Інна Холод: «Моя режисура - не про гарну зйомку і гарну камеру, а про історію, яку хочу розповісти людям і які в неї повірять»

 

 

Передісторія до цієї статті по-особливому щемна: вона могла не відбутися, адже знайомство з незвичайною дівчиною Інною Холод зі Смолінської громади сталося завдяки проєкту “Голос громади у місцевому самоврядуванні” Програми DOBRE. Проте Інні не знадобилися гранти, аби втілити творчі ідеї та створити ексклюзивні фільми про людей своєї громади.


В інтерв’ю Ірині Ткаченко на “Посиденьках” (онлайн-майданчик Агенції сталого розвитку “Хмарочос”, створений у рамках проєкту “Голос громади у місцевому самоврядуванні” Програми DOBRE) Інна розповіла про ідею створення фільмів “SMOLINE”, про рідне селище та людей, які стали його героями.

Її творча лабораторія відкривається для тих, хто хоче зрозуміти, якою буває сучасна молодь у громаді. Якщо ви шукаєте активних і творчих молодих людей для реалізації проєктів та ініціатив, бажаєте отримати натхнення та рецепти залучення молоді до розвитку творчого життя у громаді - радимо прочитати це інтерв'ю.

Отож наша героїня - режисерка, письменниця, мисткиня Інна Холод, яка народилася у Смоліне, серці Смолінської ОТГ, що на Кіровоградщині. Її тато фільмував ще з молодості життя родини на камеру, а дідусь більшу частину життя крутив кіно по селах. Своєю відеографічною діяльністю Інна продовжує родинні традиції. Дівчина щиро зізнається у любові до свого селища, захоплено розповідає про людей, які живуть тут і роблять його кращим.

 

 

Про іншість сучасної молоді

“Сьогоднішня молодь інша. Молоді люди дуже багато всього знають, вміють і мають інше сприйняття. Вони вже народились з камерами і вже щось собі знімають. Сьогоднішня молодь дуже прогресивна, вони дуже відрізняються навіть від мого покоління (мені 21 рік), вони знають і навчають мене функціям на телефоні, про які я не чула. Наша молодь готова навчати інших.

Сьогодні багато молодих людей виїздить у великі міста. Звісно, це від того, що мало роботи є, люди шукають кращого життя в столиці чи в інших містах. А коли люди виїжджають, то села, селища починають потрохи вимирати. В них нічого не відбувається, тому що там не проявляє активність молодь. Якби було вдосталь робочих місць, то ми могли б сказати, що це комфортне для життя містечко. Всі герої у моєму відео кажуть про комфорт, це дійсно так“.

 

 

“У кожної людини є історія, яка надихає”

“Про натхнення дуже цікаво говорити, бо це річ, яку треба схопити дуже швидко і скористатися цим моментом. Є натхнення різне. Одне приходить в процесі, коли знімаєш відео, інше не приходить, бо є інша діяльність, яка потребує більшої кількості часу.

Якщо говорити про відеозйомку, то мене надихають люди. І це найкращий ресурс, яким можна надихатися, він ніколи не зникає, і ти на своєму шляху зустрічаєш людей, які можуть здивувати, які щось вміють робити. Ми ніколи не знаємо, що у людини в душі і дуже круто, коли людина відкриває душу, ділиться своєю історією і тим надихає.

Музика теж надихає. Мені дуже подобається гурт “Антитіла”, бо в них і музика, і відео, які я можу дивитися і надихатися тими історіями через музику і слова. Коли ти черпаєш енергію від інших, то теж можеш створити щось і своє”.

 

SMOLINE: фільми про життя у маленькому селищі

Інна зняла і презентувала дві стрічки про Смоліне: першу восени 2019 року, другу - 26 липня 2020 року. Зізнається, що не очікувала, що вже після першого фільму відбудеться “вибух”, раділа, що був потужний зворотній зв'язок та численні відгуки від глядачів. Знімала на свій фотоапарат, з посмішкою розповідає, як нелегко монтувалися відео на старенькому комп'ютері. Прем'єру нового фільму тепло зустріли жителі Смоліне (коментарі зі словами подяки, захоплення, спогадів для Інни є цінною винагородою за створену роботу).

