Справжня децентралізація здійсниться лише тоді, коли місцева влада отримає максимум можливостей для розвитку територій, - В’ячеслав Негода

Ще зарано стверджувати, що децентралізація в Україні успішно завершилася. Так, ми зробити дуже непростий крок – створили новий адміністративно-територіальний устрій на рівні громад та районів і провели на цій основі місцеві вибори. І тільки зараз створені всі передумови для проведення справжньої децентралізації, коли новим громадам перейдуть максимум повноважень і відповідних ресурсів, коли голови громад і депутати місцевих рад будуть працювати на те, щоб забезпечити сталий розвиток громад. І щоб налагодити цю систему, державна влада має досить швидко прийняти ще низку важливих законодавчих рішень зокрема, законопроект №3651-д, який готується до другого читання, а також нові редакції законів про місцеве самоврядування та про місцеві державні адміністрації (№4298)..

Про це сказав заступник Міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода під час онлайн-засідання робочої групи Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування з питань впровадження реформи децентралізації влади в Україні.

Засідання було присвячене обговоренню проекту нової редакції Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та змін до деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації та розмежування повноважень органів місцевого самоврядування.

В’ячеслав Негода презентував учасникам заходу – народним депутатам, експертам та представникам асоціацій органів місцевого самоврядування – варіант законопроекту про місцеве самоврядування, напрацьований Мінрегіоном з залученням експертів (див. презентацію).

«Цей законопроект є одним з першочергових, бо норми чинного закону вже не відповідають сучасному стану речей. Ми цього року створили по всій країні громади, які однакові за своїм статусом, а отже повинні мати рівні повноваження. Чинний же закон ділить їх на громади районного та обласного рівнів. Крім того, повноваження районних рад переходять у громади, але у чинному законі виписані під стару систему, за якої райради та райдержадміністрації виконують значну частину функцій базового рівня. Тобто повноваження у районів ще залишаються, а фінансові ресурси після прийняття змін до Бюджетного кодексу вже забрали», - сказав В’ячеслав Негода.

Заступник Міністра також зазначив, що необхідно створити новий закон про місцеве самоврядування, привести його до сучасних умов і до положень Європейської хартії. На його думку, внесення точкових змін нічого не дасть, бо ці зміни мали б стосуватися сотень законів, де так чи інакше прописані повноваження органів місцевого самоврядування.

Депутати від Комітету представили свої інтервенції по деяких положеннях. Переглянути їх можна тут: https://bit.ly/2UuMrLT .

 

11.11.2020 - 16:03 | Переглядів: 11870
Справжня децентралізація здійсниться лише тоді, коли місцева влада отримає максимум можливостей для розвитку територій, - В’ячеслав Негода

Приєднані файли:

Теги:

законопроекти обговорення В'ячеслав Негода законодавче забезпечення

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
Default image
Микола
11.11.2020 - 18:52
негода вже зробив централізацію, рівень послуг, якість послуг практично в усіх громадах понизився, багато людей, причом професіоналів місцевого самоврядування, будуть звільнені з роботи, закриються клуби, бібліотеки, багато лікарень також закриються...буде хаос по селах, так само із новим законом, деякі його положення суперечать здоровому глузду
Відповісти
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

04 жовтня 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 жовтня 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 жовтня 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 жовтня 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...