Децентралізація створила сильне місцеве самоврядування, здатне протистояти навіть військовій агресії, - Олексій Чернишов

Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов прокоментував на запит журналістів «правильність кроків реформи децентралізації».


Нагадаємо, сьогодні, 1 квітня, виповнюється 8 років, як Україна взяла курс на реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади і децентралізації владних повноважень.

«Ви питаєте чи правильна децентралізація? Фактично тут також скрите питання «чи правильно, що в центрі уваги децентралізації була поставлена Людина? або «чи правильно було будувати дієздатне місцеве самоврядування, яке б давало собі раду з усіма питаннями місцевого значення?». Відповідь очевидна. Прикро, що сьогодні, коли російська армія напала на Україну, ми можемо побачити справжній результат децентралізації. Ви подивіться, як мужньо сьогодні протистоять громади, які в них сильні лідери, які вони об’єднані в боротьбі за суверенітет, незалежність, свободу, демократію! Як вправно вони приймають рішення! Як вони допомагають сьогодні армії і громадам, де точаться бої, при цьому будують свою оборону!», - відповів Міністр.

Силу місцевого самоврядування Олексій Чернишов пояснює якраз правильними кроками децентралізації.

«Громади об’єднувалися, а разом з тим отримували більшу ресурсну дієздатність: людську, фінансову, територіальну, майнову. Отримали самостійність у прийнятті рішень. Люди обирали ту місцеву владу, якій довіряють і спільно будували стратегії розвитку, спільно визначали черговість управлінських кроків у розбудові своїх громад. І їм вдалося чимало: виросли сотні і сотні нових шкіл і дитсадків, лікарень, ФАПів, амбулаторій, центрів надання адмінпослуг і центрів безпеки. Ви мабуть чуєте зараз часто у перехоплених телефонних розмовах російських окупантів, як ті розповідають своїм родичам «оні живут лучше, чєм ми, у них асфалтірованиє дорогі в сєлє» і таке інше», - прокоментував Олексій Чернишов.

Він додав, що українці заслуговують на краще життя, оскільки є працьовитою нацією, яка не боялася змін, яка вичавила совок зі сфери управління і взялася будувати своє майбутнє. Тому, за його словами, не дивно, що окупанти дивуються такому рівню життя в українських громадах.

«А нема нічого дивного. Це українці – сильні, вольові, працьовиті і завжди напоготові дати по зубах кожному, хто зазіхне на їх землю. Децентралізація просто допомогла українським громадам проявити всю свою міць і креативність. Радий, що і у війні реформа показала хороший результат. Скептикам, які критикували все, що пов’язано з децентралізацією, сьогодні нічого сказати», - констатував Міністр.

Він наголосив, що держава обов’язково завершить реформу у відповідності, в тому числі, до положень Європейської хартії місцевого самоврядування.

Нагадаємо, 1 квітня 2014 року Уряд схвалив Концепцію реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади. У 2020 році держава завершила перший етап реформи і  місцеві вибори відбулися на новій територіальній основі громад та районів.

Теги:

Олексій Чернишов

Джерело:

Мінрегіон

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...