Як територіальним громадам розвивати міжнародні партнерства - тези з інформаційної сесії «U-LEAD з Європою»

Міжнародне партнерство – важлива складова діяльності органів місцевого самоврядування, яке дозволяє реалізовувати спільні розвиткові проєкти та ділитися досвідом в різних сферах. Експерти «U-LEAD з Європою» тривалий час допомагають громадам у пошуку міжнародних партнерів та роз’яснюють особливості налагодження співпраці.

Нещодавно на базі регіонального офісу U-LEAD у Рівненській області відбулася інформаційна сесія щодо особливостей започаткування та розвитку партнерств українських громад з міжнародними муніципалітетами. У заході взяли участь представники громад з Рівненської та Черкаської областей.

Керівник регіонального офісу U-LEAD у Рівненській області Руслан Сивий підкреслив, що в умовах війни українські територіальні громади відчули наскільки важливою є підтримка від міжнародних партнерів.

«У подальшому громадам слід більше приділяти увагу розвитку партнерств з міжнародними муніципалітетами, що дозволить їм ділитися досвідом та реалізовувати спільні проєкти», – зазначив Руслан Сивий.

За словами Юлії Поліщук, радниці з питань децентралізації та місцевого самоврядування Регіонального офісу U-LEAD у Черкаській області, міжнародне партнерство територіальних громад набагато ширше поняття, ніж міжмуніципальне співробітництво.

«Міжнародне партнерство – це рівноправні відносини між територіальними громадами, які взаємодіють між собою задля досягнення спільної мети. Якісне партнерство будується саме на зацікавленості кожної зі сторін. За своїми видами партнерства можуть бути форматі кооперації, співпраці чи інтеграції, кожен з яких має свої особливості. Також існує поділ за термінами, секторами, кількістю партнерів, залежно від мети тощо», – наголошує Юлія Поліщук.

Експертка радить громадам перед початком партнерства оцінити та проаналізувати власну ситуацію. Чим оперативніше буде проведена така оцінка разом з партнерами, тим швидше вдасться визначитися з доцільністю розвитку партнерства.

Учасників заходу ознайомили з основними видами міжнародного партнерства та базовими принципами його розбудови. Експерти зупинялися на законодавчій базі, яка регламентує процес партнерства між територіальними громадами, включаючи аналіз міжнародних нормативно-правових актів.

Так, у ч.4. ст. 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» зазначається, що сільський, селищний, міський голова представляє територіальну громаду у відносинах з іншими органами місцевого самоврядування, а також у міжнародних відносинах, укладає від імені територіальної громади, ради та її виконавчого комітету договори.

«При напрацюванні партнерств необхідно долучати до цього процесу представників усіх рівнів організації. Комунікаційний компонент відіграє дуже важливу роль, тому цьому необхідно приділяти чимало уваги. Громадам не можна зволікати з розвитком партнерств, слід враховувати ситуацію та діяти за принципом «тут і зараз». Головне – мати стратегічне розуміння необхідності розвитку такого партнерства», – розповіла Людмила Чабак, радниця з питань децентралізації та місцевого самоврядування регіонального офісу U-LEAD у Чернігівській області.

Окремий блок питань стосувався рекомендацій щодо пошуку партнерської громади та започаткування партнерства. Тетяна Татарчук, керівниця регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Чернівецькій області, розповіла учасникам заходу про особливості пошуку міжнародних партнерів та презентувала покроковий алгоритм дій.

«Насамперед необхідно визначатися з метою потенційної співпраці та її напрямками. У цьому процесі важливо залучати фахівців зі знанням іноземної мови, щоб не виникало труднощів зі спілкуванням та перекладом документів», – поділилася експертка.

Представникам громад презентували основні канали, які максимально ефективні для пошуку партнерів. Розповідалося про ініціативу U-LEAD «Мости довіри», завдяки якій вже розвивають співпрацю українські громади та муніципалітети з Словенії, Словаччини, Німеччини та Польщі.  Наголошувалося на важливості моніторингу сайтів міжнародних організацій, посольство чи асоціацій органів місцевого самоврядування.

Також експерти «U-LEAD з Європою» роз’яснили фахівцям з громад юридичну процедуру оформлення партнерства, розглядаючи всі можливі форми співпраці.

Експерти U-LEAD розповіли, що партнерство може бути оформлене у формі обміну листів про наміри щодо співпраці – коротких листів довільної форми, у яких фіксуються наміри про майбутню співпрацю. Також можуть бути підписні меморандуми про співробітництво, які визначають спільну візію сторін, мету співробітництва та спрямовані на налагодження співпраці. Натомість договір про партнерство чи угода про співпрацю вже визначає домовленості, права та обов’язки сторін.

У кінцівці інформаційної сесії учасники ознайомилися з досвідом міжнародної співпраці на прикладі Менської міської ради Чернігівської області. Секретар міської ради Юрій Стальниченко розповів про перші кроки Менської громади у пошуку міжнародних партнерів та поділився рекомендаціями щодо налагодження якісної співпраці. Юрій Стальниченко наголошував на важливості чіткого розуміння, що хоче досягти громада, укладаючи договір про партнерство з певним муніципалітетом, та в яких напрямках буде розвиватися подальша співпраця.

16.09.2022 - 14:02 | Переглядів: 2753
Як територіальним громадам розвивати міжнародні партнерства - тези з інформаційної сесії «U-LEAD з Європою»

Теги:

міжнародна підтримка

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...