Передача районних медзакладів громадам є неминучою. Умова – міжмуніципальне співробітництво, - Назарій Іванів, голова Брошнів-Осадської ОТГ

З формуванням нових районів в Україні буде змінюватися і система управління на цих територіях. Адже 90% повноважень, які раніше були на районному рівні, перейшли на рівень громад. Зараз всі міністерства ведуть спільні консультації з асоціаціями органів місцевого самоврядування та експертами щодо чіткого розмежування повноважень між усіма рівнями органів місцевого самоврядування та органами виконавчої влади. Чільне місце в цих дискусіях зайняла система охорони здоров’я. Саме від рівня якості медичних послуг залежить здоров’я мешканців кожної громади. В цьому контексті на порядку денному – який рівень органів місцевого самоврядування чи виконавчої влади має опікуватися питаннями утримання районних лікарень. Старі райони ліквідовані, та заклади охорони здоров’я, що розташовані, як правило, в колишній райцентрах, продовжуватимуть працювати. Їх завдання –  безперебійне надання медичних послуг.

Днями під час спільних консультацій Мінрегіону, Міністерства охорони здоров’я, Мінфіну з асоціаціями органів місцевого самоврядування, учасниками  було озвучено позицію щодо передачі закладів вторинного рівня медицини у комунальну власність громад. Рішення ще не прийнято. Це поки тільки бачення, хто вже з наступного року зможе утримувати теперішні районні лікарні – оплачувати комунальні і послуги з ремонту будівель та інше. Медичні ж послуги, як це є сьогодні, оплачуватиме держава.

 

На тему: Районні лікарні – у комунальну власність громад? У Мінрегіоні говорили про фінансування лікарень вторинного рівня медицини у 2021 році

 

А поки тривають непрості дискусії, «Децентралізація» вирішила поцікавитися, а який досвід мають об’єднані громади у створенні умов для надання якісних медичних послуг. 20 серпня Брошнів-Осадська селищна об’єднана громада, що на Івано-Франківщині, відкрила новозбудовану сучасну амбулаторію загальної практики сімейної медицини і цим самим дала нам привід звернутися саме до її керівництва за коментарями. Цікаво, що до складу Брошнів-Осадської громади ввійшли села з трьох різних районів: Рожнятівського, Калуського та Долинського.

 

Новозбудована амбулаторія загальної практики сімейної медицини у Брошнів-Осадській громаді

 

- Так, сьогодні ми відкрили нову амбулаторію. Спорудили її в рамках державної програми «Доступна медицина». Фінансування будівництва та оснащення – 10% кошти бюджету громади, решту – державного бюджету. Тепер більше двох тисяч мешканців села Креховичі користуватимуться послугами цієї сучасної амбулаторії, - розповіла нам Наталія Олексюк, заступник Брошнів-Осадського селищного голови. – Знайшли вільну земельну ділянку, їздили по багатьох амбулаторіях західних областей, вибирали найкращий варіант за взірець. І ось – результат. В нашій амбулаторії є все необхідне обладнання: кардіограф, гематологічний аналізатор, пікфлуометр, офтальмоскоп, глюкометр, інше обладнання, як того вимагає Примірний табель матеріально-технічного оснащення закладів охорони здоров’я. Звісно, що громада подбала і про забезпечення амбулаторії Інтернетом, відеоспостереженням, пожежною системою безпеки. В амбулаторії працюють сімейний лікар, педіатр - один раз на тиждень приїжджає, дві сімейні медсестри. Придбали новий автомобіль для забезпечення мобільності медичних працівників.

 

В громаді розповіли, що новозбудована амбулаторія, яка надаватиме послуги первинного рівня медицини, є  структурним підрозділом Комунального некомерційного підприємства (КНП) «Брошнів-Осадська міська лікарня». Міська лікарня – це вже вторинний рівень медицини. Цей заклад громада взяла на свій баланс у 2017 році. Тоді він був структурним підрозділом Рожнятівської центральної районної лікарні, в якому планувалося суттєве скорочення і перепрофілювання лікарні на амбулаторію. Та керівництво громади мало чітку мету: забезпечити населення якісними, доступними медичними послугами. Адже саму послугу – оплачує держава в особі Національної служби здоров’я України (НСЗУ), громада ж піклується, аби заклад був комфортним для пацієнтів і лікарів.

