Новий застосунок показує, як змінювався адміністративно-територіальний устрій країни упродовж років

Сім років тому, у квітні 2014 року Уряд України ухвалив Концепцію реформування місцевого самоврядування (ОМС) та територіальної організації влади в Україні. В цьому документі було окреслено основні напрямки процесу децентралізації, які залишаються актуальними і до сьогодні. На час ухвалення Концепції в країни існувало близько 12 000 територіальних громад. Кількість населення в більшості з них не перевищувала 3000 мешканців, а у 4800  - проживало навіть менше 1000 осіб. В більшості територіальних громад не було інституційних передумов для належного функціонування: вони не мали виконавчих органів, комунальних підприємств тощо, що унеможливлювало виконання ними ключових функцій місцевого самоврядування. Одним із з рішень цієї проблеми Урядом України було запропоновано «визначення обґрунтованої територіальної основи для діяльності ОМС та органів виконавчої влади, здатних забезпечити доступність та належну якість публічних послуг, … а також необхідної для цього ресурсної бази». Саме тому квітень 2014 часто називають точкою відліку, з якої бере початок реформа місцевого самоврядування в Україні.

З ухваленням закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад» у 2015 році розпочався процес добровільного об’єднання. Протягом п’яти років (2015-2019) близько 5000 територіальних одиниць добровільно об’єдналися у 1049 громад! Таким чином, за п’ять років адміністративно-територіальної реформи приблизно 44% всіх існуючих громад було залучено в процес реформування[1]. 12 червня 2020 року, Урядом України було затверджено 24 Розпорядження, якими визначено адміністративні центри та території 1469 територіальних громад, і завершено адміністративно-територіальну реформу на базовому рівні.

Адміністративно-територіальна реформа, як частина процесу децентралізації багато разів була визнана однією з найуспішніших реформ, які впроваджувалися в Україні з 2014 року. Добровільний характер реформи, численні стимули, які отримали територіальні громади, заклали основу для забезпечення сталості ініційованих безпрецедентних змін.

Для того, щоб підкреслити важливість перетворень, Програма «U-LEAD з Європою» розробила інтерактивний застосунок, який демонструє динаміку адміністративно-територіальної реформи за період 2015-2020 років. Він дозволяє відслідковувати динаміку в об’єднанні територіальних громад в кожній області, демонструє основні дані щодо існуючих громад і відображає зміни базових характеристик громад  (чисельність населення, кількість населених пунктів, площа та конфігурація).

Застосунок демонструє, як під впливом реформи поступово трансформувався адміністративно-територіальний устрій країни, як змінювались громади з часом. Ця поступова зміна нагадує нам, що упродовж 5 років процес супроводжувався обговореннями, консультаціями, залученням зацікавлених сторін на різних рівнях. Такі масштабні обговорення відбувались в Україні чи не вперше. Таким чином, застосунок розглядає реформу, як процес, що тривав понад 5 років. Хоча застосунок презентує інформацію по областям, з його допомогою можна порівняти динаміку реформи у різних регіонах.

Застосунок може бути корисним не тільки для посадовців ОМС та державних службовців, але й для ширшого кола: науковців, журналістів, громадських активістів та зацікавлених громадян. Він має на меті підвищення обізнаності  щодо основних трансформацій, які впливають на громадян України.  Для того, щоби розібратися у функціоналі застосунку, ви можете переглянути коротке відео:

 

 

«Програма «U-LEAD з Європою» з 2016 року підтримувала процес добровільного об’єднання по всій Україні. Спільно із Мінрегіоном ми провели безліч навчань, комунікаційних та інформаційних заходів для того, щоб забезпечити успіх реформи. Ми маємо за честь бути частиною міцного альянсу, зусилля якого направлені на наближення влади до громадян. Для цього ми створили застосунок, що показує успішний процес об’єднання громад протягом років. Я впевнений, що він стане у нагоді багатьом користувачам», - зазначив Бастіан Файгель, директор Програми «U-LEAD з Європою» від GIZ.

«Добровільне об’єднання громад було одним з перших етапів реформи місцевого самоврядування, а відтак – одним із найскладніших. Це був величезний досвід досягнення компромісів, кожен з яких, по суті, був поступом до кращої якості життя людей. І так, крок за кроком, перші добровільно об’єднані територіальні громади, а далі – їх наступники, змінювали не тільки карти регіонів, а й свідомість людей, що насправді все залежить від їх волі, їх рішень і їх наполегливої праці. Саме добровільно об’єднані громади доводили ефективність реформи і тим самим збільшували коло її прихильників. Як це відбувалося – тепер є історією в просторі, повернутись до якої можна в тому числі і за допомогою цього застосунку», - прокоментував заступник Міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода.

Застосунок був розроблений на основі даних, наданих Мінрегіоном. У випадку виявлення будь-яких неточностей, які могли відбутися у процесі створення, будь ласка, напишіть листа до Програми за адресою: pr.u-lead@giz.de.

Теги:

створення спроможних громад В'ячеслав Негода

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

18 вересня 2024

Гірськими стежками півдня Буковини: в Усть-Путильській громаді гостювали журналісти з різних регіонів

Гірськими стежками півдня Буковини: в...

Красива, працелюбна, згуртована – саме такими словами описали Усть-Путильську громаду Чернівецької області учасники...

18 вересня 2024

Відновлення середньострокового планування місцевих бюджетів – Парламент ухвалив закон

Відновлення середньострокового планування...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила в другому читанні і в цілому зміни до Бюджетного кодексу, які відновлюють...

18 вересня 2024

У Чернігівському ліцеї укриття перетворили на сучасний освітній хаб

У Чернігівському ліцеї укриття перетворили на...

Чернігівський ліцей №22 тепер має не просто безпечне укриття, а й сучасний освітній хаб завдяки...

18 вересня 2024

Перспективи державної регіональної політики в Україні: основні акценти від профільного парламентського комітету

Перспективи державної регіональної політики в...

Під час обговорення «Державна регіональна політика в Україні: інструменти реалізації», що відбулося 17 вересня в...