«Перш за все варто дбати про добробут жителів громади і спільно формувати «порядок денний» розвитку», - В’ячеслав Негода

Щоб громадам наростити свою фінансову спроможність, їм перш за все варто дбати про добробут жителів і спільно з ними формувати «порядок денний» розвитку громади. Про це сказав заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода в інтерв’ю ОТГ-Інформ Чернігівщина.

«Фінансова спроможність громади – це бюджетні ресурси, в першу чергу, власні доходи, якими громада може вільно розпоряджатися в своїх інтересах. Як її нарощувати? Звісно, що за рахунок збільшення податкової бази, яка є результатом економічного розвитку, який неможливий без найголовнішого – людей. Люди є найбільшою цінністю громади. Вони інтелектуальний, трудовий ресурс. Важко залучити інвестора, щоб він звів якесь виробництво в громаді, якщо інвестору ще треба думати, де взяти кваліфікованих працівників на своє виробництво. Ті громади, хто це збагнув, почали втілювати програми, які б дали можливість людям не покидати свої домівки у пошуках роботи (…) То ж повертаючись до питання, як громадам наростити свою фінансову спроможність, скажу, що перш за все варто дбати про добробут мешканців громади і спільно з ними формувати «порядок денний» розвитку громади. І в  тому порядку визначати, як громада може сприяти розвитку місцевого підприємництва, як ефективніше розпорядитися земельними ресурсами, як свою унікальність, а кожна територія має свої родзинки, повернути на користь розвитку», - сказав заступник Міністра.

Він зазначив, що багато громад, після створення, починали з розвитку медичної сфери і сфери освіти на своїй території, оскільки ці послуги для людей на першому місці. За його словами, саме на ці сфери, на якість інфраструктури послуг інвестори прискіпливо дивляться:

«Їм важливо розуміти, чи є умови для їх працівників стежити за своїм здоров’ям, чи конкурентну освіту отримуватимуть їх діти, які умови для розвитку культури, спорту».

Більше – про участь держави у підтримці розвитку громад, про те, на чому варто зосередитися громадам, про взаємовідносини район-громад та інші актуальні для місцевого самоврядування теми читайте у інтерв’ю.

07.12.2021 - 15:12 | Переглядів: 3262
«Перш за все варто дбати про добробут жителів громади і спільно формувати «порядок денний» розвитку», - В’ячеслав Негода

Теги:

В'ячеслав Негода створення спроможних громад

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

06 липня 2024

Міжнародні партнери допомогли відновити головний корпус Одеської академії неперервної освіти

Міжнародні партнери допомогли відновити...

Завдяки зусиллям Швейцарсько-українського проєкту DECIDE та підтримці Посольства Швейцарії в Україні вдалося...

05 липня 2024

Громади зможуть рахувати кількість відходів від руйнувань за уніфікованим методом

Громади зможуть рахувати кількість відходів від...

Експерти громадської організації ReThink, що є членом коаліції Ukraine Support Team, розробили Методичні рекомендації...

05 липня 2024

Просто й доступно: 20 громад-учасниць проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я» підготували «Бюджети для громадян»

Просто й доступно: 20 громад-учасниць проєкту...

Громади-учасниці проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я», що реалізується Громадським Партнерством «За прозорі...

05 липня 2024

Впровадження модернізованої версії АІКОМ. Порядок роботи з даними та подачі звітності (запис вебінару)

Впровадження модернізованої версії АІКОМ....

Що потрібно для впровадження модернізованої версії Автоматизованого інформаційного комплексу освітнього менеджменту...