Присвятив 15 років розвитку Городницької громади: Іван Онищук про об'єднання, зміни та плани

 

Городницька громада розташована посеред поліських лісів, де потрібно подолати майже 50 кілометрів, щоб доїхати до Новограда. Однак має все необхідне, щоб люди відчували себе комфортно: у них є лікарня, пожежна станція, комунальне господарство, прогресивна школа. Вони вирішили об’єднатися одними з перших у Новоград-Волинському районі. Вже 5 скликань поспіль її очолює Іван Онищук, з них два – він голова об’єднаної громади.


Він народився у селі поруч з Городницею і останні 15 років присвятив розвитку громади. Спочатку був головою Городницької селищної ради, а згодом – об’єднаної громади. В перший рік новоствореної громади Іван Онищук вважав найбільшим досягненням те, що люди не розчарувались після об’єднання. Думок про те, щоб змінити роботу чи переїхати кудись не виникало ніколи. У 43 роки він вперше балотувався на посаду голови і з того часу незмінно обіймає цю посаду.

– Коли я вам скажу, як вирішив балотуватися вперше – не повірите. До мене звернулися місцеві поважні люди і сказали – Іване, спробуй. Я пішов і виграв. І з того часу очолюю громаду.

Наразі найскладніше те, що громаді дали повноваження майже у всіх сферах, але ці повноваження держава не підкріпила фінансово. В громадах часто відсутня матеріально-технічна база для проведення дрібних ремонтів та інших робіт на місці – наприклад, екскаватор, бульдозер, автовежа, самоскиди тощо.

Але попри це радує те, що люди повірили і вже переконалися, що децентралізація дає позитивні результати. Є досягнення і нові можливості, є відчуття того, що працюєш для людей і покращення стану громади, віра у кразе і розуміння мешканців громади

 

Голова Городницької громади Іван Онищук

 

Як відбувалось об’єднання та про перший рік у новому статусі

 

У 2016 році в одну громаду вирішили об’єднатися 11 сіл: Брониця, Городниця, Дубники, Кленова, Липине, Лучиця, Мала Анастасівка, Перелісок, Перелісянка, Прихід та Червона Воля. Після завершення усіх необхідних процедур вони почали працювати як одне ціле. Зміни, які відбулися у населених пунктах громади тоді були очевидні – освітлення вулиць, ремонт доріг, школи та багато інших фактів свідчать про користь від об’єднання.

– Ейфорії не було, – розповідав Іван Анатолійович. – Ми знали, що не буде легко. І від початку зіткнулись з багатьма проблемами. Якщо подивитись за 2017 рік, ми намагались не розвивати штати, а зробити щось для людей. Та з тим усім створили і укомплектували гарними кадрами свій відділ освіти та соціального захисту. Найголовніше, що ми самі собі господарі.

У перший рік громаді виділили 4 млн 300 тисяч грн державної субвенції на розвиток інфраструктури. За них придбали шкільний автобус, сміттєвоз, а також на 700 тисяч усілякого різноманітного обладнання. Це і лопати для чистки снігу, генератори, сміттєві баки.

Та найголовніше, що зробили – вуличне освітлення у селі Дубники, на яке витратили 900 грн, хоча вартість самих робіт – близько 400 тисяч. А все завдяки грантовим коштам

Також почали розвивати навколишні села. Зробили власним коштом дороги: наприклад, щебеневе тверде покриття у Червоній Волі на 200 тисяч. У Лучиці збудували дитячі майданчики і так це село усіляко підтримували. До слова, дитячі майданчики є у кожному селі.

Зробили серйозний ремонт стадіону спільним зусиллями. Також замінили опалення в школі. Там же оновили основну теплотрасу і водогін. Цікаво, що розпочали поліпшувати умови життя для людей не в самій Городниці, а у навколишніх селах. Тоді ж виграли і безкоштовне проведення енергоаудиту, а воно коштує 100 тисяч гривень.

 

 

У наступні роки за кошти субвенції на розвиток інфраструктури громади провели освітлення майже у всіх населених пунктах, купили ще два автобуси для підвезення школярів (тепер вже їх чотири), придбали понад 100 контейнерів для збору ТПВ.

За кошти місцевого бюджету провели капітальний ремонт приміщення шкільної їдальні, а нове сучасне обладнання придбали за кошти державного бюджету

На умовах співфінансування з місцевого та державного бюджету встановили сучасний футбольний майданчик, наразі проводиться процедура закупівлі на капітальний ремонт спортивної зали в опорному навчальному закладі.

