«Маленька громада теж може бути успішною. Ми це доводимо»: голова Сергіївської громади Ігор Лідовий

 

Ігор Лідовий – сільський голова Сергіївської громади – першої громади, яка утворилася на території колишнього Гадяцького району. Це вже друга каденція Ігоря Лідового. До того він очолював районний відділ освіти, працював директором Краснознаменської (так Сергіївка називалася до декомунізації) та Розбишівської шкіл. Вважає, що навіть маленька громада може бути успішною, а успіх прийде тоді, коли у кожному дворі будуть бізнесмени.

 

Під брендом Сергіївки

 

Чи не найважливіша реформа за 30 років незалежності – адміністративна. Найпершими у тодішньому Гадяцькому районі на об’єднання наважилися три сільські ради – Розбишівська, Качанівська та Сергіївська, із центром у Сергіївці. Загалом 13 населених пунктів, у яких живе майже три тисячі людей.

У 2021-му Сергіївська громада відсвяткувала перший ювілей – 5 років. За цей час вдалося зробити неймовірне – змінити скепсис мешканців населених пунктів щодо адмінреформ на усвідомлення кожного жителя громади, що він може розвивати свій населений пункт і заробляти тут гроші. Якщо наважиться, звісно.

А наважуватися є на що, адже сільська рада всіляко сприяє ініціативам мешканців громади. Наприклад, на території громади діє кооператив "Ягоди Сергіївки", яке займається переробкою фруктів і овочів, сергіївська пекарня і сироварня. На ці проєкти Фонд підтримки підприємництва (а це півтора мільйона гривень від усіх громад Гадяччини, крім Гадяцької) виділив 300 гривень. Сергіївка отримала нові робочі місця і податки, а хліб і сир із Сергіївки продають у Гадячі, навколишніх селах, а також у сусідньому Липоводолинському районі Сумської області.

Хлібобулочні вироби Сергіїіської пекарні продабть у Полтавській та СУмській областях

 

Також невдовзі тут з’явиться сервіс технічного обслуговування автомобілів – це теж ініціатива місцевого підприємця, якому громада передала у користування приміщення колгоспної майстерні. У іншій майстерні триває реконструкція приміщення під підприємство для переробки плодоовочевої продукції. У Сергіївській громаді створили молочний кооператив – у Розбишівці родина Гресів тримає десятьох корів і планує розширювати молочне стадо, адже сировину можна буде здавати на сергіївську сироварню.

Продукція Сергіївської сироварні

 

Де беруть гроші

 

Ігор Лідовий розповідає, що 30% наповнення бюджету надходить від плати за землю. Кілька місяців під час аукціону вдалося залучити 3 мільйони гривень – понад 30 тисяч гривень за гектар орендар платитиме щороку. Ігор Лідовий зазначає, що у громаді намагаються збільшити відсоток орендної плати за землю щороку.

Ще 30% надходить від ренти – плати від нафтовидобувного і нафтопереробного підприємств – яка становить від 18 до 25 відсотків. У цьому році цей відсоток збільшуватимуть, адже змінилася нормативно-грошова оцінка земель під промисловими об’єктами. Ще 30% приносить податок на доходи фізичних осіб. Мало у якій громаді так збалансовано відбувається формування бюджету.

Крім того, громада бере участь у різноманітних грантах, інвестиційних програмах та бюджеті участі Полтавської області. Наприклад, нещодавно Сергіївка подала заявку на участь у «ГОВЕРЛА» – проєкті для територіальних громад Волинської, Львівської та Полтавської областей.

Навіть у Гадячі немає таког оформлення біблотеки

 

Видатки із бюджету також діляться за принципом «по-братерськи»: із загальної суми виокремлюють кошти на захищені статті – заробітну плату, харчування, підвіз дітей тощо. Усе, що залишилося, ділить пропорційно на потреби кожного старостату. І вже депутати на місцях вирішують, куди далі спрямовувати кошти. Тому на сесіях сільської ради немає такого поняття, як «більшість голосів». Якщо розглядається питання про виділення коштів, то депутати інших сіл автоматично голосують так, як голосує село, чиї гроші розподіляються.

У громаді порахували: щоб зробити усі дороги, які є на балансі, потрібно 250 мільйонів гривень. Ігор Лідовий пояснює, що із населенням доводиться проводити просвітницьку роботу і пояснювати: якщо всі гроші вкласти у дороги, їх не залишиться на інші сфери. Тому намагаються хоча б ремонтувати під’їзні дороги до сіл, а також виділяють субвенцію Агентству місцевих доріг Полтавщини для ремонту доріг обласного значення.

