Децентралізація – гарний приклад для інших реформ нашої країни: тези з 6-го Форуму «Ефективне місцеве самоврядування як запорука демократичної та правової держави»

 

Децентралізація має продовжуватися, незважаючи на всі труднощі. Це позиція Президента України та правлячої партії.

Про це сказав Андрій Клочко, голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування під час 6-го Форуму «Ефективне місцеве самоврядування як запорука демократичної та правової держави».

«Ми можемо сперечатися одне з одним щодо деталей, однак ми одностайні у тому, що цій реформі – бути. Бо вона – в інтересах кожного громадянина. Кінець року – добра нагода підвести підсумки. Ми внесли зміни до закону про військово-цивільні адміністрації, які тимчасово виконують функції місцевого самоврядування у районі відсічі РФ. Також у першому читанні ми внесли зміни до закону про місцеві державні адміністрації. Його суттєво допрацювали, підготувавши до другого читання, сподіваюся, ближчим часом парламент його прийме. Ми багато працювали над документом щодо змін до Конституції України у частині децентралізації. Це одне з наших важливих завдань на наступний рік.  Ми працюємо над законопроєктами щодо розмежування повноважень між виконавчою владою і місцевим самоврядуванням всіх рівнів. Найкращі наші порадники - асоціації органів місцевого самоврядування. Тому вважаємо за необхідне на законодавчому рівні вдосконалити норми щодо цих асоціацій», - сказав Андрій Клочко.

 

 

Снєжана Самарджіч-марковіч, директорка Генерального директорату ІІ – з питань демократії Генерального секретаріату Ради Європи наголосила, що самоврядність – наріжний камінь демократії, а децентралізація – одна з найважливіших реформ в Україні, оскільки покликана максимально забезпечити  потреби громадян.

«Успіх децентралізації спиратиметься на застосування нових норм до Української Конституції. Але українці тут не самотні. На їхньому боці вся міжнародна спільнота. Ми були, є і будемо вашими найближчими радниками. Рада Європи робитиме все, щоб покращити правовладдя, повагу прав людини».

 

 

За словами Матті Маасікаса, Посла Європейського Союзу, Голови Представництва Європейського Союзу в Україні, «децентралізаційна спільнота в нашій країні вражаюче активна».

«Коли я подорожую Україною, бачу, як реформа її змінює. Тепер увага зосереджена вже на безпосередній роботі реформи. Я пишаюся тим, що провідна європейська програма U-LEAD з Європою підтримує українську реформу з 2016 року. Потрібно підтримувати громади і тих, хто працює неідеально, щоб вони зростали і набували гармонізації, тої, що є у ЄС. Попереду ще багато роботи. Потрібно посилити інституційну спроможність громад. Можу підтвердити, що ЄС готовий об’єднати зусилля з Радою Європи, щоб забезпечити хорошу репутацію одній з найуспішніших реформ, яка стала символом розвитку України», - сказав Посол Європейського Союзу.

 

 

Ешлі Малруні, радниця, голова Відділу міжнародного розвитку Посольства Канади в Україні звернула увагу на необхідність забезпечення потреб населення, яке проживає у сільській місцевості.

«Майже 30% українців живуть на сільських територіях, тому дуже важливо забезпечити їм доступ до послуг. І тут децентралізація медицини, освіти тощо є дуже важливою. Також дуже важливо, щоби держава прагнула знищити гендерну нерівність».

 

 

Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов назвав децентралізацію пріоритетною реформою для Кабінету Міністрів.

«Більшість наших здобутків – це результат співпраці міністерства, міжнародних партнерів, Верховної Ради, асоціацій органів місцевого самоврядування. Децентралізація посприяла росту бюджетів громад, які за роки реформи зросли у 4 роки. У громадах створено старостинські округи, покликані наблизити владу до людей. Укладено понад 700 договорів міжмуніципального співробітництва. Тепер нам треба працювати над тим, щоб залучати до громад капітал, який міг би підвищувати їхню спроможність. Громади отримали доступ до потужних державних коштів через ДФРР та різні субвенції. Зараз ми працюємо над можливістю застосування кредитних програм у громадах. Наступні завдання – розподіл повноважень, переформатування місцевих адміністрацій в органи префектурного типу, навіть без змін до Конституції. Реформа триває і потребує об’єднання наших зусиль для максимальної ефективності. Я пишаюся цією реформою, вважаю її гарним прикладом для інших реформ нашої країни», - сказав Олексій Чернишов.

 

 

Фото: Програма Ради Європи «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні».

 


Нагадаємо, 11-12 листопада 2021 року проходить 6 Форум «Ефективне місцеве самоврядування як запорука демократичної та правової держави» (далі – Форум). Форум організовано Комітетом Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Міністерством розвитку громад та територій України, Донецькою обласною державною адміністрацією, Луганською обласною державною адміністрацією, Львівською обласною державною адміністрацією за сприяння та підтримки Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні».

Теги:

Олексій Чернишов Андрій Клочко міжнародна підтримка

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

26 липня 2024

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи знищення комунального майна внаслідок бойових дій - запис вебінару

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи...

Проєкт SOERA (Діяльність у рамках реформи державних підприємств України) ділиться матеріалами вебінару «Алгоритм дій...

26 липня 2024

Проєктна діяльність освітян: можливості, виклики та історії успіху

Проєктна діяльність освітян: можливості,...

Учасники інформаційної сесії від Програми "U-LEAD з Європою" дізналися, як проєктна діяльність впливає на життя школи...

26 липня 2024

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

SALAR International оголошує вакансію «Спеціаліст(ка) з комунікацій» у Програму підтримки реформ децентралізації та...

26 липня 2024

Конятинська громада: коли проєкти стають ресурсом для розвитку

Конятинська громада: коли проєкти стають...

Проєктний підхід — не джин з лампи. Але за умови системної роботи він може зробити чимало чудес. Це доводить досвід...