«Міць, що може змінити світ». Історія волонтерки, яка пропагує здоров'я і опікується безхатьками

Фото: Яни Білецької

 

Безкоштовні фітнес-тренування, підтримка людей, які опинилися у складних життєвих умовах, і заснування громадської організації. 27-річна лікарка-стоматологиня з Харківщини Яна Білецька понад п’ять років тому стала переможницею «Школи лідерства» Харківської облдержадміністрації й досі продовжує займатися громадською діяльністю.

 

Мрія, що стала реальністю

 

У 2016-му тоді ще студентка-медикиня Яна Білецька перемогла у «Школі лідерства» Харківської облдержадміністрації.

Дівчина стажувалася у Департаменті охорони здоров’я ХОДА, і саме це стало поштовхом для того, аби втілити у життя соціальний проєкт, про який давно мріяла.

"Це була потужна допомога на етапі старту, я дуже вдячна керівництву Харківської ОДА, дійсно підтримали і департаменти, та й на місцях нам йшли на зустріч. Я знаю і вірю, що якщо нам потрібна буде допомога на місцях, в області, впевнена, що ми цю підтримку отримаємо", — впевнена активістка.

Яна з дитинства була активною дівчиною, яка не уявляла свого життя без спорту. Каже, з часом захотіла, щоби до активного способу життя долучалися й інші.

"У той час я бачила, що наша молодь не дуже активно займалася спортом. Моїм завданням було показати їм альтернативу класного відпочинку та створити команду однодумців, з якими разом ми будемо порушувати цю тему – станемо прикладом для хлопців і дівчат, будемо мотивувати їх займатися своїм здоров’ям змолоду, показувати, що фізична рухова активність може бути в задоволення. Так і з’явилася ідея створення безоплатних фізичних тренувань для усіх бажаючих", –розповідає Яна.

Вперше безкоштовні фітнес-тренування почали проводити у Дергачах Харківської області, потім – у Лозовій. Яна акцентує, пишається тим, що Лозівщина однією з перших підтримала її ідею і вже п’ять років у місті волонтери проводять заняття для тих, хто хоче вести активний спосіб життя.Взимку, навесні та восени тренування проходять щосереди у спортивній залі ліцею №3, влітку – на свіжому повітрі.

 

 

Олена – вже не перший рік займається спортом разом з командою ЗНМУ у Лозовій. Зазначає, намагається не пропускати тренувань та слідкувати за своїм здоров’ям.

Жінка запевняє, добре, що є можливість безкоштовно займатися фітнесом з професійним тренером.

 

 «Здорова нація - майбутнє України»

 

Зараз до дружньої команди тих, хто повірив в ідею Яни та допомагає їй втілювати мрію у життя приєдналися 14 людей. Це тренери- волонтери з різних куточків країни, які безкоштовно допомагають людям тримати себе у формі. З часом соціальний проєкт переріс вже у громадську організацію. А колись повірити у те, що знайдуться охочі безоплатно тренувати інших було важко, ділиться Яна.

"Звичайно, на початку я часто думала над тим, хто прийде безкоштовно проводити тренування, але у мене була настільки сильна віра в те,що усе вийде, що так і сталося. Ідея «за здоров’я української нації» об’єднала небайдужих людей, які хочуть змінювати життя інших на краще", - переконує керівниця громадської організації.

Так і об’єдналася наша команда не тільки фітнес-тренерів, медиків, а людей різних професій, які полюбляють фітнес, які бачать себе у цьому і готові нести цей месседж у своїх громадах

Тренування команди ЗНМУ (Здорова нація – майбутнє України) проводять у різних населених пунктах області. До щотижневих занять приєдналися Лозова, Дергачі, Мала Данилівка, Харків. Були також Красноград, Зміїв та Вовчанськ, але вони поки на паузі, розповідає активістка.

 

 

У 2020 році тренуватися безкоштовно почали і на Київщині – у Борисполі.Навіть карантин не не став на заваді відкриттю(в карантинному режимі). Цьогоріч безкоштовні тренування стартували на черговій, вже другій, локації у Харкові.

Загалом соціальний проєкт діє вже у чотирьох регіонах України: Харківська, Донецька, Луганська та Київська області. У кожного тренера схожий комплексний підхід до занять. Одне з основних завдань – тренування в задоволення, запевняє Яна.

 

 

Дівчина мріє і планує, що безкоштовні тренування з часом проводитимуть у різних куточках країни.