“Цей фільм я присвячую місцю, де я народилася, і людям, які тут проживають. Іноді для того, щоб щось полюбити, треба лиш навчитися спостерігати за речами навколо тебе. Все, що я спостерігала, – передала за допомогою кадрів і підкріпила музикою. Я без перебільшення можу сказати, що дійсно люблю і поважаю селище, де я народилася. Цей фільм складається з низки сюжетів про людей, які проживають у Смоліне. Тож буду щиро вдячна вашим відгукам!”

 

 

 

 

 

 

Основні меседжі фільму

“Я хотіла донести до людей думку, що наше селище насправді має великий потенціал для розвитку і при великому бажанні, якщо ми всі разом об'єднаймось для чогось гарного, ми дійсно можемо його зробити найкращим.

Основний меседж фільмів: ми всі все можемо, якщо дуже цього захочемо, питання часу, коли ми цього досягнемо. Але ми дійсно можемо, коли для цього в нас є бажання і воно є щирим.

Я подорожувала багато де, це переважно Західна Україна, яка дійсно доглянута, гарна, але я подорожувала і по інших містечках. Дуже мало таких само гарно доглянутих селищ. Навіть його географічна розміщеність та побудова особлива! Селище було спроєктовано дуже розумно і точно, щоб все було доступно і зручно. І кажу це не тому, що це моє рідне місто, а тому що це справді так.”

 

Чому важливо побачити героями звичайних людей

“Коли ти живеш у моменті зараз, коли не замислюєшся про те, що ти маєш особливий момент, який варто зафільмувати, ти сприймаєш це як належне. І через певний час, передивляючись старі фотографії, старі відео, ти дійсно починаєш цінувати такі моменти.

Знаходити людей дуже просто, коли ти живеш у маленькому місті. Є те, що знаходиться на видному місці, – музична школа, дзюдоїсти, а є таке як теплиця. Та спрацьовує певне правило. Коли люди дізнаються “йдуть зйомки фільму”, то з уст в уста між мешканцями поширюється ця інформація. Люди також можуть мені написати і взяти участь у зйомках. Завжди намагаюсь показувати всіх, хто хоче, і це головне, коли є бажання. Людина хоче і все вийде добре, бо коли тягнеш за руку, то нічого з цього гарного не вийде. От коли хочуть, кличу і знімаємо все разом.

Люди - герої, це справді так. Ми звикли робити людей героями, коли хтось щось “голосно” зробив. Але насправді для героїзму не треба робити суперкрутий вчинок. Навіть те, що ти робиш кожного дня, коли, наприклад, годуєш собаку чи приносиш їй воду, це вже добра справа. В такому хаосі світу, де ми зараз, подібні добрі справи героїчні. Коли ти відчуваєш, що їх немає, то дуже складно жити.

Я своїм відео хотіла змінити ставлення українців із “усе погано і нічого не відбувається”, на “є щось, і треба цим пишатись.”

 

Про те, що лишається і не лишається за кадром

“За кадром завжди щось лишається. Є момент людського фактору, бо всі іноді помиляються і це нормально. От коли знімаю природу, то ніщо не лишається поза кадром, бо воно вже існує. А локації, які потребують ремонту і в планах є реконструкція, то ці місця просто не знімаються.

Зазвичай, приходжу на зйомку і кажу “я сьогодні вас знімаю” і люди працюють, як завжди, роблячи те, що можуть і як можуть, щиро і по-справжньому, не помічаючи мене.

Моя режисура - не про гарну зйомку і гарну камеру, а про історію, яку хочу розповісти людям і які в неї повірять. І ще це великий пропуск в життя іншої людини, тому що ти не можеш просто підійти й спитати у людей “Доброго дня! А як ви тут живете?”  Якщо є камера, то ти можеш зазирнути у світ інших людей, і це круто, люди відкриваються і камера зближує людей. Всі хвилюються, і я теж, бо на мені певна відповідальність, і на цьому ми зближуємось. За годину зйомок можна дуже зблизитись з людиною, бо вона з тобою щира”.

 

Про дім

“Ніде ніхто тебе не чекає так, як вдома. І це розуміння приходить не в 15-16 років, а трохи пізніше. Віра в себе, в місце, де ти народилася, та інших може змінити дуже багато чого не тільки в особистому житті, а й в житті інших людей”.

