Децентралізація в Україні здійснила вагомий поступ і стала незворотною, - міжнародні партнери реформи

Міжнародні партнери децентралізації констатують, що попри виклики 2020 року, децентралізація в Україні здійснила вагомий поступ і стала незворотною.


 

В Києві відбулося засідання секторальної робочої групи «Децентралізація та регіональний розвиток» (Блок: Децентралізація) під головуванням Сесілії Круни, керівниці напряму міжнародного співробітництва Посольства Швеції, співголови Секторальної робочої групи та В’ячеслава Негоди, заступника Міністра розвитку громад та територій України.

«Ми раді визнати, що, незважаючи на пандемію COVID та її кардинальні наслідки для соціально-економічної ситуації, триваючий військовий конфлікт, неспокійне політичне середовище, місцеві вибори в жовтні тощо, у 2020 році децентралізація добре просунулася і набрала обертів, і зміни вже є незворотними. Завершення адміністративно-територіальної реформи, зі створенням 1469 громад та 136 районів, є головним досягненням та важливою віхою», - зазначила Сесілія Круна.

За її словами, цього неможливо було б зробити без партнерства та тісної координації усіх гілок уряду, парламенту та громадянського суспільства.

«Міністерство розвитку громад та територій і парламентський комітет з питань місцевого самоврядування провели значну роботу з популяризації реформи та забезпечення можливих її досягнень. Ми із задоволенням спостерігали, що голосування за закони про децентралізацію зуміло об’єднати різні політичні партії, що свідчить про те, що інтереси та добробут громад залишаються головними на порядку денному. Недавнє голосування щодо підтримання 13,4% акцизного податку для місцевих бюджетів є обнадійливим прикладом чіткого наміру просунути децентралізацію вперед», - сказала співголова секторальної робочої групи.

 

Вячеслав Негода подякував за високу оцінку результатів реформи, наголосивши, що це спільні досягнення  всіх учасників реформи, зокрема і Ради донорів.

«Ми перші ініціювали і створили Раду донорів при центральному органі виконавчої влади, ми спільно визначали завдання, спільно розробляли операційні плани і координували нашу роботу, і, врешті, отримали той результат, який маємо сьогодні. Децентралізація в Україні - це продукт не лише національний, а й європейський, ми створили його за підтримки Європейського Союзу, Ради Європи, багатьох європейських країн», - сказав В’ячеслав Негода, наголосивши, що попереду ще великий обсяг роботи.

Він акцентував увагу підготовці проекту закону про місцеве самоврядування, щодо якого зараз тривають консультації з асоціаціями органів місцевого самоврядування, експертами, народними депутатами. Також нагадав, що в парламенті - на розгляді законопроект про місцеві державні адміністрації. А найближчим часом Уряд планує розглянути та направити до парламенту законопроект про порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою.

 

Міжнародні партнери наголосили на необхідності забезпечення фінансових гарантій для місцевого самоврядування та незмінності бюджетних правил.

«Посол Матті Маасікас наголошує, що реформа повинна бути повністю інтегрована і закріплена в Конституції України. Поряд із законодавчою роботою, треба забезпечити фінансову стабільність для громад, запровадити середньострокове бюджетне планування і розбудову спроможності громад», - зазначив Ксав’є Камю, керівник відділу програм допомоги «Належне врядування та верховенство права» Представництва ЄС в Україні.

 

«Ми побачили наскільки складно рухався бюджнетний процес для всіх залучених сторін і яким він був виснажливим.  Громадам потрібен горизонт планування. Маємо їм допомогти з передбачуваністю того, що вони матимуть в плані ресурсів», - сказала Ніколь Рудер, Директор Швейцарського бюро співробітництва.

 

У відповідь, В’ячеслав Негода зазначив, що відповідні проектні законодавчі норми підготовлені і висловив сподівання на їх підтримку всіма учасниками реформи.

«В проекті закону про місцеве самоврядування ми заклали норму і вважаємо, що це одна із головних законодавчих норм, яка регламентує, що посеред року громади не можуть наділятися додатковими повноваженнями без забезпечення цих повноважень ресурсами. Також заклали норму, яка дасть змогу громадам мати горизонт планування щонайменше на три роки. Це ж ми хочемо закріпити в Конституції, і тим самим  забезпечити незворотність цих норм».

На завершення зібрання, Шведська Сторона офіційно передала співголовування у Секторальній робочій групі «Децентралізація та регіональний розвиток» Канадській Стороні.

Теги:

міжнародна підтримка В'ячеслав Негода

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
Default image
Glendal
22.12.2020 - 10:52
This decentralization reform went over five years and cost international donors nearly $200 million, probably the most expensive decentralization project in history. For this effort Ukraine now has fewer local government units without capacity to administer the programs that was given to them, the financial resources sufficient to fund these functions, and an local citizen electorate that only turned out at 37% of eligible voters in the first round, and less than 30% in the second rounds. Yes, this is great success.
Відповісти
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...