 

Ще три роки тому вторинний рівень медицини громада забрала під свою опіку. По-іншому і бути не могло, адже тоді був ризик, що лікарню закриють. Ми цього допустити не могли. Нам потрібно, щоб наші люди були здорові. А якщо так, то потрібно було громаді брати на себе відповідальність.  Ми одні з перших уклали угоду з НСЗУ. Попіклувалися про те, аби мешканці громади уклали декларації з сімейними лікарями. На сьогодні вже 90% мешканців це зробили. Отже послуги, які вони отримують в лікарні, для них безкоштовні. Більше того, послугами нашої лікарні користуються і мешканці інших громад. Серед них чимало тих, хто уклав декларації з нашими лікарями. Якщо ж декларації немає, то є затверджений перелік платних послуг, - розповів Брошнів-Осадський селищний голова Назарій Іванів. – Лікарню ми забезпечили на 100% необхідним сучасним обладнанням, запровадили телемедицину. Закупили кардіографи з телемедичним обладнанням, за допомогою якого наші фахівці передають дані кардіограми у кардіоцентр і вже спеціаліст кардіоцентру радить, що саме необхідно робити, аби зберегти пацієнту життя і здоров’я.

 

Громада також дбає і про лікарів. За кошти бюджету громади та кошти, зібрані мешканцями і меценатами, преміювали лікарів, які в сьогоднішніх умовах ризикують своїм життям і здоров’ям.

- Ми згуртувалися з людьми, всі наші підприємства, установи, організації долучилися до того, щоб зібрати необхідну суму коштів і кожному медику виплатили премію, - розповів Назарій Іванів.

 

Міська лікарня вторинного рівня медицини, яку громада взяла на свій баланс у 2017 році

 

Таке піклування про людей, які рятують життя іншим людям, не залишається поза увагою. Якщо громада оголошує конкурс на вакантні посади в медзакладах, то спеціалісти охоче відгукуються, бо знають, що тут про них подбають.

- Брак кадрів вирішує вже добра слава лікарні. Всі знають, що тут платять зарплату вчасно, дбають, тому охоче приходять на конкурси, які громада проводить прозоро. Вузькопрофільні спеціалісти з інших райцентрів ідуть до нас на роботу.

Голова поділився, що на черзі – відкриття палати інтенсивної терапії. Для цього місцева рада спільно з людьми зібрали 1 млн грн на спецрахунку, встановили кисневу станцію, кисневий концентратор, зробили розвід кисню по палатах лікарні і придбали апарат штучної вентиляції легень.

 

 

Також найближчими днями громада розпочне будівництво ще однієї амбулаторії загальної практики сімейної медицини у віддаленому селі громади. Поки її немає, двічі на тиждень лікарі приїжджають у віддалене село до людей. Також на території громади працює безкоштовний громадський транспорт для зручності мешканців при потребі добратися до потрібного медзакладу.

Назарій Іванів каже, що передача районних медзакладів у комунальну власність громад є неминучою, з огляду на створення в Україні нових районів. За його словами, тут в пригоді стане міжмуніципальне співробітництво.

- Це мусить бути міжмуніципальний договір. Наприклад, громади, що на території колишнього Рожнятівського району, мали б підписати договір міжмуніципального співробітництва і спільно утримувати заклади охорони здоров’я колишнього районного рівня. Жодна громада самотужки не зможе утримувати райлікарню. Якраз це і визначить, які лікарні потрібні, а які ні. Буде потрібна лікарня – то і угода така буде підписана… От коли ми створили громаду і отримували медичну субвенцію, то ми укладали угоди з лікарнями вторинного і третинного рівня, жителі громади за нашим направленням в тих лікарнях отримували безкоштовно медичні послуги, потім ми звірялися з лікарнями і оплачували їм за надані послуги.

Теги:

медицина

Область:

Івано-Франківська область

Громади:

Брошнів-Осадська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

25 липня 2024

«Телефонували голові, щоби подякувати, а не жалітися». Як у Решетилівській громаді відремонтували шкільне укриття

«Телефонували голові, щоби подякувати, а не...

Нещодавно міській голові Решетилівської громади, що на Полтавщині, Оксані Дядюновій телефонували батьки учнів...

24 липня 2024

Рава-Руська та Великий Бичків знаходять неординарні рішення завдяки міжмуніципальному співробітництву

Рава-Руська та Великий Бичків знаходять...

19 липня 2024 року Рава-Руська громада, що на Львівщині, та Великий Бичків, що на Закарпатті, уклали угоду про...

23 липня 2024

Як створити нові робочі місця і розвивати економіку: коворкінги Пирятинської громади

Як створити нові робочі місця і розвивати...

Як Пирятинська громада об’єднує місцевих жителів, навчає дітей заробляти гроші, проводить сеанси психологічної...

22 липня 2024

У двох ліцеях Вишнівської громади облаштували безбар’єрне середовище для учнів

У двох ліцеях Вишнівської громади облаштували...

Коли йдеться про навчання учнів з особливими освітніми потребами, зволікати з облаштуванням відповідних умов не...