 

Замість післямови:

практичні поради активізації молоді у громаді через творчість та культуру (досвід громад-партнерів Програми DOBRE на Кіровоградщині)

Придивіться до творчих ідей молоді у громаді: через ідею тематичного мобільного короткометражного кіно можна активізувати творчий потенціал молодих людей, згуртувати їх навколо творення мистецького сучасного продукту. Обов'язково продумайте формат визнання всіх, хто долучився до створення відеофільмів (не обов'язково визначати абсолютних переможців, спробуйте номінації та відзнаки): публікація відео і короткої інформації про авторів та команди на сайті та соціальних мережах громади, відзнаки, символічний “оскар” громади чи брендована продукція.

Наприклад, ця ідея спрацювала у Новоукраїнській ОТГ (Кіровоградщина): молодь відгукнувся на пропозицію участі у кінофестивалі “Зорі над Ташликом”, ініційований Молодіжної радою спільно з Новоукраїнської міською радою. Фестиваль став майданчиком для прем'єри авторського кіно на тему громади та її активних людей, знятого молоддю. Цього року фестиваль аматорського кіно відбувся вдруге у рамках відзначення 250-річниці міста Новоукраїнка та 5-річниці створення Новоукраїнської ОТГ. Тематика відеофільмів та відеороликів «Новоукраїнка: штрихи до портрета».

Познайомтеся з досвідом інших громад у популяризації сучасних відеоформатів, які з легкістю підхоплює молодь. Відеопоезія - цікавий жанр для молоді, адже він нагадує музичні кліпи, в яких героями та героїнями стаю вони - молоді активні люди громади, їхнє містечко чи селище з рідними вулицями, історичними будівлями, вокзалом, затишними кав’ярнями, мальовничими краєвидами… Для молоді це може бути перший досвід ігрового кіно, можливість спробувати себе в якості сценаристів, режисерів, акторів.

У Бобринецькій ОТГ молодь активно створює тематичну відеопоезію. Перше бренд-відео про Бобринець створили у 2019 році, за мотивами ліричної поезії Ліни Костенко “В дні, прожиті печально і просто...”. А далі ідею підхопили вихованці гуртка “Modern film” (керівниця Рожкован Юлія): Відеопоезія “А що для тебе рідний дім” нагороджена дипломом ІІІ-го ступеня за участь у всеукраїнському конкурсі «Моя Україна». Рідне місто Бобринець та Бобринецьку громаду з нагоди 5-річчя створення творча молодь теж вітала тематичними відеопопоезіями. Ось ще один приклад.

У Маловисківській ОТГ Громадська організація молодих освітян “ДієVO” створили відеопоезію, зняту у старовинному маєтку Кудашевих, що у Малій Висці. Так привертали увагу до його автентики і самобутності. У портфоліо організації - бренд-відео про маєток Кудашевих. Також активістки вперше організували арт-вечір на території маєтку, доповнили мистецьку програму містичною екскурсією, а влітку у сторічному парку за маєтком влаштовували кіновечори.

Спробуйте започаткувати у громаді традицію тематичних кіноподій (один з найпопулярнішим форматів). Вони можуть відбуватися як просто неба, так і в приміщенні (молодіжний центр, бібліотека, будинок культури...). Кінопокази - вдалий формат для творчого спілкування та змістовного дозвілля у громаді. Це майданчик для популяризації українського кіно та відео місцевих авторів (завжди у громаді знаходяться творчі люди, які створюють і фільми, і кліпи, знімають громаду з висоти пташиного польоту тощо).

Важливо, аби кіноподія була тематичною, мала особливий антураж (тематичне оформлення вуличного кінозалу, фотозони, ліхтарики, прапорці, чай з апельсином тощо). Долучайте активну молодь до співорганізації, адже надалі молоді люди ініціюватимуть такі арт-події самостійно.

У вересні у Новопразькій громаді відбулася низка волонтерських акцій, які стали продовженням участі громади у програмі “Молодіжний працівник в ОТГ”. Волонтерство надихнуло Новопразьку ОТГ на активність і вони влаштували акції “КіноVSСміття”, під час яких відвідали низку кутків (частин населеного пункту), де разом з небайдужими жителями оновлювали дитячі майданчики, а після разом дивилися фільм під відкритим небом. Це вирішило одразу кілька проблем: занедбаний стан дитячих майданчиків, що колись були встановлені меценатами і кандидатами, відсутність якісного дозвілля в громаді, а також труднощі поширення інформації про новий інструмент у громаді Бюджет участі. За словами Анни Середи, однієї з учасниць програми “Молодіжний працівник в ОТГ”, такі акції дали можливість більше розказувати про Бюджет участі і знайомитися із потенційними авторами проєктів.

