Як проводять єдиний у Барській громаді фестиваль

Сергій Мірчук

 

На початку вересня 2021 року Барська громада знову зустрічатиме круті рок-гурти та прихильників року на фестивалі стильної музики "БарРокКо". Це буде п’ятий місцевий фестиваль та четвертий за останні 5 років, який організувала активна молодь за підтримки місцевої влади. Сергій Мірчук — один із ініціаторів та втілювачів ідеї відродження єдиного Барського фестивалю, який завдяки його зусиллям став щорічним.

Сергію 28 років, з яких майже 10 він займається громадською діяльністю. За освітою — журналіст та історик. Раніше працював у Барській міській раді, а зараз очолює відділ маркетингу та промоції департаменту маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради. Захоплюється музикою, ілюстрацією, історією та подорожами.

 

Як молодь відродила фестиваль

 

Ще коли був студентом місцевого коледжу у 2007 році, Сергій відвідав перший рок-фестиваль в Барі — "БарРокКо". Але через брак коштів фестиваль 2007 року не став щорічним. Вже за кілька років, коли хлопець закінчив Київський університет та повернувся у місто, почув про місцевих активістів, які проводили в Барі заходи для молоді.

Сергій вирішив попрацювати з ними. А вже за якийсь час з друзями створив свою ГО "АктивБар", яка спершу бралася за реалізацію малих ініціатив: фільми просто неба, квести та фотосушки, літературні та музичні вечори тощо.

Першим масштабним заходом став конкурс краси "Міс Бара", який відбувся влітку 2017 року. На його організацію зібрали близько 20 тисяч гривень. 35 дівчат від 15 до 20 років подали заявку на участь, з яких 9 вийшли до фіналу.


Під час "БарРокКо-2019"

 

— Після успішної реалізації конкурсу ми зрозуміли, що нам під силу робити масштабні події. Я давно думав про рок-фестиваль і чи міг би він вкорінитися в місті через 10 років мовчання. Перший фестиваль 2007 року був для багатьох людей знаковою подією, про яку говорили роками. Можливість відродження "БарРокКо" ставала більш зрозумілою та досяжною. Ми залучилися підтримкою місцевої влади та підприємців. Відроджений “БарРокКо” відбувся у рамках Днів міста восени 2017 року.

Початок нашої активної діяльності збігся у часі зі створенням Барської громади. Як на мене, реформа децентралізації дала сильний поштовх для розвитку Бара, більшу самостійність та акумулювання коштів на місці. Водночас міська влада звертала увагу на місцеві громадські ініціативи та намагалась їх підтримувати.

 

Робота над помилками

 

— Перші роки ми вчилися на своїх помилках. У 2017 році попередній план події повністю змінився через невраховані форс-мажори. Спершу підвів підрядник по сцені, пізно почавши монтаж конструкцій, далі не витримала напруга і вимкнулося світло. Через це початок фестивалю затягнувся на дві години. Виступи гуртів довелось скорочувати до 20-30 хвилин, а вся програма закінчилась вже за північ. Але “БарРокКо” відбувся і про нього знову заговорили!

Наступного року ми врахували попередні помилки і додали нових ідей: поєднали рок та класику, зробили дві локації — безкоштовну в парку та платну основну сцену на місцевому стадіоні. Гроші на фестиваль ми збирали на Спільнокошті, а фонд Відродження подвоїв зібраних 38 тисяч гривень. Завдяки співпраці з ГО "Дивовижні" на фестивалі діяла алея громадських ініціатив з усієї України, і ми отримали повноцінний відеозвіт з події.

Без змін в програмі теж не обійшлось. Невеликий дощ змусив перенести виступ гурту Rockoko з зеленої сцени на основну, графік знову змістився майже на годину. Після 23:00, коли виступав хедлайнер Karna, у поліції зафіксували близько 40 дзвінків від жителів будинків біля стадіону. Такі історії навчили нас уважніше ставитись до різних зовнішніх обставин та передбачати запасні варіанти.

У 2019 році "БарРокКо" був дводенним.Тоді я вже почав працювати у Вінниці. Знову були дві сцени та кілька різних локацій, виставки та заїзд байкерів. Головною підтримкою фестивалю став грант від УКФ "Голос нової української хвилі", завдяки якому діяла дводенна безкоштовна сцена на центральній площі для молодих гуртів. А ось у 2020 фестиваль не відбувся через пандемію.

