Доходи громад Волинської, Львівської та Полтавської областей ‒ експертний аналіз

Експерти Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» проаналізували показники доходів 25-ти бюджетів пілотних громад Полтавської, Волинської та Львівської областей у щомісячному розрізі станом на 1 червня 2022 року. Як показують результати аналізу, у травні 2022 року у пілотних громадах ситуація щодо виконання доходів є різною: від скорочення надходжень до стрімкого зростання.

Волинська область (ПЕРЕГЛЯНУТИ детальний аналіз)

Лише в одній громаді Волинської області загальні доходи бюджету були меншими за показники травня 2021 року (у Вишнівській громаді скорочення склало 7%). В інших громадах відбулося зростання загальних доходів бюджету, найбільше у Володимир-Волинській громаді (у 2,9 рази).

У всіх громадах Волинської області відбулося зростання надходжень ПДФО, порівняно з відповідними показниками 2021 року. У п’яти громадах відбулося скорочення надходжень місцевих податків і зборів (скорочення становило від 2,3% до 31,2%). У восьми громадах акцизний податок з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів перевищив надходження травня 2021 року (скорочення відбулося у Локачинській та Зимнівській громадах на 1,4% та 14,6% відповідно).

Більшість громад у травні отримали надходження плати за надання адміністративних послуг у обсягах більших, ніж у травні 2021 року (лише у Зимнівській громаді таких надходжень майже не було).

Львівська область (ПЕРЕГЛЯНУТИ детальний аналіз)

Загальні доходи двох бюджетів пілотних громад Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» Львівської області у травні 2022 року були меншими за відповідні показники попереднього року. Скорочення доходів становило 1,2% у Городоцькій громаді та 2,7% - у Добротвірській громаді. Найбільше зростання загальних доходів бюджету відбулося у Золочівській громаді (доходи зросли на 57,1%, порівняно з показниками травня 2021 року).

Податкові надходження зросли у всіх громадах, порівняно з показниками травня 2021 року. У восьми громадах надходження ПДФО були більшими, ніж обсяги травня 2021 року. У всіх громадах значно зросли надходження акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів. Водночас, як і у квітні, у всіх громадах спостерігається стрімке скорочення надходжень від акцизного податку на пальне. Місцеві податки та збори були більшими за відповідні показники 2021 року у восьми громадах (у Бродівській та Золочівській громадах відбулося скорочення місцевих податків і зборів на 3,2% та 8,4% відповідно).

Плата за надання адміністративних послуг у п’яти громадах перевищила рівень травня 2021 року. Водночас, в інших п’яти громадах таких надходжень практично не надходило.

Полтавська область (ПЕРЕГЛЯНУТИ детальний аналіз)

Загальні доходи чотирьох бюджетів пілотних громад Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» Полтавської області у травні 2022 року були більшими за відповідні показники попереднього року. Зростання доходів становило від +10,5% (у Диканській громаді) до +124,4% (у Сенчанській громаді). В Оржицькій громаді загальні доходи бюджету скоротились на 16,8%, порівняно з показниками травня 2021 року.

Зростання податкових надходжень відбулось у всіх бюджетах пілотних громад і становило від +2,7% (у Оржицькій громаді) до +176,9% (у Сенчанській громаді). Для більшості громад ПДФО залишається основним джерелом податкових надходжень до бюджету. У всіх громадах відбулося зростання ПДФО порівняно з показниками травня 2021 року. У окремих громадах Полтавської області також вагому частку податкових надходжень становить рентна плата та плата за використання інших природних ресурсів. У Диканській та Сенчанській громадах у травні надходження рентної плати були більшими за відповідні показники 2021 року.

У квітні та травні 2022 року у Миргородській та Лубенській громадах до бюджету надходила плата за надання адміністративних послуг у обсягах, що відповідають та перевищують рівень 2021 року. Однак інші громади Полтавської області у квітні та травні 2022 року мали значне скорочення надходжень плати за надання адміністративних послуг.

Можна зробити висновок, що у травні 2022 року ситуація з надходженням доходів до бюджетів громад є кращою, ніж у квітні та березні. Більшість пілотних громад Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» мали зростання загальних доходів, порівняно з показниками травня 2021 року. У травні жодна з пілотних громад Проєкту не мала критичного скорочення доходів.

08.07.2022 - 09:51 | Переглядів: 3337
Доходи громад Волинської, Львівської та Полтавської областей ‒ експертний аналіз

Приєднані файли:

Теги:

бюджет бюджет аналітика

Область:

Волинська область Львівська область Полтавська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

06 вересня 2024

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської громади облаштували сучасне укриття

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської...

У ліцеї Ріпкинської громади, що на Чернігівщині, відтепер є сучасне укриття, яке стане безпечним та комфортним...

06 вересня 2024

Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт (запис вебінару)

Огляд нових змін до закупівельного...

Програма USAID DOBRE провела вебінар на тему: «Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт»....

06 вересня 2024

Житомирська область та американський штат Індіана підписали меморандум про співпрацю

Житомирська область та американський штат...

Президент України Володимир Зеленський у Києві зустрівся з губернатором штату Індіана (США) Еріком Холкомбом. У...

06 вересня 2024

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Продовження реформи місцевого врядування з посиленням ефективності управління, координації та взаємодії в умовах...