«100% громад не можуть бути однаково економічно потужними, оскільки економіка розвивається нерівномірно, але…», - В’ячеслав Негода

 

Окрім ретельного дослідження спроможності територіальних громад, яке здійснює Мінрегіон, важливо мати і чітке розуміння ефективності органів місцевого самоврядування, які діють в цих громадах. Адже обидва ці фактори нерозривно пов’язані і впливають на розвиток громад, на їх поступ у забезпечені якісних і доступних послуг, на те, на що і спрямована реформа місцевого самоврядування. Про це сказав В’ячеслав Негода, заступник Міністра розвитку громад і територій в ході панельної дискусії «Вимірювання ефективності місцевого самоврядування» VIII Всеукраїнського форуму місцевого самоврядування.

«Ми шукаємо зараз ті індикатори, які відображатимуть спроможність громад, щоб кожна з них могла побачити себе збоку, могла побачити інших і розуміти, які необхідно приймати рішення. Ми утворили поки що тестовий варіант – портал спроможності громад, де за п’ятнадцятьма індикаторами можна зрозуміти, що відбувається в громадах. Раджу це сприймати не як оцінку громадам, а як факт сьогодення, який має допомогти зосередитися на пріоритетних рішеннях. З часом індикаторів буде більше. Ми обговорюємо з місцевим самоврядуванням, які ще необхідно внести дані, щоб відображалася більш повна картина», - сказав В’ячеслав Негода.

Він зауважив, що в цьому році реформа має надскладні завдання. Адже більше половини з 1470 громад є новими, без досвіду. І між ними і тими, хто в попередні роки сформувалися за принципом добровільності, існує великий розрив з точки зору розвитку.

«Нам сьогодні показують нову громаду і кажуть «подивіться, до чого довела децентралізація: доріг немає, податків немає, розвитку немає, село занепадає». Хочу сказати, що таке село занепадало всі ці тридцять років. Чому за стільки часу нічого не змінили, щоб там було все необхідне для комфортного життя людей? Хіба треба було так і залишити? Треба змінювати систему місцевого самоврядування, його функції, підвищувати ресурсне забезпечення громад і відповідальність за прийняті рішення. І ми це зробили. Ніхто не очікує, що миттєво все запрацює як слід і одразу всі території почнуть процвітати. Це довгий і складний шлях, але ми його успішно почали сім років тому і успішно пройдемо».

Заступник Міністра зазначив, що 100% громад не можуть бути однаково економічно потужними, оскільки економіка розвивається нерівномірно. Однак чіткий аналіз спроможності громад дозволить місцевій владі приймати ефективніші рішення, а центральній – спрямовувати на менш спроможні території проекти розвитку.

Він також наголосив на ролі ефективності діяльності органів місцевого самоврядування у розвитку громад.

«За різними показниками ми можемо бачити, що і ресурсів в громаді достатньо, і потенціал хороший, а позитивних зрушень немає. Це говорить про неефективність менеджменту. І ми змушені будемо і це робити публічним на тому ж порталі спроможності громад. Комусь не сподобається, а комусь це допоможе змінитися», - додав В’ячеслав Негода.


Нагадаємо, 10-11 червня у Львові відбуватиметься VIII Всеукраїнський форум місцевого самоврядування (трансляція). Панельна дискусія «Вимірювання ефективності місцевого самоврядування» проходила за підтримки Програми USAID (Децентралізація приносить кращі результати та ефективність) DOBRE.

Портал «Децентралізація» - інформаційний партнер форуму.

Теги:

оцінка ефективності громад створення спроможних громад В'ячеслав Негода

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

07 липня 2024

Енергетична стійкість: бізнесу – дешеві кредити, громадянам – безвідсоткові кредити, ОСББ – безповоротні гранти

Енергетична стійкість: бізнесу – дешеві...

Програми з енергогенерації, децентралізацію енергетики та збільшення потужностей обговорили учасники розширеного...

07 липня 2024

«Ми хочемо, щоб діти почувалися безпечно». Як у Білгород-Дністровській громаді працюють зі шкільними укриттями

«Ми хочемо, щоб діти почувалися безпечно». Як у...

Авторка: Марія Булейко (Марковська) Перший шок минув. Тож у перше літо після початку повномасштабного вторгнення...

06 липня 2024

Міжнародні партнери допомогли відновити головний корпус Одеської академії неперервної освіти

Міжнародні партнери допомогли відновити...

Завдяки зусиллям Швейцарсько-українського проєкту DECIDE та підтримці Посольства Швейцарії в Україні вдалося...

05 липня 2024

Громади зможуть рахувати кількість відходів від руйнувань за уніфікованим методом

Громади зможуть рахувати кількість відходів від...

Експерти громадської організації ReThink, що є членом коаліції Ukraine Support Team, розробили Методичні рекомендації...