«Без дій мрія лишається мрією». Історія активістки, яка реалізовує у Золотоноші молодіжні проєкти

 

Скейт-парк поблизу облагородженої набережної, молодіжний клуб журналістики та великий мурал на цегляному фасаді гуртожитку Золотоніського коледжу ветеринарної медицини. Це — не повний список досягнень 36-річної активістки із Золотоноші на Черкащині Оксани Червякової. Жінка працює у міській службі у справах дітей, сім'ї, молоді та спорту, і вважає власним завданням щодня робити Золотоношу кращою.

На прикладі історії однієї активістки, розповідаємо, чому варто долучатися до ініціатив, і, чому майбутнє міста напряму залежить від наших бажань.

 

 

Молодіжний простір

 

Однією з найбільших ініціатив Оксани Червякової є проєкт молодіжний простір. Саме завдяки наполегливості жінки «молодіжка» отримала власне приміщення у районному будинку культури, що значно розширило спектр діяльності іншого її проєкту — молодіжного клубу журналістики (МКЖ).

 

 

— Ми створили МКЖ у 2017 році. Це був спільний проєкт з волонтеркою Корпусу Миру Керою Петерсон. Насправді, це не просто журналістика, а дещо більше, значно ширше і, як на мене, таке, що несе в собі значно більше користі та позитиву для юних золотонісців, аніж можна подумати поглянувши на назву. Ми долучаємося до різних напрямків, таких як волонтерство, музичні та кіновечори, ігрові вечори, майстер—класи, тренінги, спрямування молоді на стажування та навчальні програми тощо.

На думку Оксани Сергіївни, найважливішою складовою такої справи є не що інше, як підтримка ініціатив тими, на кого вони спрямовані — молоддю

— Не можна прийти і сказати — «робіть ось так, ось це». Це не працює таким чином, аж ніяк. Все має йти від них самих і наше завдання підтримати та допомогти втілити саме такі ініціативи. Наприклад, так ми прийшли до ідеї створення молодіжного простору — як місця для саморозвитку, альтернативного дозвілля, де виникає нагода та можливість комфортно та безпечно спілкуватися та вигадувати щось нове.

 

Проєкт як життя

 

Оксана Червякова не вважає, що має якусь особливу громадянську позицію. Вона стверджує, що любить людей, любить спілкуватися з дітьми і просто обожнює надавати їм підтримку та робити свою роботу так, як її бачить і розуміє. Оксана Сергіївна за фахом історик, тож, на її думку, це досить цікаво бути всередині процесів, які несуть зміни крок за кроком.

 

 

Жінці подобається робити щось за просто так, коли це може допомогти іншим. Розуміє, що в її силах знайти інших підхід, інакше донести важливі тези.

— Тримати себе в тонусі молодіжних трендів не просто, проте, здається, мені поки що вдається це робити. Намагаюся бути уважною, формувати рівні і відкриті відносини, щоб можна було відверто говорити про проблеми і теми, які їх турбують, висловлюю свою думку та цікавлюся їхніми. Вже давно полюбила інтерактивні методики, коли в ігровій формі можна спілкуватися на найсерйозніші теми. Завжди цікавлюся, що нового відбувається у їхньому середовищі. Це цікаво і саме це подобається мені у моїй діяльності чи не найбільше. Ти живеш своїм проєктом та його приємними результатами.

 

Влада і громада

 

Будь-яка ініціатива чи проєкт потребують не лише креативу від свого творця, а й ресурсу. Фінансування для старту проєкту, яким би перспективним та надійним за прогнозами він не був, є підґрунтям і вкрай важливо заручитися підтримкою того, хто здатен його надати.

 

 

Оксана Червякова є якнайкращим прикладом інвестицій влади у життя та розвиток креативних починань, висвітлює поєднання владців та громади на шляху до покращень.

— Звичайно, важливою є підтримка влади, у тому числі фінансово, адже молодіжні проєкти не можна робити без ресурсів. Молодь потребує сучасної інфраструктури. У цьому значною є можливість долучатися до конкурсів, які існують і для громадських організацій. Наприклад, влітку разом з ініціативною групою (молодіжна рада, центр соціальної допомоги, ГО "Жіночий простір") розробили і зараз працюємо над проєктом "Близькі", який був підтриманий Українським Жіночим фондом.

