Уроки на природі, у санаторії та бібліотеці. Як менська вчителька виховує переможців олімпіад

Ірина Кулагіна разом з колегами на «Карпатській орбіталі-2021»

 

До 30-річчя Незалежності України відділ освіти Менської міської ради на Чернігівщині оголосив конкурс «Освітянин року». Перемогу у номінації «Найкращий тьютор року» здобула вчителька хімії та біології Менської гімназії Ірина Кулагіна. Тьютор – це наставник, який веде з учнями індивідуальні та групові заняття. І хоч в Україні спеціалізованих програм навчання тьюторства майже немає, в окремих школах країни потроху розвивають цей освітній напрямок. Сусіди.City розповідають історію вчительки з великим серцем, яка вважає своїм завданням запалювати у дітях «вогник майбутнього».

 

Світити скрізь

 

Невисока на зріст, русява, у строгій синій сукні нижче коліна: виважено й неспішно крокує широким коридором гімназії. Стати вчителькою Ірина Кулагіна вирішила ще в дитинстві — найперше, каже, пишалася вчителюванням мами, та й собі хотіла бути подібною. А тепер у залитих світлом класах жінка день-у-день передає свої знання вже 30 років — іншої справи не знала за все життя.

За вміння «сіяти добре і вічне» та віддачу професії вчителька має чимало і нагород. Найважливішими з них вважає перемоги власних учнів, зокрема, на всеукраїнських олімпіадах, у Малій академії наук та у міжнародній науково-освітній програмі GLOBЕ.

 

Три десятиліття роботи на педагогічний ниві – це багато перемог вихованців Ірини Кулагіної у змаганнях різних рівнів

 

Пані Ірина старається встигнути скрізь. Для цього вправно освоює комп’ютерні технології. Саме завдяки ним опанувала Classroom, безкоштовний веб-сервіс, створений Google, який на сьогодні неабияк приходить на допомогу у прискоренні спілкування між учителем та учнями.

На платформі вчителька сама створила закрите віртуальне середовище «Суперхіміки», де виступає в ролі ментора. А учні мають змогу самостійно вчитися, вирішувати запропоновані вчителем та іншими учнями завдання, працюють в команді, навчаючи інших. І завдяки цьому постійно рухаються вперед.

 

Уроки на природі

 

Навіть у вихідні і під час відпустки вчительці нема спокою: більше 20 учнівських орнітологічних експедицій у рамках проєкту «Птахи єднають світ», щорічний проєкт «Розумне літо», а в його рамках літні школи — вихідного дня, канікулярні, міжрайонні, міжобласні, всеукраїнські. Учні можуть вивчати хімію не тільки у школі, а й на природі, в Менській публічній бібліотеці, місцевому санаторії «Остреч», у Чернігові та Яремчі, Радичеві та Понорниці, Ядутах та Мукачеві.

 

Ірина Вовченко з учнями під час орнітологічної експедиції

 

А ще у вчительки налагоджена тісна співпраця з колегами. З ними вона організовувала роботу літніх хімічних шкіл для учнів у минулі роки. Цього літа пані Ірина разом з Олександром Лисичем, учителем хімії із сусідньої Сосниччини, який у 2018 році став фіналістом найпрестижнішої національної премії для вчителів-новаторів Global Teacher Prize Ukraine, організували та провели першу Всеукраїнську школу для вчителів хімії «Карпатська орбіталь-2021».

Ентузіазм викладачки не обмежується Україною. Вона співпрацює з колегами з Чехії, Фінляндії, Латвії та Естонії і залучає до цього своїх вихованців.

 

Дослідники, раціоналізатори, винахідники

 

Три десятиліття роботи на педагогічній ниві — це велика кількість грамот, дипломів, медалей, сертифікатів, які засвідчують перемоги її вихованців у конкурсах та змаганнях різноманітних рівнів — від районних до міжнародних. У конкурсі-захисті робіт Малої академії наук тепер уже колишні учні пані Ірини здобули 9 дипломів обласного та всеукраїнського етапів.

Також очолювані нею учнівські команди — постійні учасники різноманітних екологічних конкурсів, найпрестижнішим з яких є конкурс в рамках міжнародної науково-освітньої програми GLOBE. Золоту, срібну та бронзову медалі, 18 дипломів здобули у Всеукраїнських GLOBE іграх у 2016-2018 роках.

 

Обмін досвідом з колегами завжди дає додаткову мотивацію працювати ще краще

 

Екологічний гурток «Джерельце» є лауреатом обласного конкурсу з природоохоронної роботи, а екологічна агітбригада «Екофани» здобула диплом ІІ ступеня на обласному етапі об’єднань екологічної просвіти.

— Зазвичай у роботі з дітьми я намагаюся зібрати навколо себе команду з десяти-п’ятнадцяти хлопчиків і дівчаток, — каже Ірина Кулагіна. — Особливу увагу приділяю дітям з соціально-неспроможних сімей. Відмінникам сам Бог дав здібності бути лідерами, а от таким дітям без підтримки важко заявити про себе. Тому вбачаю сенс своєї діяльності в тому, щоб дати можливість своїм вихованцям повірити в себе, запалити в дитячих душах вогник майбутнього. Для цього навчаю працювати їх в команді і опікуюся ними так, щоб вони досягли своєї мрії.