 

 

Яким буде фестиваль у 2021 році

 

Люди звикли до щорічного "БарРокКо" і запитували, чи буде продовження фестивалю. Тож, маючи ще трохи залишку фінансів з 2019 року, активісти вирішили у цьому році провести п’ятий фестиваль. На відміну від попередніх двох, він матиме одну сцену і безкоштовний вхід. Тут буде 5 гуртів, один з яких вже виступав у попередньому сезоні.

 

Підтримка від місцевої влади

 

Якщо перший "БарРокКо" через брак коштів не знайшов свого продовження, наступні фестивалі проводились за підтримки місцевої влади та бізнесу. Щороку у бюджеті громади передбачали кошти (до 50 тисяч на сезон) для співфінансування фестивалю. У 2021 році Барська міська рада також обіцяє допомогти.

 

Унікальність та впізнаваність фестивалю

 

Сергій Мірчук — ще й ілюстратор, тож сам придумує та промальовує візуал фестивалю. Диригент в перуці стилю бароко (2018 рік), Бона Сфорца в рокерській косусі з пірсингом (2019 рік) прикрашають футболки та інший фестивальний мерч, який продається під час події. Цьогорічним "обличчям" фесту став Михайло Грушевський, теж у неформальному образі.

 

 

Що потрібно, щоб "БарРокКо" став масовим

 

Поки фестиваль залишається подією регіонального масштабу. У нього є свій колорит, завдяки зв’язку з історією міста, та приємна місцева публіка, яка радо приймає усіх виконавців. Щоб зробити крок вперед до масовості, потрібно вкладати у подію набагато більше ресурсів.

— В ідеалі ми хочемо, щоб "БарРокКо" став самоокупним. Щоб за рахунок проданих квитків ми могли покривати усі витрати, могли запрошувати більш відомих виконавців, які своєю чергою дадуть більше відвідувачів з інших міст.

"БарРокКо" вже приваблює туристів та робить хорошу промоцію місту. Люди дізнаються про громаду, про фестиваль, який тут відбувається, у них формується позитивне враження про Бар. Фестивальники готові витрачати кошти в місті, громаді лишається запропонувати щось цікаве туристам: екскурсії, сувеніри, унікальні страви в закладах.

 

Плани на майбутнє

 

І хоч Сергій майже не живе в Барі, дух місцевого патріотизму йому не дає залишити місто. Зараз, крім організації фестивалю він як начальник відділу маркетингу бере активну участь у реалізації спільного туристичного проєкту Вінницької та Барської міських рад «Camino Podolico: Подільський шлях святого Якова».

Бар та кілька сіл громади стануть частиною пішого туристичного маршруту, який у майбутньому має з'єднатися з відомим у Європі та у світі Шляхом Святого Якова, що завершується в іспанському місті Сантьяго-де-Компостела. І хоч маршрут лише тестують, його вже пройшли понад 20 людей.

 

Авторка: Ірина Рудик-Мала, Редакторка БарNews.City


Матеріал підготовлено в рамках спецпроєкту «Творці нових громад». Спецпроєкт створено для інформаційного порталу «Децентралізація» в рамках Швейцарсько-українського проєкту DECIDE — «Децентралізація для розвитку демократичної освіти», який виконується Консорціумом ГО DOCCU та PH Zurich за підтримки Швейцарії, представленої Швейцарською агенцією розвитку та співробітництва (SDC).

 

ЧИТАТИ ІСТОРІЇ З ІНШИХ ГРОМАД

Теги:

творці нових громад

Область:

Вінницька область

Громади:

Барська територіальна громада

Джерело:

БарNews.City

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

25 липня 2024

«Телефонували голові, щоби подякувати, а не жалітися». Як у Решетилівській громаді відремонтували шкільне укриття

«Телефонували голові, щоби подякувати, а не...

Нещодавно міській голові Решетилівської громади, що на Полтавщині, Оксані Дядюновій телефонували батьки учнів...

24 липня 2024

Рава-Руська та Великий Бичків знаходять неординарні рішення завдяки міжмуніципальному співробітництву

Рава-Руська та Великий Бичків знаходять...

19 липня 2024 року Рава-Руська громада, що на Львівщині, та Великий Бичків, що на Закарпатті, уклали угоду про...

23 липня 2024

Як створити нові робочі місця і розвивати економіку: коворкінги Пирятинської громади

Як створити нові робочі місця і розвивати...

Як Пирятинська громада об’єднує місцевих жителів, навчає дітей заробляти гроші, проводить сеанси психологічної...

22 липня 2024

У двох ліцеях Вишнівської громади облаштували безбар’єрне середовище для учнів

У двох ліцеях Вишнівської громади облаштували...

Коли йдеться про навчання учнів з особливими освітніми потребами, зволікати з облаштуванням відповідних умов не...