Спираючись на європейський досвід, маємо сформувати нову доктрину щодо юридичної особи в системі місцевого самоврядування України, - В’ячеслав Негода

На запит Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування міжнародні партнери підгодували огляд «Правосуб’єктність на місцевому рівні – стислий виклад прикладів 11 країн».

Огляд підготував Центр експертизи доброго врядування Ради Європи в рамах Програми «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні» у співпраці з експертом Програми паном Соріном Іоніцею.

Матеріал ґрунтується на детальних тематичних звітах по 11 країнах, які були підготовлені у вересні 2021 року:

  • Програмою «U-LEAD з Європою: Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку»: Франція, Німеччина, Італія, Польща та Словенія;
  • Шведсько-українським проектом «Підтримка децентралізації в Україні»: Латвія та Швеція;
  • Програмою Ради Європи «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні»: Албанія, Греція, Молдова та Румунія.

«На відміну від європейських країн, представлених в огляді, територіальні громади у нас - це жителі, а не адміністративно-територіальні одиниці. Водночас територіальні громади є основним суб’єктом місцевого самоврядуванні і носієм влади на місцевому рівні і тільки вони формують виборні органи, які здійснюють закріплені законом повноваження. Але ця відмінність не обмежує автономію місцевого самоврядування в Україні. Водночас перед нами стоїть завдання оновити доктрину юридичної особи в системі місцевого самоврядування та її розвиток як особливого виду юридичної особи публічного права і не лише на рівні громад. Ця необхідність обумовлена структурними змінами, які відбулися і ще тривають у системі місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, необхідністю повної імплементації положень Європейської хартії місцевого самоврядування. І сьогодні для нас важливо вивчати практику і досвід інших країн у цьому питанні», - сказав В’ячеслав Негода, заступник Міністра розвитку громад і територій.

Дані про 11 охоплених дослідженням країн в цілому свідчать про поширеність серед європейських країн факту наділення правосуб’єктністю адміністративно-територіальної одиниці (АТО): на першому рівні (територіальні громади / муніципалітети) та у низці випадків – на другому і третьому рівнях (райони, регіони). Відповідні виборні органи (голова громади, рада та ін.) лише представляють свої АТО, але не володіють окремою правосуб’єктністю. Вони діють виключно від імені та в інтересах юридичної особи, до якої належать.

В огляді йдеться, що дилема стосовно правосуб’єктності на місцевому рівні в країнах, що входили до складу СРСР, схоже, походить від давньої традиції Радянського Союзу надавати статус юридичної особи кожній установі місцевого рівня. Латвія відмовилася від подібної практики лише у 1994 році, прийнявши новий закон про місцеве самоврядування, який визначає, що органи місцевого самоврядування є представниками муніципалітету, як і у решті європейських країн. В інших країнах, таких як Молдова, все ще діє стара модель. Наприклад, районна рада там є юридичною особою, окремою від району як адмінтеродиниці.

«Ми вивчатимемо досвід країн, представлених в огляді. При цьому очікуємо на внесення змін до Конституції України в частині децентралізації. Це необхідно, щоб чітко визначити систему територіального устрою, розмежувати владу на районному і обласному рівнях – без цього адаптувати до наших реалій окремі стандарти, що успішно діють в країнах Європи, ми не зможемо», - резюмував В’ячеслав Негода.

Більше – у огляді (ЗАВАНТАЖИТИ).

08.10.2021 - 18:05 | Переглядів: 4103
Спираючись на європейський досвід, маємо сформувати нову доктрину щодо юридичної особи в системі місцевого самоврядування України, - В’ячеслав Негода

Приєднані файли:

Теги:

В'ячеслав Негода

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

06 вересня 2024

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської громади облаштували сучасне укриття

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської...

У ліцеї Ріпкинської громади, що на Чернігівщині, відтепер є сучасне укриття, яке стане безпечним та комфортним...

06 вересня 2024

Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт (запис вебінару)

Огляд нових змін до закупівельного...

Програма USAID DOBRE провела вебінар на тему: «Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт»....

06 вересня 2024

Житомирська область та американський штат Індіана підписали меморандум про співпрацю

Житомирська область та американський штат...

Президент України Володимир Зеленський у Києві зустрівся з губернатором штату Індіана (США) Еріком Холкомбом. У...

06 вересня 2024

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Продовження реформи місцевого врядування з посиленням ефективності управління, координації та взаємодії в умовах...