Відвідуючи STEM-уроки з хімії та біології, які проводить Ірина Олександрівна, вони стають природолюбами, реалізують себе як дослідники, раціоналізатори, винахідники, пишуть наукові статті, беруть участь у створенні навчальних проєктів.

А для Менщини вона є тією особистістю, якою варто пишатися. Адже її діяльність спрямована на майбутнє дітей — відтак, і на майбутнє всієї України

— Ірина Кулагіна — це дійсно майстерний педагог та наставник з великої літери, цілеспрямована, гарна людина, — каже спеціалістка відділу освіти Менської міської ради Сніжана Федорченко. — Адже вона виховала не одне покоління переможців олімпіад з хімії різних рівнів. Вона є прикладом педагогині для всієї громади. Її учні після здобуття загальної середньої освіти пов'язують своє життя з хімію. Вона з легкістю освоює сучасні освітні програми. Її діяльність важлива для нашої громади, адже високі результати на олімпіадах, які отримують учні, є престижем для всіх нас і прикладом для наслідування в області і на всеукраїнському рівні як для учнів, так і для колег.

 

Автор: Віталій Сергійко, журналіст Сусіди.City


Матеріал підготовлено в рамках спецпроєкту «Творці нових громад». Спецпроєкт створено для інформаційного порталу «Децентралізація» в рамках Швейцарсько-українського проєкту DECIDE — «Децентралізація для розвитку демократичної освіти», який виконується Консорціумом ГО DOCCU та PH Zurich за підтримки Швейцарії, представленої Швейцарською агенцією розвитку та співробітництва (SDC).

 

ЧИТАТИ ІСТОРІЇ З ІНШИХ ГРОМАД

Теги:

творці нових громад

Область:

Чернігівська область

Громади:

Менська територіальна громада

Джерело:

Сусіди.City

Поділитися новиною:

Коментарі:
Default image
Анна Андреева
11.09.2021 - 06:35
Мене звуть Анна Андреева, я приїжджаю з України, але я переїжджаю до Іспанії з чоловіком, я хочу поділитися добрими новинами про своє життя з усіма та тими, хто потребує допомоги у шлюбі / відносинах. Я постраждав шість років, мій чоловік залишив мене, і я продовжував народити іншу дружину тільки тому, що його сім'я не любила Мене, і тому, що я не міг дати йому дитину, я закричав сім років, бо мій чоловік розлучив мене. Я шукав заклинання, що хмара допомогла мені на сітку, яку я зустріла так багато чарівників, кожен підняв гроші, не допомагаючи мені, але 3 серпня 2020 року я побачив онлайн-пожертвування з гарного мага, названого доктором Алаби. Я вирішив зв'язатися з ним, коли я зв'язався з ним, він сказав мені, що моя проблема була вирішена, тому що я зв'язався з ним, я сказав йому всю свою проблему, і він пообіцяв допомогти мені отримати мій чоловік назад. Д-р АЛАБА доручив мені і показав мені, що робити, я дотримуюся всіх інструкцій і робити те, що він попросив мене зробити через три дні, він сказав мені, що мій чоловік зателефонував мені, перш ніж я спав у цей день і вибачте. Одного разу він сказав мені все, мій чоловік подзвонив мені і попросив мене повернутися до нього після шести років розлучення. Сьогодні я поділяю це повідомлення, тому що я хочу, щоб світ знав, і це хороша робота, і я також дуже радий бути вагітним, і для тих, хто потребує допомоги, проблеми на роботі або акції зв'язатися з доктором Алаба сьогодні і вирішити вашу проблему Ось електронна пошта: dralaba3000@gmail.com або Whatsapp / Viber з його номером телефону: +2349039885856 Я обіцяю вам, що ваша проблема буде вирішена
Відповісти
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

25 липня 2024

«Телефонували голові, щоби подякувати, а не жалітися». Як у Решетилівській громаді відремонтували шкільне укриття

«Телефонували голові, щоби подякувати, а не...

Нещодавно міській голові Решетилівської громади, що на Полтавщині, Оксані Дядюновій телефонували батьки учнів...

24 липня 2024

Рава-Руська та Великий Бичків знаходять неординарні рішення завдяки міжмуніципальному співробітництву

Рава-Руська та Великий Бичків знаходять...

19 липня 2024 року Рава-Руська громада, що на Львівщині, та Великий Бичків, що на Закарпатті, уклали угоду про...

23 липня 2024

Як створити нові робочі місця і розвивати економіку: коворкінги Пирятинської громади

Як створити нові робочі місця і розвивати...

Як Пирятинська громада об’єднує місцевих жителів, навчає дітей заробляти гроші, проводить сеанси психологічної...

22 липня 2024

У двох ліцеях Вишнівської громади облаштували безбар’єрне середовище для учнів

У двох ліцеях Вишнівської громади облаштували...

Коли йдеться про навчання учнів з особливими освітніми потребами, зволікати з облаштуванням відповідних умов не...