Децентралізація. Що далі?

Про те, як реформа адміністративного устрою, а одним словом – децентралізація – має принести відчутні позитивні зміни у кожне село, ми бачимо з телевізійних екранів, читаємо у газетах та чуємо з уст вседержавного та обласного керівництва вже от без малого рік – відколи був прийнятий Закон України «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Віднедавна маємо нагоду спостерігати, як облаштовують своє життя у перших 5 волинських громадах. А директор Офісу реформ в області Анатолій Пархом’юк запевняє: хоч і далеко не все гладко, але таки відбувається. І події ці – історичні.

– Наші громади – це Устилузька міська, Зимнівська сільська Володимир-Волинського району, Голобська селищна та Велицька сільська Ковельського і Смолигівська Луцького – вже зареєстрували свої ради, тепер вони отримали статус юридичної особи, набувають повноважень, що близькі до тих, які мають міста обласного значення, готуються до переходу на прямі міжбюджетні відносини з Держбюджетом і потрохи перебирають на себе права повноцінного власника і господаря своєї території та майна.

Звісно, події історичні, проте все просто хіба на словах. А насправді голови новообраних громад не раз зазначали про труднощі, з котрими зіштовхнулися.

– Бути першими у справі реформування, та ще й коли законодавство потребує вдосконалення, завжди важко. Так, проблеми виникали з самого початку і досі їх не менше.

Наприклад, довгий час на рівні парламенту не ухвалювався закон, який чітко визначає процес реєстрації, та й узагалі – всі норми, за якими передача тих повноважень відбувається. Тепер виникають питання із передачею майна, що на балансі району. Або й навіть ситуації, котрих ніхто не міг передбачити. Наприклад, голова сільської ради, що увійшла у склад громади, за законом, має виконувати функції старости. А він зараз у зоні АТО. От і міркуємо разом, що робити. Кожна така ситуація – досить унікальна. Та, повірте, люди, які пішли на це об’єднання, вже однозначно лідери та ініціатори, тож і вихід, відповідно, завжди знаходять. Звісно, не без допомоги, у першу чергу, й наших експертів.

Треба мати віру у справу, наполегливо йти до поставленої мети. І такі люди –небайдужі, ініціативні, прагматичні – є. Ми це побачили. Вони здатні взяти на себе відповідальність. На їхньому прикладі ми сформуємо чітку систему, за якою всі наступні громади будуть іти вже значно легше і впевненіше – протоптаною дорогою реформи. Хоча, і це не варто заперечувати: кожному доведеться наступити на свої децентралізаційні граблі. Більше - ТУТ

Область:

Волинська область

Джерело:

Офіс реформ

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...