Стаж служби в органах місцевого самоврядування – як обчислювати

Леся Федченко, експертка з юридичних питань


Останнім часом на портал «Децентралізація» надходить багато запитань про порядок обчислення стажу служби в органах місцевого самоврядування (далі – ОМС).

Правові, організаційні, матеріальні та соціальні умови реалізації громадянами України права на службу в ОМС, загальні засади діяльності посадових осіб місцевого самоврядування, їх правовий статус, порядок та правові гарантії перебування на службі в ОМС визначає Закон України від 07.06.2001 р. № 2493-ІІІ «Про службу в органах місцевого самоврядування» (далі – Закон про службу в ОМС). Цей Закон поширюється на посадових осіб місцевого самоврядування. Посадовою особою місцевого самоврядування, відповідно до ст. 2 цього Закону, є особа, яка працює ОМС, має відповідні посадові повноваження щодо здійснення організаційно-розпорядчих та консультативно-дорадчих функцій і отримує заробітну плату за рахунок місцевого бюджету.

Відповідно до ст. 22 Закону про службу в ОМС, до стажу служби в ОМС зараховується період роботи на посадах, на які поширюється дія цього Закону, а також на посадах і в органах, час роботи в яких зараховується до стажу державної служби.

Стаж державної служби обчислюється відповідно до законодавства про державну службу. Саме тут маємо чітко розмежувати періоди дії у часі двох законів:

  • Закону України від 16.12.1993 р. № 3723-XII «Про державну службу», що діяв до 01.05.2016 р.;
  • Закону України від 10.12.2015 р. № 889-VIII «Про державну службу», що набрав чинності 01.05.2016 р.

Пунктом 8 Прикінцевих та перехідних положень Закону України від 10.12.2015 р. № 889-VIII «Про державну службу» передбачено, що стаж державної служби за періоди роботи (служби) до набрання чинності цим Законом обчислюється у порядку та на умовах, установлених на той час законодавством.

Стаж державної служби до 01.05.2016 року обчислювався відповідно до Порядку обчислення стажу державної служби, затвердженого постановою КМУ від 03.05.1994 р. № 283. Згідно з п. 2 цього Порядку, до стажу державної служби зараховувалася робота (служба), зокрема, на посадах в ОМС, передбачених у ст. 14 Закону про службу в ОМС, а також на інших посадах, не зазначених у цій статті, віднесених КМУ до відповідної категорії посад в ОМС. Крім цього, відповідно до п. 3 цього Порядку до стажу державної служби включався також, зокрема, час роботи на посадах службовців, якщо при просуванні по службі вони зайняли посади державних службовців.

Дане положення Порядку застосовувалося в ОМС при переході службовців ОМС на посади посадових осіб місцевого самоврядування - час роботи особи на посаді службовця ОМС враховувався при обчисленні стажу служби в ОМС.

Стаж державної служби після 01.05.2016 року. Відповідно до ч. 1 ст. 46 Закону України від 10.12.2015 р. № 889-VIII «Про державну службу», стаж державної служби дає право на встановлення державному службовцю надбавки за вислугу років, надання додаткової оплачуваної відпустки. Згідно з п. 4 ч. 2 цієї статті Закону, до стажу державної служби зараховується час перебування на посадах в ОМС, передбачених Законом про службу в ОМС. Згідно з ч. 3 цієї статті, порядок обчислення стажу державної служби затверджується КМУ.

Так, стаж державної служби після 01.05.2016 року обчислюється відповідно до Порядку обчислення стажу державної служби, затвердженого постановою КМУ від 25.03.2016 р. № 229. Згідно з п. 4 цього Порядку, до стажу державної служби зараховується, зокрема, час перебування на посадах в ОМС, передбачених Законом про службу в ОМС. У той же час, положень щодо зарахування до стажу державної служби часу роботи на посадах службовців ОМС новий Порядок вже не містить. Отже, час роботи на посадах службовців ОМС після 01.05.2016 року до стажу державної служби, а так само – до стажу служби в ОМС вже не включається.

Колонка відображає винятково позицію її автора. За достовірність інформації відповідає автор колонки. Точка зору редакції порталу «Децентралізація» може не збігатися з точкою зору автора колонки.

Поділитися новиною:

Коментарі:
Default image
Тетяна
08.04.2021 - 16:43
Добрий день.Як бути в моїй ситуації?З 01.01.2009р.я прийняла присягу і стала головним бухгалтером в міській раді,мені присвоїли ранг та категорію(держслужба).05.05.2009р. мене переводять з головного бухгалтера на посаду спеціаліста-бухгалтера в цій же міській раді без категорії та ранга(службовець).І так я працюю 9 років,не держслужбовцем.Далі 01.03.2018р.я переходжу на головного спеціаліста(проходжу конкурс),присвоюють знову категорію та ранг(знову я держслужбовець).Який у мене стаж роботи,який дає право на надбавку за вислугу років,враховується лі 9 років не держслужби в цій стаж?
Відповісти
Default image
Василь
20.04.2021 - 15:43
Ми районний будинок культури. У грудні 2020 р. новостворена районна рада прийняла рішення передати нашу юридичну особу до міста (громаду). Місто лише 25 лютого 2021 р. на сесії прийняли рішення прийняти нашу юридичну особу. З січня по сьогодні заробітна плата нам не виплачується. Район відмовляє у виплаті заробітної плати посилаючись на положення Бюджетного кодексу, і спрямовує на місто. У місті кажуть допоки не підпишуть акт прийому - передачі майна з районом, і поки район не внесе зміни до держреєстру ЄДРПУО про засновника вони нічого виплачувати не будуть. Як нам далі бути адже нас з роботи не звільняли і ліквідація закладу не відбувалась.? Не вже за цей період з січня 2021 ніхто не несе відповідальності? Допоможіть розібратись, як має бути в такій ситуації з працівниками юридичної особи, яку передають з району на місто? Дякуємо за відповідь.
Відповісти
Default image
Ірина Букіна
30.04.2021 - 10:06
Добрий день! Відповідно до частини четвертої статті третьої Закону України «Про військово-цивільні адміністрації» - працівники військово-цивільних адміністрацій населених пунктів (крім військовослужбовців військових формувань, утворених відповідно до законів України, осіб рядового і начальницького складу правоохоронних органів, які відряджаються до них у встановленому законодавством порядку для виконання завдань в інтересах оборони держави та її безпеки із залишенням на військовій службі, службі в правоохоронних органах без виключення зі списків особового складу), які здійснюють посадові обов’язки, безпосередньо пов’язані з виконанням цими військово-цивільними адміністраціями повноважень органів місцевого самоврядування, є посадовими особами місцевого самоврядування, на яких поширюється дія Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування. Керівник селищної військово-цивільної адміністрації, створеної на території об’єднаної територіальної громади, де за рішенням ЦВК не були призначені перші вибори, призначений розпорядженням голови облдержадміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації. Проте, в розпорядженні не вказано про присвоєння йому рангу посадової особи місцевого самоврядування та не встановлено надбавку за вислугу років. Просимо надати роз’яснення щодо таких питань: 1.Чи є керівник селищної військово-цивільної адміністрації, створеної на території об’єднаної територіальної громади, де за рішенням ЦВК не були призначені перші вибори, посадовою особою місцевого самоврядування? 2. Чи складає він присягу посадової особи місцевого самоврядування? 3. Чи йому має бути присвоєно ранг посадової особи місцевого самоврядування та в якій категорії посад? 4. Хто має встановлювати керівнику надбавку за вислугу років?
Відповісти
Default image
Людмила
12.07.2021 - 13:13
Доброго дня. Скажіть будь-ласка, чи зараховується працівнику, що був на посаді державної служби період перебування в декретній відпустці по догляду за дитиною до 3 років у вислугу років на надбавку та для додаткової відпустки за стаж? Чи цей період потрібно віднімати? Дякую за відповідь.
Відповісти
Default image
Людмила
13.07.2021 - 11:08
Доброго дня. Підскажіть будь ласка. Така ситуація. Чи можна з посади службовця,секретаря-друкаря перевести на посаду в.о. начальника загального відділу без проведення конкурсу за призначенням голови селищного голови. І взагалі чи можна призначати на посадові посади ОМС на в.о. спеціаліста наприклад, без конкурсу? Дуже дякую за відповідь.
Відповісти
Default image
Людмила
22.07.2021 - 10:35
Доброго дня. Підскажіть чи подає заступник сільського голови декларацію? та чи повинен обов‘язково проходити спеціальну перевірку? Дякую
Відповісти
Default image
Лариса
11.08.2021 - 11:46
Доброго дня. Підскажіть будь ласка щодо щорічної відпустки. Я прийшла працювати в сільську раду касиром 26.10.2011року,поті була переведена на посаду завідувача ВОБ .відпустка була 28 календарних днів далі пройшла конкурс і з 01.02.2021 року згідно заяви переведена на іншу посаду і є державним службовцем спеціалістом 1 категорії як розрахувати період на щорічну відпустку.
Відповісти
Default image
Антон
17.08.2021 - 09:22
і жодної відповіді... супер! Де ж зворотній звязок з людьми? і так скрізь. Написали якусь статейку і все, молодці. А практичні питання і проблеми залишаються на плечах людей ніякої допомоги. Зато скрізь звуть як круто, що відбулась децентралізація! дійсно круто, якщо не вникати в проблеми, які внаслідок цього створилися
Відповісти
Default image
Петро
03.12.2021 - 11:30
Чи враховується в спец.стаж робота в виборчій комісії (голова виборчої комісії)
Відповісти
Default image
Олексій
20.01.2022 - 13:27
Доброго дня! Підскажіть будь ласка щодо додаткової відпустки за стаж служби в органах місцевого самоврядування. Особа з 2010 року працювала на посаді службовця (діловода) в сільській раді. У 2018 році вона стала посадовою особою органу місцевого самоврядування (керівник відділу). Даній особі встановлена надбавка за вислугу років із врахуванням періодів перебування на посаді службовця (діловода). Питання таке, чи потрібно враховувати стаж служби в органах місцевого самоврядування (з 2010 по 2018 рік) для надання даній особі відпустки за вислугу років в омс?
Відповісти
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

04 жовтня 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 жовтня 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 жовтня 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 жовтня 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...