У Мінрегіоні нагородили переможців Всеукраїнського конкурсу журналістських робіт про децентралізацію

22 грудня у Міністерстві розвитку громад та територій пройшла онлайн-церемонія нагородження переможців Всеукраїнського конкурсу журналістських робіт «Реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади».

Конкурс проводиться вже п’ятий рік поспіль за підтримки Ради Європи, громадської організації «Інтерньюз-Україна» та ОБСЄ.

Журналістські роботи відзначаються у чотирьох номінаціях: онлайн-публікація, стаття у друкованому медіа, радіоматеріал, відеоматеріал. Цього року на конкурс надійшло 279 робіт. Переможцями стали 12 матеріалів, авторами яких є 15 журналістів і телеоператорів, які представляють регіональні медіа Вінницької, Дніпропетровської, Донецької, Луганської, Львівської, Одеської, Полтавської,  Сумської, Херсонської, Черкаської та Чернігівської областей.

Вітаючи фіналістів конкурсу, Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов підкреслив роль регіональних медіа в об’єктивному висвітленні ходу реформи децентралізації.

«Без якісної роботи регіональних журналістів  реформа могла б залишитись неосмисленою, але вони цього не допускають. Щодня простою мовою вони доносять аудиторії на місцях суть децентралізації, критикують та пояснюють як вона вплине на життя кожного мешканця міста, району і громади. Цей фаховий публічний погляд з боку, що і є функцією четвертої влади, дозволяє нам побачити її слабкі місця та вчасно їх виправляти», – зазначив Олексій Чернишов.

Заступниця Голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко зі свого боку відзначила вплив місцевої журналістики на розвиток демократії у регіонах: «Ми раді спостерігати суттєвий прогрес з кожним роком не тільки у кількості, а і у якості робіт, які подаються на конкурс. Для Ради Європи важливо і почесно бути дотичним до цього конкурсу та загалом до підтримки української влади у реалізації реформи децентралізації. Саме на місцях формуються нові стандарти доброго, демократичного врядування – місцевої демократії. Цей процес заслуговує на об’єктивне висвітлення у регіональних медіа, які як ми переконалися за результатами конкурсу, професійно виконують свою роботу та розвиваються.»

Костянтин Квурт, Голова Правління Громадської організації «Інтерньюз-Україна», звертаючись до конкурсантів, звернув увагу на важливу місію конкурсу.

«Важливо відзначити відповідальність громадських організацій, журналістів, державних органів у такому важливому процесі, як розвиток журналістики рішень. Цей конкурс дає змогу чесно та без замовчування говорити про проблеми та досягнення децентралізації і, що дуже важливо, розвіювати фейки і міфи про життя українських громад», – підкреслив Костянтин Квурт.

У своєму зверненні до учасників конкурсу Євген Побережний, спеціаліст з питань виборів та врядування Координатора проєктів ОБСЄ в Україні, також відзначив роль локальних медіа у комунікації реформи децентралізації.

“Ми переконані, що саме регіональні медіа мають відігравати ключову роль в оцінці тих змін, які принесла реформа децентралізації. Вони знають специфіку своїх громад і, як ніхто інший, можуть об’єктивно проаналізувати, як успіх так і недоліки реформи”.

За чотири попередні роки дипломами конкурсу відзначено 49 конкурсних робіт. Журналісти Черкащини виборювали призові місця щороку, у їхньому доробку – 13 дипломів. В основному це роботи в номінаціях «онлайн-публікація» та «стаття у друкованому ЗМІ».