За власні кошти із залученням співфінансування коштів із державного бюджету на соціально-економічний розвиток провели капітальний ремонт амбулаторії. Тепер амбулаторія тут відповідає всім вимогам норм ДБН.

– Перший рік – найважчий, бо це рік становлення. Адже багато функцій, які були в районі, передали нам. Головна проблема, з якою ми стикнулись, – це кадровий "голод". Тому досить багато часу приділяли формуванню кадрів. Одним із кроків у цьому напрямі було навчання у школі місцевого самоврядування, – розповідає Іван Онищук.

 

Про здобутки громади

 

Городниця зараз може похизуватися чудовою школою. З 2018 року у школі використовують методику перевернутих класів, змішане навчання та пари замість звичних кроків. А ще є сучасні лабораторії фізики та хімії.

Також у громаді є потужна амбулаторія загальної практики та сімейної медицини, бо коли ти так далеко від райцентру, важливо, щоб усі послуги можна було отримати на місці

Окрім різноманітних навчань та форумів для молоді, громада бере активну участь у грантових проєктах, бо розуміють, щоб розвиватися потрібні кошти і не на все можна зробити за власні.

 

Учасники форуму "Можливості молоді в громаді в умовах децентралізації"

 

З останніх перемог – це нова музична апаратура для Будинку культури, яка дасть можливість установі розвиватися далі та стати осередком молодіжного та культурного життя. Бо дівчата та хлопці часто виїжджають із сільської місцевості до великих міст – у пошуках нового життя та самовдосконалення. Реалізувати цю мрію вдалося завдяки грантовій підтримці.

Громада також брала участь у проєкті Представництва Фонду міжнародної солідарності в Україні (Польща) "Підтримка процесу децентралізації: розвиток компетенцій об'єднаних територіальних громад у сфері надання соціальних послуг". Завдяки перемозі у ньому отримали 380 тисяч гривень на придбання тренажерів для осіб з інвалідністю.

 

Про плани на майбутнє

 

За словами Івана Онищука, громада активніше почала розвиватися саме за часів незалежності. Стало більше можливостей — наприклад, зробити ремонт чи отримати нову техніку.

– Та найголовніше люди стали більш патріотичними. Ще б трохи змінити ставлення до життя, і все в нас буде добре. Планів у нас – як у Наполеона. Головне, щоб бюджет наповнювався, а ми зробимо усе, аби нашим людям жилося краще.

Авторка: Інна Попова, Головна редакторка Новоград.City

 


Матеріал підготовлено в рамках спецпроєкту «Творці нових громад». Спецпроєкт створено для інформаційного порталу «Децентралізація» в рамках Швейцарсько-українського проєкту DECIDE — «Децентралізація для розвитку демократичної освіти», який виконується Консорціумом ГО DOCCU та PH Zurich за підтримки Швейцарії, представленої Швейцарською агенцією розвитку та співробітництва (SDC).

 

ЧИТАТИ ІСТОРІЇ З ІНШИХ ГРОМАД

Теги:

творці нових громад

Область:

Житомирська область

Громади:

Городницька територіальна громада

Джерело:

Новоград.City

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

01 липня 2024

Швидка освітня допомога. Як громади співпрацюють навколо Центру професійного розвитку

Швидка освітня допомога. Як громади...

Авторка: Марія Булейко (Марковська) Центр професійного розвитку для педагогічних працівників у Верховині, що на...

27 червня 2024

Іршавська громада визначає пріоритети місцевого розвитку разом з жителями

Іршавська громада визначає пріоритети місцевого...

Як зробити громаду комфортною для всіх жителів? Щоб відповісти на це запитання, надзвичайно важливо залучити...

27 червня 2024

У Володимир-Волинській громаді місцевий бізнес розвивається попри воєнні виклики

У Володимир-Волинській громаді місцевий бізнес...

Наприкінці 2022 року Володимир-Волинська громада на Волині, як і тисячі інших населених пунктів в Україні, потерпала...

25 червня 2024

Соціальне таксі та паспортна станція: Білокриницька громада розширює послуги через муніципальне співробітництво

Соціальне таксі та паспортна станція:...

Відвідати банк або лікарню для людей з інвалідністю в Білокриницькій громаді, що на Рівненщині, — справжній виклик,...