А за п’ять років, зазначає Ігор Лідовий, на території громади вдалося покрити суцільним асфальтовим покриттям 5 кілометрів доріг. Для маленької громади це дійсно досягнення, якщо зважати, що ремонт доріг потребує мільйони гривень.

 

За 5 років у громаді капітально відремонтували 5 кілометрів доріг

 

Децентралізація у дії

 

Ще п’ять років тому жителям Сергіївки, Розбишівки і Качанового потрібно було їхати до райцентру, аби отримати довідку, оформити субсидію тощо. Зараз розбишівчани і жителі Качанового навіть не їздять до центру громади – тут працюють адміністратори на віддаленій роботі. Місцевий ЦНАП надає понад 200 адмінпослуг. Таку ж кількість послуг надає місцевий територіальний центр надання соціальних послуг.

 

У ЦНАПі надають понад 200 адміністративних послуг

 

Єдине, що пов’язує Сергіївку із Гадячем – інклюзивно-ресурсний центр і центр соціальної реабілітації для дітей з інвалідністю. Але, наприклад, фахівці із інклюзивно-ресурсного центру самі приїздять у громаду.

Крім того, ніде на Гадяччині, крім Сергіївської громади, немає Будинку громади. Це своєрідний «бізнес-центр» – тут знаходиться сільська бібліотека, центр дозвілля, музей, гімнастичний зал, офіс місцевого комунального підприємства «Добробут», поліцейська станція, а у ще недавно сирому підвалі облаштували атлетичний зал. До речі, заняття там безкоштовні.

На Гадяччині будинок громади є лише у Сергіївці

 

Невже немає проблем?

 

Є! – говорить Ігор Лідовий. Це демографічна ситуація у громаді: природний приріст низький, а от механічний – збільшується, тобто у Сергіївку приїздять жити.

Чотири роки тому, щоб підтримати молоді сім’ї, у громаді запровадили виплату у 10 тисяч гривень. Її платять і зараз, але як зазначає Ігор Лідовий, батьки думають у першу чергу, як надалі виховувати дітей і часто 10 тисяч гривень не стають аргументами до збільшення населення громади. Тому сільський голова вважає, що у кожному дворі громади має бути свій підприємець, потрібно більше кооперативів і власних справ.

Щоб майбутні покоління нових жителів Сергіївки бачили, як можна заробляти тут гроші і не виїжджати за кордон.

 

Авторка: Надія Страшко, редакторка Гадяч.City


Матеріал підготовлено в рамках спецпроєкту «Творці нових громад». Спецпроєкт створено для інформаційного порталу «Децентралізація» в рамках Швейцарсько-українського проєкту DECIDE — «Децентралізація для розвитку демократичної освіти», який виконується Консорціумом ГО DOCCU та PH Zurich за підтримки Швейцарії, представленої Швейцарською агенцією розвитку та співробітництва (SDC).

 

ЧИТАТИ ІСТОРІЇ З ІНШИХ ГРОМАД

Теги:

творці нових громад

Область:

Полтавська область

Громади:

Сергіївська територіальна громада

Джерело:

Гадяч.City

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

13 вересня 2024

Радивилівська і Бродівська громади об’єднують зусилля заради професійного розвитку освітян

Радивилівська і Бродівська громади об’єднують...

Радивилів, що на Рівненщині, та Броди, що на Львівщині, належать до різних областей і свого часу між ними навіть...

13 вересня 2024

Саф’янівська та Суворовська громади зміцнюють партнерство за п’ятьма ключовими напрямами

Саф’янівська та Суворовська громади зміцнюють...

4 вересня Саф’янівська та Суворовська громади, що на Одещині, підписали п’ять договорів про міжмуніципальне...

13 вересня 2024

У ліцеї Носівської громади з підземного сховища зробили сучасний освітній хаб

У ліцеї Носівської громади з підземного сховища...

Завдяки підтримці Швейцарсько-українського проєкту DECIDE підвальне приміщення Носівського ліцею №5 не лише...

13 вересня 2024

Відстань не перешкода: Ясіня та Любешів розпочали міжмуніципальну співпрацю

Відстань не перешкода: Ясіня та Любешів...

Ясінянську та Любешівську громади розділяє понад пів тисячі кілометрів (це майже стільки ж, як з Києва до Львова),...