Транспортну модель для майбутньої київської агломерації можна розробляти вже зараз, – В’ячеслав Негода

Необхідність удосконалення законодавства щодо врегулювання багатьох проблемних питань, які мають вирішуватися в межах територій муніципальних агломерацій, обговорюється вже не перший рік. За цей час прийнято закон «Про співробітництво територіальних громад», який дає широкі можливості для громад у вирішенні спільних проблемних питань. Тривалий час також дискутується ідея прийняття спеціального закону про агломерації. Водночас в Україні проведено децентралізацію влади і ресурсів, створено спроможні громади, що дає можливість органам місцевого самоврядування вже зараз ефективніше вирішувати спільні проблеми.

Про це сказав заступник Міністра розвитку громад і територій В’ячеслав Негода під час круглого столу «Транспортна модель для Київської агломерації: вивчення європейського досвіду», організованого Програмою Ради Європи «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні» разом з Місцевою асоціацією «Київська агломерація».

«Питання створення спільної ефективної транспортної моделі дуже актуальне для столичного регіону. Про це знають усі кияни і сотні тисяч приїжджих до столиці. Чи можна вирішити це та інші питання до прийняття закону про агломерації? Я вважаю, що так. Більше того, органи місцевого самоврядування, які зараз входять до складу асоціації «Київська агломерація», могли б, спільно розробивши і втіливши цю модель, створити прецедент, результати якого лягли б в основу майбутніх законодавчих змін», - вважає В’ячеслав Негода.

За його словами, чинний закон про співробітництво дозволяє громадам укласти угоду і разом створити, реалізувати, фінансувати та управляти спільною транспортною моделлю.

«Прецедентів з транспортних питань за 8 років існування закону про співробітництво громад ще не було. Але ми з експертами могли б розробити проект такого договору», - сказав заступник Міністра.

Але перед цим, на думку В’ячеслава Негоди, на всю територію громад – учасниць майбутньої Київської агломерації треба було б розробити комплексний план просторового розвитку, в рамках якого має бути транспортна схема, яка повинна відповідати не тільки місцевим потребам, а й державній стратегії розвитку.

«До цієї роботи, крім органів місцевого самоврядування, треба долучити і область, і центральні органи виконавчої влади: Міністерство інфраструктури, Укравтодор, Укрзалізницю, - усі, які пов’язані з формуванням національної транспортної системи і транспортної мережі регіону та громад. Кожен рівень влади має нести свій обсяг відповідальності за цей проект», - сказав заступник Міністра.

Після цього, на його думку, можна починати створювати транспортну модель в рамках угоди про співпрацю, де буде прописана загальна відповідальність суб’єктів угоди, процедура формування спільного органу управління, якому будуть делеговані певні повноваження з управління цією системою, персоніфікація відповідальності по кожній громаді, а також механізми співфінансування.

«Результати сьогоднішнього круглого столу можуть лягти в основу нашої подальшої спільної роботи. Ми готові до співпраці, але багато чого залежить також від бажання самих громад», - зазначив В’ячеслав Негода.

Керівник Департаменту демократії і врядування Генерального секретаріату Ради Європи Даніель Попеску під час заходу зазначив, що завдяки децентралізації голови громад стали дуже важливими в сучасній архітектурі врядування в Україні.

«Це дуже добре для створення майбутніх агломерацій, бо цей механізм передбачає, що усі муніципалітети повинні працювати разом, як один організм, бути рівними і довіряти одне одному, довіряти самому процесу співпраці. І зараз ми бачимо, що така довіра в українському місцевому самоврядуванні є. Агресія росії ще більше зміцнила її», - сказав Даніель Попеску.

Він також висловив сподівання, що досвід країн Ради Європи у створенні агломерацій стане корисним для громад Київщини та інших територій України. «Ми надаємо і продовжуватимемо надавати всі необхідні для цього рекомендації», - зазначив Даніель Попеску.​

21.06.2022 - 15:47 | Переглядів: 2147
Транспортну модель для майбутньої київської агломерації можна розробляти вже зараз, – В’ячеслав Негода

Теги:

агломерація В'ячеслав Негода Даніель Попеску

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

17 жовтня 2024

Розпочався конкурсний відбір громад Київщини для участі у проєкті з визначення пріоритетів у відновленні

Розпочався конкурсний відбір громад Київщини...

Асоціація міст України спільно з Вестмінстерською фундацією за демократію (WFD) оголошують конкурсний відбір для...

17 жовтня 2024

«ШоТам по комунікації»: громади обговорили дієві підходи до взаємодії з бізнесом і жителями

«ШоТам по комунікації»: громади обговорили...

10-11 жовтня медіа ШоТам за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» об’єднало понад 100 голів громад та їхніх заступників з...

17 жовтня 2024

Затверджено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих

Затверджено зміни до Переліку територій, на...

Наказом Мінреінтеграції від 16 вересня 2024 року №293 внесено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися)...

17 жовтня 2024

Президент підписав Закон «Про публічні консультації»

Президент підписав Закон «Про публічні...

  Президент підписав Закон України «Про публічні консультації» (законопроєкт №4254). Як повідомлялося, Закон...