 

Коронавірус «перевів» тренування в онлайн

 

Коронавірусні часи стали новим викликом для команди Яни. Локації на час пандемії довелося закрити, але заняття не припинили – їх перевели в режим онлайн.

Члени команди ЗНМУ запустили рубрику "ЗНМУvsCoronavirus", для якої знімали відео тренувальних комплексів і викладали на YouTube канал та в IGTV Instagram. Його могли переглядати усі бажаючі у зручний для них час. Крім того, тренери щодня проводили онлайн тренування «Be fit and healthy» у режимі реального часу. Коли локдаун у країні послабили і дозволили відкрити спортивні зали, заклади освіти та відпочинку, тренування відновили у звичному режимі.

 

 

Однак, усюди дотримувались жорстких правил – набирали до 10 охочих займатися, дотримувалися соціальної дистанції і не пускали тих, хто погано себе почував. Яна говорить, і досі роблять усе, аби вберегти людей від небезпеки.

 

«Частинка душі для тих, хто опинився у скруті»

 

Більше року тому, коли навесні 2020-го у життя українців стрімко увірвалася пандемія COVID-19, у Яни Білецької та її однодумців виникла ще одна ініціатива. Під час першого жорсткого локдауну, коли закрилися усі заклади, установи, активісти побачили, що підтримка надзвичайно потрібна безхатькам та малозабезпеченим. Коли закрилися організації, що допомагали цим людям , церкви та храми, де їх годували та залишали на ночівлю Яна та її друзі не змогли сидіти на місці і нічого не робити. Усі небайдужі об’єдналися та почали влаштовувати благодійні обіди для людей, яким потрібна була підтримка.

"Ми зідзвонювались і вирішували, хто що готує - за ким що закріплюється. Багато було пересічних громадян, які побачили наші пости у соцмережах і допомагали хто як міг. Ми роздавали і продовжуємо допомагати речами, їжею, напоями, солодощами. Коли ми об’єднані - це така міць, така сила, яка, я вірю, може змінити цей світ на краще. Сьогодні ця ініціатива об’єднує не лише громадських діячів, а й бізнес, депутатів – усіх, неважливо хто ти і звідки", - розповідає Яна Білецька.

Тут люди просто об’єднуються і допомагають іншим без лозунгів, прапорів та гасел. Це неймовірно класно.

Період локдауну минув, але людей, які чекають на допомогу, не меншає.

 

 

Щосуботи за обідами та одягом до автівок Яни та її колег-волонтерів приходять щонайменше пів сотні нужденних і кинути їх вже просто неможливо, зізнається дівчина. Вона запевняє, продовжуватимуть робити усе можливе, аби підтримати цих людей.


Матеріал підготовлено в рамках спецпроєкту «Творці нових громад». Спецпроєкт створено для інформаційного порталу «Децентралізація» в рамках Швейцарсько-українського проєкту DECIDE — «Децентралізація для розвитку демократичної освіти», який виконується Консорціумом ГО DOCCU та PH Zurich за підтримки Швейцарії, представленої Швейцарською агенцією розвитку та співробітництва (SDC).

 

ЧИТАТИ ІСТОРІЇ З ІНШИХ ГРОМАД

Теги:

творці нових громад

Область:

Харківська область

Джерело:

Лозова.City

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

25 липня 2024

«Телефонували голові, щоби подякувати, а не жалітися». Як у Решетилівській громаді відремонтували шкільне укриття

«Телефонували голові, щоби подякувати, а не...

Нещодавно міській голові Решетилівської громади, що на Полтавщині, Оксані Дядюновій телефонували батьки учнів...

24 липня 2024

Рава-Руська та Великий Бичків знаходять неординарні рішення завдяки міжмуніципальному співробітництву

Рава-Руська та Великий Бичків знаходять...

19 липня 2024 року Рава-Руська громада, що на Львівщині, та Великий Бичків, що на Закарпатті, уклали угоду про...

23 липня 2024

Як створити нові робочі місця і розвивати економіку: коворкінги Пирятинської громади

Як створити нові робочі місця і розвивати...

Як Пирятинська громада об’єднує місцевих жителів, навчає дітей заробляти гроші, проводить сеанси психологічної...

22 липня 2024

У двох ліцеях Вишнівської громади облаштували безбар’єрне середовище для учнів

У двох ліцеях Вишнівської громади облаштували...

Коли йдеться про навчання учнів з особливими освітніми потребами, зволікати з облаштуванням відповідних умов не...