 

Переможці конкурсу журналістських робіт «Реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади» у 2020 році:

1. У номінації «Онлайн-публікація»:

  • Диплом І ступеня – Сердюк Анна, «Крок вперед? Що децентралізація змінює на краще на Донеччині» (ТОВ «ТРК» «Вільне радіо», м. Бахмут Донецької області);
  • Диплом ІІ ступеня – Халимоник Галина, «Де взяти позитивну демографію. Досвід Біляївської громади, яка повірила в децентралізацію» (Інтернет-видання «Біляївка. City», м. Біляївка Одеської області);
  • Диплом ІІ ступеня – Шевчук Марія, «Свідки децентралізації: що адміністративна реформа дала громадам Одещини? (+ВІКТОРИНА)» (Інформаційно-аналітичний сайт «Інформер», м. Одеса).

2. У номінації «Стаття у друкованому ЗМІ»:

  • Диплом І ступеня – Черчович Оксана, «Тут моя дитина розкрилася, знайшла друзів, почала виражати своє «Я» (Редакція обласної газети «Село полтавське», м. Полтава);
  • Диплом ІІ ступеня – Усенко Наталія, «Що таке «громада», зрозуміла, коли родина втрапила в біду» (ТОВ «Редакція газети «Сільські обрії», м. Черкаси);
  • Диплом ІІІ ступеня – Галета Лариса, «Історія успіху однієї громади, де люди – найцінніший скарб!» (Чернігівська обласна газета «Деснянка», м. Чернігів).

3. У номінації «Радіоматеріал»:

  • Диплом ІІ ступеня – Шипунова Юлія, «Євростандарт: Студенянська ОТГ – перші завжди ризикують» (Філія ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» «Регіональна дирекція UA: ВІННИЦЯ»),
  • м. Вінниця);
  • Диплом ІІІ ступеня – Мартинко Михайло, «Роль підприємництва у процесі децентралізації на Луганщині» (Філія ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» «Регіональна дирекція UA: Донбас», «Українське радіо Пульс», м. Сєвєродонецьк Луганської області);
  • Диплом ІІІ ступеня – Бабуров Олександр, «Врятувати районну лікарню» (ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» «Сумська регіональна дирекція», м. Суми).

4. У номінації «Відеоматеріал»:

  • Диплом І ступеня – Моренко Аліна, Моренко Олександр, «П’ять ОТГ із Дніпропетровщини потрапили до ТОП-10 найуспішніших у країні» (ПАТ «Телевізійна служба Дніпропетровська», 34-й телеканал, м. Дніпро Дніпропетровської області);
  • Диплом ІІ ступеня – Пульна (Заєць) Тетяна, Шалдов Віталій, «У громадах Дніпропетровщини розвиватимуть екотуризм. На історико-культурні об’єкти чекає відновлення» (Приватне підприємство «Телерадіокомпанія «Регіон» (телеканал D1), м. Дніпро Дніпропетровської області);
  • Диплом ІІІ ступеня – Кутняк Наталія, Кушніренко Роман, «Неймовірне село України Заболотці побореться за 100 тисяч гривень на реалізацію бізнес-проєкту» (Районна комунальна телерадіокомпанія «Броди», м. Броди Львівської області).
22.12.2020 - 16:48 | Переглядів: 5152
У Мінрегіоні нагородили переможців Всеукраїнського конкурсу журналістських робіт про децентралізацію

Приєднані зображення:

Теги:

конкурс Олексій Чернишов

Джерело:

Мінрегіон

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...

18 вересня 2024

Відповіді на поширені запитання від учасників конкурсу «Громада на всі 100»

Відповіді на поширені запитання від учасників...

Конкурс «Громада на всі 100» – це конкурс для територіальних громад, які шукають нові можливості для втілення своїх...

18 вересня 2024

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на розвиток міжнародної міжмуніципальної співпраці

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на...

Питання розвитку мережі міжнародно співпраці громад і регіонів обговорили з керівниками закордонних дипломатичних...

18 вересня 2024

Гірськими стежками півдня Буковини: в Усть-Путильській громаді гостювали журналісти з різних регіонів

Гірськими стежками півдня Буковини: в...

Красива, працелюбна, згуртована – саме такими словами описали Усть-Путильську громаду Чернівецької області учасники...