Співпраця Великогаївської та Підгороднянської громад стала драйвером розвитку Тернопільского району

Великогаївська та Підгороднянська громади підписали меморандум, показавши цілому регіону, як можна ставати ефективнішими.

Автор: Дмитро Синяк


Без співпраці громад деякі проблеми часом зав’язуються гордієвими вузлами. Як бути, наприклад, з районною лікарнею, що раніше обслуговувала цілий район, а тепер у власності однієї  громади, на територія якої вона розташована? В ідеалі, застосовуючи механізм міжмуніципального співробітництва, громади мали б спільно утримувати таку лікарню, і тоді б усі їхні жителі могли вільно користуватися її послугами. Однак на практиці так виходить не завжди. Деякі з голів громад намагаються не платити свою частку, бо розуміють, що ніхто не виставлятиме хворих з лікарні тільки через те, що вони «чужі». До того ж, громада, на території якої є районна  лікарня, отримує ПДФО від зарплат усіх її співробітників. А їх чимало.

Та найчастіше міжмуніципальне співробітництво не складається через те, що голови громад просто не довіряють одне одному. Саме на цьому факторі наголосив голова Великогаївської громади Тернопільської області Олег Кохман, який нещодавно підписав меморандум про співпрацю у сфері надання соціальних послуг із сусідньою Підгороднянською тергромадою.

 

Олег Кохман (ліворуч) та Сергій Чапрак після історичного підписання меморандуму про співпрацю у сфері надання соціальних послуг

 

- Наша громада об’єдналася у 2015-му, тому система надання послуг населенню у нас вже вибудувана, – зазначив пан Олег. – Натомість молоді громади щойно лише створюють у себе відповідні структури. А це доволі складно... Розуміючи це, ми запропонували  Підгороднянській громаді забрати у неї надання соціальних послуг з відповідним фінансуванням. Ми вже мали такий досвід, бо свого часу платили за подібні послуги районному відділу соціального захисту. Згодом ми таки створили власний відділ, який коштував удвічі більше, ніж та частка, яку ми платили раніше. Однак виходу ми не мали. А Підгороднянська громада має, тож чому їй не зекономити?

За словами Олега Кохмана, Великогаївська громада бере на роботу у свій відділ сімох працівників колишнього районного відділу соціального захисту, які на території Підгороднянської громади доглядають літніх людей, а також надають допомогу сім’ям, дітям та молоді, котрі перебувають у складних життєвих обставинах. За це Підгородне сплачує Великим Гаям близько 750 тис. грн щороку, які йдуть на зарплату цим працівникам. Вигода такого кроку для Великогаївської громади полягає в отримані ПДФО за сімох працівників з Підгородного.

- Ми порахували, що для створення власного відділу соціального захисту, який працюватиме лише для наших семи сіл, невигідно брати директора, бухгалтера, головного спеціаліста тощо, – зазначає голова Підгороднянської громади Сергій Чапрак. – Є також ще один фактор: на разі ми не маємо приміщення для цих працівників. А той будинок, який ми недавно придбали для розміщення різноманітних наших нових служб, поки що на ремонті.

Меморандум про співпрацю днями перетвориться на повноцінний договір, затверджений сесіями обох місцевих рад. Він має діяти до кінця цього року з правом пролонгації.

Олег Кохман розповів, що дуже задоволений такою співпрацею й хоче поширити її на всі 6 громад колишнього Тернопільського району. І дві громади, крім Підгороднянської, вже відгукнулися на його пропозицію. А Сергій Чапрак додав, що після укладання меморандуму до нього також зателефонували із сусідньої громади і пропонували працювати разом над створенням спільних відділів. Отже, найважчим був лише перший крок…

Теги:

співробітництво соціальні послуги

Область:

Тернопільська область

Громади:

Великогаївська територіальна громада Підгороднянська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

10 вересня 2024

«Стежки здоров’я Золочівщини»: громада запустила унікальний рекреаційно-економічний проєкт

«Стежки здоров’я Золочівщини»: громада...

Наприкінці серпня у Золочівській громаді, що на Львівщині, відкрили «Стежки здоров’я Золочівщини» – 30 кілометрів...

10 вересня 2024

Згуртованість формується зі школи. Досвід Львівської агломерації з проведення краєзнавчих літніх таборів

Згуртованість формується зі школи. Досвід...

Дитинство, юність – той час, коли формуються установки, які залишаються з нами на все життя. Це, зокрема, стосується...

06 вересня 2024

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської громади облаштували сучасне укриття

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської...

У ліцеї Ріпкинської громади, що на Чернігівщині, відтепер є сучасне укриття, яке стане безпечним та комфортним...

03 вересня 2024

На Прикарпатті Програма USAID DOBRE допомогла створити веломаршрут на території чотирьох громад

На Прикарпатті Програма USAID DOBRE допомогла...

31 серпня в Коломиї на Івано-Франківщині офіційно відкрили веломаршрут «Роверове Покуття», створений за підтримки...