У Бобринецькій громаді вже другий рік поспіль системно працює Мандрівний кінотеатр “Кіно там, де ти”. Навесні та влітку кіноподії відбуваються у центральному парку Бобринця, а також у віддалених куточках міста та селах ОТГ, а в холодну пору кінотеатр збирає зали у навчальних закладах. Сюжет про один з таких кіновечорів, до організації якого долучилася і молодь. Його тема - волонтерство та зоозахист у Бобринецькій громаді.

У Смолінській ОТГ започаткували Мистецьку платформу “Смолінські крила”. Ідея створення належить ГО “Смолінський актив”, ГО “Смолінський актив плюс” та Молодіжній раді. Локації для арт-вечорів стали набережна річки Кільтень, місцевий парк, село Березівка. Сюжет про перший арт-вечір “Крила маю” та про тематичний кіновечір “Дієве літо”. На кіновечори молодь долучалася в якості читців, акторів, вокалістів.

У Помічнянській ОТГ Молодіжна рада інціювала преший кіновечір просто неба минулого року на березі річки, попередньо разом з дорослими створивши кінозал з палет. Нині у громаді з'явилося унікальне професійне обладнання для вуличних кінопоказів завдяки проєкту “Платформа культурних змін у Помічнянській громаді”, який втілює ГО “Молода Помічнянська громада” в рамках проєкту “Голос громади у місцевому самоврядуванні”.

Подбайте про системне навчання для молоді як менеджерів культурних подій. Часто брак досвіду і знань заважає молодим людям втілювати творчі ідеї.

Такою порадою скористалися у Дмитрівській ОТГ. Команда, в складі якої є молодіжні активістки з села Цибулеве ГО “Платформа “Успішні зміни”, беруть участь у Школі соціального проєктування для культурних менеджерів ОТГ (реалізується Спільнотою Grant Management та ГО «Інститут соціальної політики регіону» за підтримки Українського культурного фонду). Спільно з Дмитрівської сільською радою працюють над створенням Туристичної мапи-гри “Подорож з Мамаєм” (продовжують втілювати  ідеї, народжені в рамках проєкту “Мультикультурна платформа громади”, зокрема розвиток бренду козака Мамая. Його команда осучаснила, перетворила на блогера, мандрівника, спортсмена, громадського ативіста).

Рекомендуємо переглянути відеотрансляцію з Онлайн-фестивалю “Культурна громада”, який організувала ГО “Молода Помічнянська громада”: представники громад діляться своїм досвідом втілення креативних творчих проєктів та ініціатив.

Спробуйте один з описаних рецептів на практиці: адже вони теж з’явилися після знайомства з подібними ідеями та проєктами. Проте кожна громада додає свій почерк і особливі арт-деталі. Допомагають у цьому молоді люди громади. Спробуйте.


Ця стаття стала можливою завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Зміст є відповідальністю Глобал Ком'юнітіз (Global Communities) і не обов'язково відображає точку зору USAID чи Уряду Сполучених Штатів. Агенція сталого розвитку "Хмарочос" є регіональним партнером програми USAID "Децентралізація приносить кращі результати та ефективність" (DOBRE) у Кіровоградській області.

Теги:

молодь кращі практики

Область:

Кіровоградська область

Громади:

Смолінська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

06 вересня 2024

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської громади облаштували сучасне укриття

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської...

У ліцеї Ріпкинської громади, що на Чернігівщині, відтепер є сучасне укриття, яке стане безпечним та комфортним...

03 вересня 2024

На Прикарпатті Програма USAID DOBRE допомогла створити веломаршрут на території чотирьох громад

На Прикарпатті Програма USAID DOBRE допомогла...

31 серпня в Коломиї на Івано-Франківщині офіційно відкрили веломаршрут «Роверове Покуття», створений за підтримки...

29 серпня 2024

Згуртованість та синергія: досвід Козельщинської громади Полтавщини

Згуртованість та синергія: досвід...

Якісні зміни у громаді відбуваються не лише завдяки фінансовому ресурсу. Визначальну роль відіграє мотивація та...

27 серпня 2024

4 млн євро від всіх доступних програм ЄС — секрети успіху Івано-Франківська

4 млн євро від всіх доступних програм ЄС —...

15 управлінців громад із Харківської, Запорізької, Сумської, Одеської та інших областей України тиждень в рамках...