Конкурс журналістських робіт з децентралізації 2020: кількість переходить в якість

Конкурс журналістських робіт з децентралізації 2020: кількість переходить в якість

Завершився 5-й Всеукраїнський конкурс журналістських робіт «Реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади». Його проведення за підтримки Ради Європи стало вже традиційним. А Мінрегіон як центральне державне відомство, що опікується окресленою сферою, – розвитком громад та регіонів, черговий раз засвідчило пріоритетність промоції і відзначення вітчизняної журналістської спільноти за якісний тематичний медіа контент.

Саме завдяки такій синергії українське суспільство п’ятий рік поспіль оперативно отримує всебічну докладну інформацію про переваги і можливості децентралізації, успішні практики та результативні управлінські рішення, наявні проблеми і методи їхнього розв’язання, уміння знаходити компроміси, оперативно виправляти окремі стратегічні й тактичні помилки.

Свого часу польські колеги, які майже на два десятиліття раніше за нас розпочали таку роботу, розповідали, що одна з центральних варшавських газет взяла на себе функцію із медіа супроводу їхньої реформи. Вона стала майданчиком, де ламалися списи, тривали гострі дискусії прихильників та противників змін, куди надходила інформація з усієї країни, і це істотно допомогло тамтешнім реформаторами.

До честі українських журналістів вже з часу початку реформи, та особливо в 2017-2020 рр., такими дискусійними осередками довкола неї по всій країні стали сотні регіональних і місцевих газет, радіокомпаній, телеканалів, численних онлайн видань різної форми власності. І будемо відвертими, не завжди ініціатива щодо цього надходила від регіональної та місцевої влади (подекуди навіть зовсім навпаки).

Тому цілком слушно сказати добре слово про внесок ЗМІ у важливу для держави і суспільства справу. Останні на часі опитування, які щорічно замовляє Рада Європи, щоб, образно кажучи, «заміряти температуру настроїв у суспільстві», свідчать, що в середовищі добре поінформованих українських громадян та громадянок реформу з децентралізації підтримують понад 80% респондентів.

Своєрідним каталізатором підвищеної уваги мас-медіа до згаданої теми став і всеукраїнський конкурс журналістських робіт, започаткований Радою Європи ще 2016-го. Із 2017-го головним організатором творчого змагання регіональних журналістів стало Міністерство з розвитку громад та територій. Причім популярність його щороку зростає, збільшується кількість учасників та учасниць, а віднедавна можна говорити і про певне зростання якості таких публікацій. Безперечно, це сприятиме розширенню читацької та глядацької аудиторії, увагу якої вони можуть привернути, і позитивно позначатиметься на рейтингах регіональних ЗМІ.

 

На тему: У Мінрегіоні нагородили переможців Всеукраїнського конкурсу журналістських робіт про децентралізацію

 

Про стандарти демократії і журналістику не лише події, а й дії

Онлайн церемонією тепер навряд чи кого здивуєш. Та коли не можна безпосередньо подивитися «очі—в очі», з’являються нові переваги: це набагато ширше коло учасників таких заходів, можливість уважніше вислухати співрозмовників, передусім, коли йдеться про високопосадовців, народних депутатів, лідерів думок, впливових експертів та управлінців, які формують політику в своїх галузях тощо.

Розпочинаючи 22 грудня вшанування переможців Всеукраїнського конкурсу журналістських робіт 2020 року, очільник Міністерства розвитку громад та територій Олексій Чернишов зауважив, що спілкуватиметься з учасниками заходу не як міністр, а як читач, який узвичаєно вранці розпочинає свій робочий день з огляду найсвіжішої інформації, зокрема й регіональних новин, дотичних до завдань та інтересів галузевого відомства. За його словами, хід децентралізації та пов’язані з нею процеси переважна більшість вітчизняних мас-медіа висвітлюють відповідально і професійно.

Без якісної роботи регіональних журналістів, – продовжив урядовець, – реформа могла б залишитися недоосмисленою, та ви і ваші колеги цього не допускаєте, щодня простою зрозумілою мовою доносите аудиторії на місцях сутність кардинальних змін, критикуєте, пояснюєте як вони вплинуть на життя кожного жителя міста, району, громади. Це фаховий публічний погляд з боку, що і є найважливішою функцією четвертої влади, дозволяє нам побачити слабкі місця наших планів та дій і завчасно їх виправити.

«Не зупиняйтеся, – додав Олексій Чернишов, – робіть такі ж гострі актуальні сюжети, що відображають реальну дійсність, не давайте нашим очам замилитися».