 

 

Мета проєкту — створити простір довіри для молоді, де можна говорити про права людини, повагу до людської гідності, знайомитися з алгоритмами захисту від різних проявів дискримінації, відносини у родині. У межах проєкту випала нагода придбати додаткове обладнання. Крім цього час від часу подаємося на грантові проекти. Проте без підтримки прогресивного Золотоніського міського голови Віталія Войцехівського, ми б не змогли реалізувати для нашої громади і половини із того, що наразі зроблено.

— Ми виграли грант для громади і зараз спільно з міською владою реалізовуємо проєкт "Близькі", який підтримав Український Жіночий Фонд. Його мета — формувати комфортні для молоді умови для розвитку на базі молодіжного простору.

 

 

У рамках проєкту пані Оксана з однодумцями проводить тренінги від громадських організацій Черкас на теми попередження домашнього насильства, утвердження культури толерантності та гендерної рівності, медіації та вирішення конфліктів. Також віднедавна вони мають власне мультимедійне та музичне обладнання для проведення молодіжних заходів, придбали меблі для проведення майстер-класів у районному будинку культури.

— Найголовніше — ми почали проводити групи взаємопідтримки для молоді, в яких з підлітками працюють дещо старші юнаки та юнки. Коли хтось переживає різні кризові ситуації, завжди можна приходити, вільно обговорювати те, що їх турбує. Адже, якщо виникають труднощі, підлітки не прийдуть у кабінет службовця. Так і виникла ідея проєкту із залучення різних спеціалістів для консультації та роботи з молоддю саме в молодіжному просторі.

 

 

Цей проєкт Оксани Сергіївни — результат співпраці ініціативної групи, до якої входять представники ГО "Центр розвитку молоді", ГО "Жіночий простір", міського центру соціальної допомоги, центру безоплатної правової допомоги, центру зайнятості.

Міська влада раніше також радо прийнялася до роботи і з іншим проєктом пані Оксани, який стосувався дозвілля юних золотонісців — скейт-парк на березі річки, де свіже повітря справлятиме оздоровчий ефект поряд із фізичними навантаження.

 

Автор: Дмитро Грановський


Матеріал підготовлено в рамках спецпроєкту «Творці нових громад». Спецпроєкт створено для інформаційного порталу «Децентралізація» в рамках Швейцарсько-українського проєкту DECIDE — «Децентралізація для розвитку демократичної освіти», який виконується Консорціумом ГО DOCCU та PH Zurich за підтримки Швейцарії, представленої Швейцарською агенцією розвитку та співробітництва (SDC).

 

ЧИТАТИ ІСТОРІЇ З ІНШИХ ГРОМАД

 

Теги:

творці нових громад

Область:

Черкаська область

Громади:

Золотоніська територіальна громада

Джерело:

Золотоноша.City

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

14 жовтня 2024

У Терешках обладнали сучасне укриття в школі. Що зробили та які враження від нового освітнього простору

У Терешках обладнали сучасне укриття в школі....

Авторка: Марія Булейко (Марковська) У Терешківській громаді, що на Полтавщині, – три заклади загальної середньої...

02 жовтня 2024

«Хто був вільний – спускалися і допомагали». Як у Носівській громаді облаштували сучасне шкільне укриття

«Хто був вільний – спускалися і допомагали». Як...

Авторка: Марія Булейко (Марковська) У 2022 році ворог розташовувався навколо Носівської громади, що на...

18 вересня 2024

У Чернігівському ліцеї укриття перетворили на сучасний освітній хаб

У Чернігівському ліцеї укриття перетворили на...

Чернігівський ліцей №22 тепер має не просто безпечне укриття, а й сучасний освітній хаб завдяки...

17 вересня 2024

У Знамʼянській громаді завдяки підтримці партнерів навчатимуть інформаційним технологіям

У Знамʼянській громаді завдяки підтримці...

Знамʼянська міська громада Кіровоградської області відтепер має STEM-простір та медіацентр, які допомогла облаштувати...