Збереження пам'яток та розвиток туризму: 33 придністерські громади підписали договір про співробітництво

 

Території громад Дністровського каньйону отримали шанс стати точкою економічного зростання України і послужити добрим прикладом європейських стандартів стратегічного управління територіями, пишуть Версії.


14 липня 2021 року в селі Михальче Городенківської громади відбувся Форум громад Дністровського каньйону “DNIESTER CANYON”.

На запрошення до співпраці від Городенківської міської ради відгукнулися 33 придністерські громади Івано-Франківської, Чернівецької, Тернопільської та Хмельницької областей.

 

 

Під час форуму громади-учасниці підписали Договір про міжмуніципальне співробітництво в рамках реалізації спільного проекту з розвитку туризму «ДНІСТРОВСЬКИЙ КАНЬЙОН». Це дасть поштовх для розробки стратегічних напрямів діяльності громад і змогу залучити для їх реалізації фінансовий ресурс.

Така практика поширена в Європі, де для розвитку унікальних територій існують окремі фонди та інституції, що фінансують подібні проєкти. Адже головною метою Форуму було напрацювання проєкту зі збереження та розвитку, як туристичного об’єкту, пам’ятки природи – Дністровського каньйону, створення конкурентоздатного туристичного продукту, збільшення туристичних потоків, що забезпечить значний внесок у соціально-економічний розвиток територіальних громад шляхом збільшення дохідної частини бюджету, збільшення кількості робочих місць, а також створення сприятливих умов для відпочинку мешканців і гостей громад за умов збереження і раціонального використання культурно-історичної та природної спадщини.

 

 

“Підписання договору дасть можливість громадам спільно залучати кошти державного бюджету, міжнародної технічної допомоги, брати участь у проектах транскордонного співробітництва та проєктах Європейського Союзу, що дозволить розвивати економіку, відновлювати інфраструктуру та покращувати рівень життя в придністерських громадах”, – зазначив керівник Івано-Франківського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» Руслан Панасюк.

Сам договір передбачає низку заходів, які сприятимуть збереженню природної пам’ятки у комплексі з розвитком туристичного потенціалу Дністровського каньйону.

Зокрема громади за підтримки експертів планують розробити бренд «ДНІСТРОВСЬКИЙ КАНЬЙОН», який спільно популяризуватимуть в креативних індустріях.

“В рамках договору міжмуніципального співробітництва планується розробка та маркування маршруту та туристичних локацій на Дністрі у чотирьох областях, а також облаштування й благоустрій пам’яток природи та культури на території Дністровського каньйону зі збереженням їх історичної цінності зі всіма супутніми процедурами”, – зазначив очільник Городенківської громади Богдан Кобилянський.

 

 

Реалізацію усіх запланованих ініціатив планують протягом п’яти років. Також буде розроблена Стратегія сталого розвитку спільних територій «Дністровський каньйон Україна» на період 2022 – 2027 років.

“Цей документ виокремить завдання стратегічного характеру. І я дуже сподіваюся, що ця добра ідея буде покладена на хороші результати і зреалізовані проєкти, які об’єднають всі придністерські громади”, – сказав Руслан Панасюк.

Громади також мають намір ініціювати запровадження внутрішніх спільних фінансових інструментів розвитку, таких як цільові інфраструктурні облігації по розвитку громад Дністровського каньйону.

“Дністровський каньйон – це те місце, де в перспективі можна розвивати території, залучаючи різні ресурси. Приорітетом будуть ті ресурси, які є на місцях. АМУ підтримує збільшення частки зарахування ПДФО до бюджетів громад з 60% до 65 %, а також ідею спрямувати 30% коштів ДФРР бюджетам сільських, селищних, міських територіальних громад у вигляді субвенції пропорційно їх площі та кількості сільського населення. Це дасть добрий фундамент майбутньому розвитку громад”, – виконавчий директор Івано-Франківського РВ АМУ Юрій Стефанчук.

Сприяти розвитку прикарпатських громад, в тому числі і придністерських, буде також Офіс децентралізації, який планують створити при Івано-Франківській ОДА.

“Сьогодні в державі реалізовується одна із найуспішніших реформ – децентралізація, яка має на меті зробити територіальні громади фінансово спроможними та розвинутими, а надання соціальних послуг – доступнішими для людей. Обласна влада повсякчас допомагатиме громадам міцнішати. Задля цього при обласній державній адміністрації буде створено Офіс децентралізації, який надаватиме юридичну, консультативну та методичну допомогу тергромадам. Адже за місцевим самоврядуванням – майбутнє нашої держави”, – сказала голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Світлана Онищук.

 

 

Серед громад Прикарпаття договір підписали Городенківська, Олешанська, Тлумацька, Чернелицька, Бурштинська, Галицька, Дубовецька, Букачівська та Єзупільська громади.

“З реалізацією комплексу заходів направлених на використання спільного потенціалу громад Дністровського каньйону, отримаємо інфраструктурні зміни, на належний рівень заявимо про можливості внутрішнього туризму та покращимо добробут місцевих мешканців та громад Дністровського каньйону України”, – зазначив виконавчий директор Агенції розвитку ОТГ Прикарпаття Ігор Мельничук.

Теги:

співробітництво культура туризм

Область:

Івано-Франківська область Тернопільська область Хмельницька область Чернівецька область

Джерело:

Версії

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

04 жовтня 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 жовтня 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 жовтня 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 жовтня 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...