Заступниця голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко зазначила, що журналістика позитивно впливає на розвиток демократії в регіонах. «Тішить той факт, – сказала вона, – що з кожним новим конкурсом спостерігається істотний прогрес не лише в кількості поданих заявок, а й в якості представлених робіт. Саме в регіонах, громадах формуються нові стандарти доброго демократичного врядування, зміцнюються засади місцевої демократії. І, як свідчать результати конкурсу, ці процеси знаходять об’єктивне висвітлення в регіональних ЗМІ».

Виразною відмінністю регіональної журналістики є достеменне знання аудиторії. Це, за словами Євгена Побережного, представника Координатора проєктів ОБСЄ в Україні, сприяє кращому донесенню інформації про хід реформи, її переваги та можливості.

Цікаве спостереження почули учасники церемонії від Костянтина Квурта, голови правління громадської організації «Інтерньюз-Україна», яка виступає одним із співорганізаторів згаданого творчого суперництва представників регіональних медіа. Він побачив позитив у розвитку на наших теренах сучасної структурної форми публіцистики, яку називають «журналістикою рішень».

Певна річ, висвітлювати події і справи так, щоб аргументовано і водночас ненав’язливо, по-партнерському «підштовхувати» аудиторію до певних дій – непроста справа. Вона вимагає відповідної фаховості, обізнаності, дотримання непорушних правил журналістської етики та моральних чеснот, суворої відповідальності за своє написане чи вимовлене в ефірі слово, знятий сюжет, зафіксоване відео. Приємно, що з-поміж цьогорічних дипломантів конкурсна комісія знайшла і відзначила професіоналів та професіоналок, які відповідають згаданим вище критеріям.

 

Майстерність плюс креативність

Загалом на Всеукраїнський конкурс журналістських робіт 2020 року подавалося 279 заявок. 246 з них відповідали вимогам цього суперництва, прописаним у офіційних документах Міністерства розвитку громад та територій.

Нагадаємо, що представлені роботи були поділені на чотири номінації: онлайн матеріали, статті в друкованих ЗМІ, радіо- та відео матеріали. Конкурсна комісія, яка через пандемію також працювала дистанційно, уважно і прискіпливо розглянула всі роботи. Оцінювалися вони за чотирма критеріями на відповідність тематиці та визначальним журналістським стандартам.

Два очевидних висновки з цього процесу – переважна більшість робіт стовідсотково відповідала досліджуваній тематиці, номінанти були докладно обізнані з цілями та завданнями реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, посилалися на чинне законодавство і нормативну базу, що регулюють процеси в окресленій сфері, основоположні засади Європейської хартії місцевого самоврядування та 12-ть принципів європейського доброго врядування тощо.

На жаль, все ще слабкою ланкою багатьох матеріалів залишаються недостатня жанрова різноманітність, відсутність елементів публіцистичної креативності, бажає кращого і вміння паритетно представляти різні думки, оцінки, бачення на події, про які йдеться. Саме на ці фактори варто звернути увагу тим представникам ЗМІ, які наступного року братимуть участь уже в шостому творчому змаганні регіональних журналістів, що професійно висвітлюють проблеми реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади.

Гадаємо, колегам не зайве прислухатися і до порад відомого українського журналіста і телеведучого Майкла Щура (Вінтонів Роман Іванович), який днями був удостоєний престижної відзнаки саме за публіцистичну креативність.

«Якщо глобально, то ми – за критичне мислення. Бо хоча ЗМІ, – сказав пан Роман, – є постачальниками інформації, якої людина інакше б не отримала, це не означає, що вони завжди праві. Та найголовніше: немає правих і неправих – є різні позиції. А тому важливо думати, коли слухаєш».

Докладний список всіх 15-ти дипломантів цьогорічного конкурсу вже опубліковано у відкритому доступі. Вони отримали дипломи І-ІІІ степенів, значки лауреатів та сертифікати на грошову винагороду. Додамо тільки, що з-поміж переможців – представники 11 областей: Вінницької, Дніпропетровської, Донецької, Луганської, Львівської, Одеської, Полтавської, Сумської, Херсонської, Черкаської та Чернівецької. Приєднуйтесь до цієї когорти, шановні колеги! Слава і матеріальне заохочення нікому ще не були зайвими.

Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов на завершення церемонії зауважив, що для нього трохи незвично нагороджувати переможців онлайн. «Хотілося потиснути руку, побажати творчих успіхів, зазирнути в очі, – сказав урядовець. – Та, сподіваюсь, ми обов’язково зробимо це наступного року».

Авторка: Ірина Нагребецька, незалежна журналістка


Матеріал підготовлено за сприяння Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні»

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть