Триває підготовка Національної концепції «Безпечна громада

16 вересня у Мінрегіоні відбулося друге засідання міжвідомчої робочої групи з підготовки Національної концепції «Безпечна громада» та проекту відповідного розпорядження Кабінету Міністрів України.


«Зараз ми опрацьовуємо стандарти безпекових вимог, а також ролі органів влади місцевого, регіонального та національного рівня, інститутів громадянського суспільства і самих жителів громад у забезпеченні цих вимог. Загалом, ми вже маємо розуміння того, яким має бути обов’язковий набір функцій та інфраструктури в громадах для забезпечення належного рівня безпеки. Спроможні громади, особливо ті, які були створені ще у 2015-16 роках, вже пройшли певний шлях у вирішенні безпекових питань і спільно з ДСНС, Національною поліцією, іншими центральними органами виконавчої влади напрацювали чималий досвід. Звичайно, війна внесла корективи, і тепер громади в залежності від регіону, знаходяться в різних умовах, отже і підходи до забезпечення безпеки мають відрізнятися. Але попередні напрацювання і практики громад і регіонів значно спрощують створення національної концепції, стають її фундаментом», - сказав за результатами заходу співголова робочої групи, заступник Міністра розвитку громад України В’ячеслав Негода.

Під час заходу був згаданий досвід Херсонської області, яка минулого року для моделювання безпекової ситуації в регіоні залучила експертів, котрі створили ГІС-портал, де серед іншого, можна було побачити усю безпекову інфраструктуру громад області – поліцейські, пожежні станції, центри безпеки тощо, а також місця, де потенційно можуть виникати небезпечні ситуації чи аварії.

«Візуалізувати ситуацію з безпекою в регіонах і громадах дуже важливо для прийняття швидких і ефективних рішень. Майбутню концепцію треба буде покласти на зручні та зрозумілі для користування інструменти. І збирати від громад та областей інформацію можна починати вже зараз», - вважає В’ячеслав Негода.

Співголова робочої групи, заступник Міністра внутрішніх справ України Ігор Бондаренко також підтримав думку, що ГІС-інструменти та досвід експертів стануть у пригоді під час майбутнього моделювання системи громадської безпеки в громадах.

Як повідомлялося, робоча група має запропонувати проект Національної концепції на розгляд Уряду у жовтні цього року. А у планах до кінця 2022 року - розробити та прийняти стандарт «Безпечна громада», запровадити порівняльний індекс безпечності громад та рейтинг безпечності громад. Планується і запровадження в 2023 році відзнаки МВС і Мінрегіону «Безпечна Громада України».

Нагадаємо, Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов наголошував на важливості напрацювання національного документу, який передбачатиме втілення безпекових потреб кожної громади, враховуючи її особливості та специфіку сказав.

16.09.2022 - 15:52 | Переглядів: 2151
Триває підготовка Національної концепції «Безпечна громада

Теги:

безпека В'ячеслав Негода

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...