Законодавчий порядок денний у сфері децентралізації на 2022 рік обговорили на Форумі Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»

 

31 січня Проєкт USAID «Підвищення ефективності роботи та підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА») провів Форум, щоб визначити пріоритети законодавчого порядку денного Верховної Ради у сфері децентралізації та розвитку місцевого самоврядування на 2022 рік. До Форуму долучилися понад 300 учасників, у тому числі народні депутати, керівники органів місцевого самоврядування, представники асоціацій місцевого самоврядування та Уряду України.

У своєму вітальному слові Марк Елінгстад, директор Офісу Демократії та Врядування USAID, зазначив:

«Мета сьогоднішнього заходу – сприяти обговоренню потреб і викликів, з якими стикаються громади, а також того, як Уряд і Верховна Рада України можуть врахувати це під час підготовки законодавчого порядку денного на 2022 рік. USAID у партнерстві з Україною та її громадянами вже майже тридцять років інвестує в українську демократію. Ми віримо, що поширення децентралізації, яке було досягнуто за останні роки, є кульмінацією цього партнерства; а сама децентралізація – однією з найбільш значущих та успішних реформ в Україні».

 

 

Олександр Корнієнко, перший заступник Голови Верховної Ради України, сказав:

«Найближчі роки ми маємо працювати над тим, щоб у нас було 100% спроможних громад. Для цього український парламент має зосередитись щонайменше на трьох напрямах. Перший – це збільшення ресурсної бази громад через реформування місцевих податків, справедливий розподіл ресурсів та створення нових умов для наповнення бюджетів, наведення ладу з майном та землями громад, реалізацію малої приватизації. Другий – це створення політичних умов, які б не заважали нашим громадам працювати. Їх спектр доволі широкий: від внесення змін до Конституції в частині децентралізації та виборчого законодавства, до створення сприятливих умов для конструктивного діалогу. Третій – підвищення компетенції громад та їхніх керівних органів, обраних посадовців і призначених службовців. Зараз відбувається формування нового напряму публічної служби в оновлених органах місцевого самоврядування, що має знайти відображення в усіх законах і правилах належного урядування, проте з урахуванням особливостей роботи на місцях. Ми потребуємо експертизи та допомоги саме в цьому напрямку».

 

 

На Форумі учасники обговорили пріоритети законодавчого порядку денного реформи децентралізації з точки зору Уряду, Верховної Ради, органів місцевого самоврядування та їхніх асоціацій. Більшість учасників заходу наголосили на необхідності внесення змін до Конституції України, законодавства у сфері розподілу повноважень, бюджетного та податкового законодавства з метою узгодження повноважень на рівні громад з фінансовими інструментами.

 

На тему: Пріоритети Уряду і Парламенту у питаннях продовження децентралізації співпадають, тому, сподіваємося, і рішення не забаряться, - В’ячеслав Негода

 

Андрій Клочко, голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, зазначив:

«Наш Комітет вже понад два роки є провідником реформи децентралізації та у тісній співпраці з Мінрегіоном, асоціаціями органів місцевого самоврядування, за підтримки міжнародних партнерів, законодавчо забезпечує необхідні для впровадження реформи проєкти нормативно-правових актів. Сьогодні перед нами стоїть завдання пошуку балансу повноважень між місцевими органами виконавчої влади та місцевим самоврядуванням, що відповідав би положенням Європейської хартії місцевого самоврядування та поточним викликам і нетиповим проблемам, які виникають під час реалізації державної політики на місцях. Цей баланс має знайти своє відображення у проекті змін до Конституції України щодо децентралізації влади».

 

 

Перед проведенням Форуму Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» провів опитування, щоб дізнатися бачення представників місцевої влади щодо пріоритетів законодавчого порядку денного. Результати опитування понад 150 респондентів були представлені на заході.

Олена Шуляк, заступниця Голови Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, сказала:

«Внести відповідні зміни до Конституції та встановити ключові принципи системи управління, чітко розподілити повноваження та кошти, зробити реформу публічної служби, яка безпосередньо стосується місцевого самоврядування. Саме такі завдання стоять перед Верховною Радою в питанні ефективної реалізації реформи децентралізації».

 

 

Віталій Безгін, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, повідомив:

«Зараз ми активно адвокатуємо законопроєкт №6401 «Про прозорість місцевого самоврядування». Сподіваюся, що наступного пленарного тижня він буде проголосований за основу. Важливими є законопроєкти «Про засади державної регіональної політики» та «Про місцеві державні адміністрації». Також важливе питання змін до Конституції. Перелік законопроєктів у сфері місцевого самоврядування, які варто ухвалювати цього року, буде вже найближчим часом, і я дуже сподіваюся, що нам вдасться здобути результат спільною роботою».

 

 

Результати Форуму будуть систематизовані та передані зацікавленим сторонам, які працюють над законодавством у сфері децентралізації.

І українська влада, і міжнародна спільнота продовжують підтримувати реформу місцевого самоврядування та територіальної організації влади – децентралізацію. Важливо, щоб ми і надалі виправдовували довіру до цієї реформи, яка зараз, судячи з соціологічного дослідження, є досить високою. Про це сказав заступник Міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода.

«Важливо, щоб до чергових місцевих виборів всі основні питання, які стосуються і становлення громад, і розвитку місцевого самоврядування в цілому, були вирішені, – в тому числі, і на рівні Конституції», – зазначив В’ячеслав Негода.

 

 

Габріель Абрагам, Керівник Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», сказав:

«Розуміючи важливість подальшого законодавчого закріплення досягнень реформи децентралізації, а також необхідність врахування голосу місцевого самоврядування, Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» провів цей Форуму напередодні відкриття сесії Верховної Ради. Широке представництво законодавчої та виконавчої гілок влади, органів місцевого самоврядування та їх об’єднань дозволить розробити ефективні рішення, що відповідають потребам і реальному запиту громад».

 

 

Інфографіка «10 важливих для децентралізації законопроектів, які вже у Верховній Раді», є ТУТ.

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

04 жовтня 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 жовтня 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 жовтня 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 жовтня 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...