Як співпрацюють громади Одещини ‒ аналіз експертів

Експерти Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» проаналізували стан реалізації̈ договорів про співробітництво територіальних громад Одеської області.


Ініціаторами співробітництва територіальних громад в Одеській області в 2016, 2021 та 2022 роках виступили 8 громад, завдяки яким було укладено 17 договорів.

З існуючих п’яти форм співробітництва громад більшість (11 договорів з 17-ти) стосуються не форми реалізації̈ спільних проектів, як наприклад у Львівській, Полтавській та Волинській областях, а спільного фінансування (утримання) суб’єктами співробітництва підприємств, установ та організацій комунальної̈ форми власності - інфраструктурних об’єктів. Така ситуація схожа з Рівненською областю та відрізняє Одеську область від вищевказаних областей. А також свідчить про те, що під час децентралізації до 2021 року громади області використовували спільне фінансування (утримання) об’єктів надання послуг різного характеру, розуміючи, що не у всіх громадах можна та є сенс запроваджувати послуги аналогічні сусіднім громадам, які в свою чергу перейняли повноваження в ряді послуг від трансформованих районних та обласних установ.

Громади також використовували інші форми співробітництва: делегування одному із суб’єктів співробітництва іншими суб’єктами співробітництва виконання одного чи кількох завдань з передачею відповідних ресурсів, утворення суб’єктами співробітництва спільного органу управління для спільного виконання визначених законом повноважень. Тобто всі, окрім форми утворення суб’єктами співробітництва спільних комунальних підприємств, установ та організацій.

Поки, відповідно до 17-ти наявних в реєстрі Міністерства розвитку громад та територій договорів громад Одеської області, співробітництво є популярним в сфері утримання/фінансування об’єктів надання послуг таких установ, як: інклюзивно-ресурсні центри, центри надання соціальних та освітніх послуг. Непопулярними у громад щодо співробітництва залишаються сфери інформаційно-комунікативних, IT-технологій та інших сучасних технологій покращення муніципального менеджменту, а також поліпшення екологічної інфраструктури, запобігання техногенним та іншим катастрофам та запровадження енергоефективних технологій.

Досвід реалізації громадами та їх спеціалістами ініціатив співробітництва дуже важливий для подальшої розробки та реалізації  вже нових проектів співробітництва за умов, що громади зрозуміють користь від співробітництва та замисляться над новими спільними викликами сьогодення для більш швидкого та ефективного вирішення нових проблем, пов’язаних з безпековими питаннями, притоком ВПО та інших незахищених верств населення, збільшенням навантаження на громади у зв’язком з переміщенням цих осіб та бізнесів, та різного типу, як спеціалістів, так і безробітних до власних громад, загальною трансформацією економіки в умовах загальної кризи, яку визвала ситуація воєнної агресії.

Одеська область демонструє не дуже високу загальну активність своїх громад за всі роки існування в Україні законодавства про співробітництво громад. Але така ситуація надає змогу, з одного боку, замислитися над тим, що, можливо, з «сусідами» необхідно ближче спілкуватись, щоб знайти спільні ідеї співпраці та навчитися визначати їхню ефективність, зекономити кошти та перенаправити їх на інші проекти, ідеї, послуги та сфери, де ще є багато роботи над вдосконаленням старого, а можливо і над створенням зовсім нового. Але, з іншого боку, громади можуть не думати над економію власних бюджетів та ресурсів за рахунок співробітництва за умов перевиконання своїх бюджетів, або доступних інших можливостей для залучення додаткових інвестиційних та донорських фінансів.

Детальніше зі звітом можна ознайомитися за ПОСИЛАННЯМ.

05.08.2022 - 13:10 | Переглядів: 2695
Як співпрацюють громади Одещини ‒ аналіз експертів

Приєднані файли:

Теги:

співробітництво

Область:

Одеська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

06 вересня 2024

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської громади облаштували сучасне укриття

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської...

У ліцеї Ріпкинської громади, що на Чернігівщині, відтепер є сучасне укриття, яке стане безпечним та комфортним...

06 вересня 2024

Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт (запис вебінару)

Огляд нових змін до закупівельного...

Програма USAID DOBRE провела вебінар на тему: «Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт»....

06 вересня 2024

Житомирська область та американський штат Індіана підписали меморандум про співпрацю

Житомирська область та американський штат...

Президент України Володимир Зеленський у Києві зустрівся з губернатором штату Індіана (США) Еріком Холкомбом. У...

06 вересня 2024

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Продовження реформи місцевого врядування з посиленням ефективності управління, координації та взаємодії в умовах...