Уряд направить на розгляд парламенту проект нового адмінтерустрою субрегіонального рівня: замість 490 районів - 129

Кабінет Міністрів України схвалив проекти Постанов Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» і «Про утворення та ліквідацію районів у Автономній Республіці  Крим» на позачерговому засіданні 12 червня. Проектами передбачається створення 119 нових районів в областях та 10 - в АР Крим. Мета - визначення обґрунтованої територіальної основи для діяльності органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування. Наступний крок – прийняття цих документів Верховною Радою України.

«Схвалення цих постанов Парламентом забезпечить відповідність системи адмінтерустрою районного рівня України сучасним вимогам та європейським стандартам. Це, в свою чергу, сприятиме визначенню обґрунтованої територіальної основи для діяльності органів виконавчої влади та відповідних органів місцевого самоврядування», – зазначив Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов, повідомляє пресслужба Мінрегіону.

У коментарі "Децентралізації" заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода повідомив: «Чинний районний поділ давно не відповідає критеріям ефективної організації виконавчої влади на місцях, оскільки створювався ще в 60-х роках минулого століття в державі, якої давно немає. Або може читали, що, наприклад, Фастівський район Київської області було утворено ще у 1917 році. Іншою проблемою є те, що існуючий районний поділ дуже нерівномірний – є райони, де проживає менше шести тисяч населення, а є ті, де проживає майже 200 тисяч населення. Зауважте, що і в маленькому і у великому районі діють однакові органи державної виконавчої влади з однаковими повноваженнями, але з різною завантаженістю. Зараз ми живемо в Україні, яка майже тридцять років тому відновила свою державність, і перед нею щодня постають нові виклики і завдання, які потребують ефективних рішень державної виконавчої влади. Щоб так і було, створюємо належну для організації діяльності державної влади  територіальну основу. Одним із параметрів під час визначення конфігурації майбутніх районів, була чисельність жителів від 150 тисяч і більше. Цей критерій базується на «Номенклатурі територіальних одиниць NUTS-3» Європейського Союзу. Звісно, є окремі винятки, які продиктовані певними особливостями тих чи інших територій. Незважаючи на те, що в проект постанови не увійшли деякі слушні пропозиції, зокрема щодо утворення в межах гірських територій укрупнених Рахівського району в Закарпатті, Вижницького району в Чернівецькій області, а також Синельниківського району в Дніпропетровській області, Бережанського - в Тернопільській та ряду інших змін, ці пропозиції, за рішенням Уряду, будуть відправлені у Верховну Раду України для їх розгляду в Комітеті з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування під час розгляду проекту постанови».

Нагадаємо, з провадженням в Україні  реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, 26 районів повністю покриті об’єднаними громадами, на рівень яких в рамках децентралізації владних повноважень перейшли майже всі повноваження райдержадміністрацій та районних рад. Території 164 районів покриті ОТГ від 50% до 99%. Це означає, що РДА цих районів здійснюють свої повноваження на менше половині їх території. І лише на території 75 районів (16%) не утворено жодної ОТГ. Фактично, інститут РДА повноцінно функціонує лише на території 75 районів.

Як створення нових районів вплине на мешканців громад?

Створенню нових районів передувало формування спроможних громад, таких, які здатні вирішувати питання місцевого значення і забезпечувати доступні і якісні послуги для населення. Більшість повноважень перейшли і ще будуть додатково передані саме на рівень громад і послуги, які раніше мешканці громад отримували в районних центрах, зараз отримують (чи будуть отримувати) на території своєї громади – або через Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП), або надання адмінпослуг громада здійснює через віддалені робочі місця адміністраторів ЦНАП, а там, де ще такі центри не створено – громади використовують інструмент міжмуніципального співробітництва – підписують угоду про співпрацю з сусідньою громадою, де вже діє ЦНАП. А ще сьогодні у практиці діяльності громад – мобільний ЦНАП — це теж віддалене робоче місце, але яке може пересуватися між населеними пунктами та здійснювати приймання громадян і надання послуг на території будь-якого населеного пункту громади. Отже, мешканцям громад за адмінпослугами не потрібно буде їздити до районних центрів.

Раніше «Децентралізація» повідомляла про схвалення Урядом 24 розпоряджень щодо визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад по кожній області.

12.06.2020 - 15:55 | Переглядів: 27129
Уряд направить на розгляд парламенту проект нового адмінтерустрою субрегіонального рівня: замість 490 районів - 129

Теги:

район В'ячеслав Негода

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
Default image
Теодор
12.06.2020 - 16:41
Колаборанти, ви продаєте Україну . На догоду чужинцям та зайдам у Закарпатській області плануєте віддати понад чверть мільйона українських громадян Виноградівського району фашистській Угрщині, яка потопила в крові Карпатську Україну проголошену у березні 1939 року, приєднавши більший район до меншого Берегівського району де проживає угорська меншина понад 100 тисяч населення. І вони будуть мати право першості над українцями, бо на догоду ім відмовилися від назви Виноградіський район. Прокльони вам вашим попихачам на ваші голови за те що залишаєте мадярам Берегівський район. На той час коли мадяри повністю знищили українську громаду в українському місті Сигет.
Відповісти
84628273 176159830277856 972693363922829312 n
Фёдор Петренко
12.06.2020 - 17:55
А в Крыму в курсе? кабмин, вы им хоть по телефону позвоните, а то, небось, там не знали и не гадали про это судьбоносное решение. Привет из Запорожья.
Відповісти
Default image
Данііл
13.06.2020 - 02:32
Ого скільки ботів набігло.
Відповісти
Profilepic
Momryk Anatoliy
12.06.2020 - 17:25
Перепрошую, але ви дурень. Сигет в Румунії а не в Угорщині. і навколо нього досі є і українські села і українські церкви.
Відповісти
Default image
Артем Мезін
12.06.2020 - 19:59
Якщо ці коментарі хтось читає, то маю нагадати що в нашій країні є багато інших проблем, які мають важливіший характер. Це питання повинно вирішуватися на референдумі, який, я гадаю, буде провальним. Єдине здобуття після цієї реформи для нашої влади це неприязнь з боку населення. І як же це вбого виглядає, коли ви, не повернувши контроль над территоріями намагаєтесь змінити їх адміністративний поділ. Голосуючи за нинішню владу, я навіть уявити не міг що в їх планах є подібні реформи
Відповісти
Default image
Анастасія Новородовська
12.06.2020 - 22:34
Можливо у вашій фантазії ця реформа виглядала як "Крок у щасливе і світле майбутнє", в житті ж це виглядає, як знущання над людьми і знищення сіл і селищ, які є фундаментом країни. Реорганізація громад та районів - насамперед стосується тих людей, які проживають на цій території, відповідно саме люди мають сказати "ЗА" чи "ПРОТИ". Ви все так розписали - самі плюси. Але це "ДОБРЕ"- лише на словах і папері. Насправді ж ця "реформа"(хоча тут більше підходить слово ДИВЕРСІЯ або ГЕНОЦИД!) знищує ті районні центри і села, що відносились до них. Адже розформування більшості держ.установ і невеликих підприємст веде до тотального безробіття. Люди працездатного віку будуть тікати на заробітки, щоб прокормити сім'ю. А діти і люди похилого віку що залишаться не в змозі розбудовувати містечка. ЗАСТІЙ, ЗАНЕПАД, РОЗРУХА, це те, до чого ця реформа доведе країну!!! Люди довго не будуть терпіти цей ГЕНОЦИД, прикращений гарними словами і прикритий папірцями місце яких лише у вбиральні! Задумайтесь і вирішіть як вас будуть в майбутній всторії називати наші нащадки - людиною ЧЕСТІ і СОВІСТі чи Вовком в овечій шкірці
Відповісти
Profilepic
Володимир Мілославський
15.06.2020 - 09:40
Наступний крок - ліквідувати обласний поділ і утворити 5-6 префектур. Законодавчо закріпити незаконність використання офшорів як засобу ухилення від сплати податків, арештувати всі закордонні активи олігархів. Прогресивне оподаткування - не може бути мільярдерів в Україні. Оскільки за Конституцією не лише земля, а і її надра належать народу - запровадити продаж надр: руди, вугілля, нафти, газу та інших корисних копалин, а не лише оподаткування їх видобутку. Запровадити нагляд за додержанням законів всіма державними органами: судами, Кабміном, міністерствами, СБУ, Мвс, відомствами, органами місцевого самоврядування, і не важливо - буде здійснювати цей нагляд прокуратура чи інший орган. Спростити дозвільну систему при здійсненні будівництва, реєстрації СПД. Цей комплекс заходів не є вичерпним. Крок за кроком це розчистить шлях реальним інвесторам. Має бути сформований і оприлюднений перелік бажаних інвестпроектів: створення інфраструктурного сполучення між народногосподарськими комплексами - Видобувним, переробним, Пек і тд; надійне сполучення між новими префектурами, районами, їх населеними пунктами; розвиток науки, особливо у сфері впровадження критичних технологій, ракетобудівній і літакобудівній сферах, машинобудуванні. Та що я розпинаюсь - для економічних перетворень є свої академіки (Іоффе, Патон та інші). Отож, видатні люди, а не пройдисвіти мають стояти поряд з Президентом
Відповісти
Default image
Олександр
14.06.2020 - 08:57
Звичайно, багато ботів. Зрозуміло чому: багатьох восени відсунуть від корупційного корита. Для тих, хто читає і сумнівається: 1) Берегівський район існує і зараз, тільки щось сепаратисти не з’явилися. 2) Чим менше районів, тим кращий контроль над корупційною складовою, і тим менше людей приймають бюрократичні рішення. Менше документів, менше цифр. Це означає, що стає легше контролювати чиновників на місцях. 3) Шановна владо, ваша задача провести місцеві вибори за новим поділом.
Відповісти
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

14 травня 2024

ГО «ДЕСПРО» продовжує сприяти відновленню Бородянської громади

ГО «ДЕСПРО» продовжує сприяти відновленню...

Бородянська громада на Київщині ще далека від повного відновлення, оскільки руйнації спричинені окупантами, занадто...

14 травня 2024

Молдавський Аней-Ной став побратимом Авангардівської громади

Молдавський Аней-Ной став побратимом...

Селищний голова Авангардівської громади на Одещині Сергій Хрустовський підписав Угоду про співпрацю з президентом...

14 травня 2024

Як Опішнянська громада Полтавської області живе і відроджується попри війну - документальний серіал «Я залишаюсь»

Як Опішнянська громада Полтавської області живе...

Третя серія документального серіалу "Я залишаюсь" - про Опішнянську громаду Полтавської області. У випуску -...