходимо у Законі України «Про освіту», а саме в статті 22 встановлено, що заклад освіти може діяти в одному з таких статусів:

  • бюджетна установа;
  • неприбутковий заклад освіти;
  • прибутковий заклад освіти.

А Бюджетний кодекс України в статті 2 визначає, що бюджетні установи – це, зокрема, організації, створені ними у встановленому порядку, що повністю утримуються за рахунок відповідно державного бюджету чи місцевого бюджету. Комунальний заклад освіти є бюджетною установою, оскільки повністю фінансується з державного та місцевого бюджетів.

Таким чином, не дивлячись на різні міркування щодо можливості або неможливості призначення директора школи без конкурсу очевидним є те, що комунальний заклад загальної середньої освіти підпадає під дію Закону України «Про правовий режим воєнного стану» і директора можна призначити без конкурсу, що також підтверджується листом Міністерства економіки України № 1/6888-22 від 22 червня 2022 року та листом МОН від 11.10.2022 року №4/2904-22

Додаємо деякі нюанси про призначених директорів без конкурсу:

  • Директори, призначені без конкурсу подають декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування та державний сертифікат про рівень володіння державною мовою протягом трьох місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану. Зауважимо, що директори школи призначені за конкурсом не подають декларацію.
  • Не пізніше 6 місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану, на посаду директора школи, яку обіймає особа призначена без конкурсу, оголошується конкурс.
  • Граничний термін перебування на посаді директора, призначеного без конкурсу, 12 місяців після припинення чи скасування воєнного стану.

 

Наостанок також звертаємо увагу, що 19 червня 2022 року розділ Х «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про повну загальну середню освіту» було доповнено пунктом 2-1, згідно з яким засновнику державного чи комунального закладу загальної середньої освіти або уповноваженого ним органу (посадовій особі) надано право продовжити без проведення конкурсу строк дії строкового трудового договору (контракту), укладеного з керівником відповідного закладу загальної середньої освіти, але не більше ніж на 6 місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану.

 

Важливо! Засновник може скористатися правом призначення без конкурсу директора школи, а може обрати шлях конкурсного відбору. Вирішувати голові. Але, на нашу думку, конкурсу бути в будь-якому випадку під час воєнного стану або після Перемоги.

 

ЗРАЗОК

Розглянувши заяву (ПІБ) про призначення на посаду директора ЗЗСО  із застосуванням частини п’ятої статті 10 Закону  «Про правовий режим воєнного стану» та на підставі п. 10 р. 4 ст. 42 Закону України «Про місцеве самоврядування»

Призначити ______________________ на посаду директора ____________ ЗЗСО (назва закладу код ЄДРПОУ), на період дії воєнного стану, без проведення конкурсу, на умовах дії строкового трудового договору, до дати укладання строкового трудового договору з переможцем конкурсу на посаду директора ЗЗСО _________ (назва закладу код ЄДРПОУ) проведеного після припинення чи скасування воєнного стану, але не більше ніж на дванадцять календарних місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану, з ________________ (дата) 2022 року».

 

Завантажити версію для Word

20.10.2022 - 15:59 | Переглядів: 18080
Чи можна керівника школи під час війни призначити без конкурсу - експертний аналіз законодавства

Теги:

освіта трудові відносини

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

04 жовтня 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 жовтня 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 жовтня 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 жовтня 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...