Об’єднання громад – не далека перспектива, а робота вже сьогодні

Експерти волинського Офісу реформ і надалі активно працюють із сільськими головами у питаннях децентралізації. Навіть більше: прохання про зустрічі, під час яких керівники та активісти громад Волині хочуть обговорити ситуацію щодо можливого об’єднання, все частішають.

Так, днями директор Офісу реформ Анатолій Пархом’юк та експерт Олег Герасимчук мали зустріч із Прилісненським сільським головою (Маневицький р-н) Наталією Цісарук.

Ця сільська рада ініціює об’єднання в межах перспективного плану, тобто у склад громади має увійти Серхівська, Галузійська, Карасинська, Лишнівська та, звісно, Прилісненська ради. Крім того, жити спільно з цією громадою хоче також Новорудська сільська рада, котра у перспективному плані з’єднана із центром у Троянівці. I якщо ця сільрада дійсно вирішить об’єднатися із центром у Прилісному, то одразу постане питання спроможності передбаченої планом Троянівської, адже тоді вона має утворитися лише із двох сільських рад – самої Троянівської та Городоцької.

Цікава ситуація склалася у Цуманській селищній раді. Тут давно готові жити єдиною громадою, як це передбачено у перспективному плані. Але от невелике с. Кадище, що розкинулося по обидва боки залізниці на самісінькому кордоні з Рівненщиною (залізниця й розділила село навпіл), однією половиною – у Цуманській селищній раді, а другою – у Дідичах, і відповідно – й сільрада Дідичівська! Зараз ніхто не може пояснити, як так сталося, каже Цуманський селищний голова Анатолій Дорошук. Мабуть, це були колгоспні землі. От і вийшло, що школа з однієї сторони, сільрада – з іншого. Тож перш ніж об’єднуватися, громаді необхідно вирішити цю ситуацію.

Прискорити процес об’єднання прагнуть у Литовежі Іваничівського р-ну. Проте там виникають питання, що робити із селищем Жовтневе, котре нині начебто обговорює можливість створення власної громади.

Над створенням громад чи не найактивніше нині працюють у Ковельському р-ні. Тож днями в Офісі реформ також відбулася зустріч із представниками Радошинської та Колодяжненської сільських рад. Там робота уже на стадії завершення. І це зрозуміло: адже у районі вже створено дві громади – Велицьку та Голобську. Лише виправлення недоліків у необхідних документах потребує рішення про утворення Любитівської громади, тож лишаються передбачені у перспективному плані Ковельська, Поворська, Люблинецька, Білинська та Дубівська. А зважаючи на те, що кожна із громад забирає із районного бюджету частку власних коштів та субвенцій, то питання районного кошторису постануть гостро. Правда, очевидно вже й те, що громади Ковельського р-ну звертатимуться із пропозиціями про зміни у перспективному плані.

Область:

Волинська область

Джерело:

Офіс реформ

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...