Від ОПГ до ОТГ: як адмінреформа може врятувати від економічної кризи

Автор: Євген Калінін, заступник голови Київської обласної державної адміністрації, для Lb.ua


Місцеві вибори мають відбутися за новим адмінтерустроєм. В Україні 43% територіальних громад увійшли в ОТГ на етапі добровільності, а 57% – залишалися на початку року необ'єднаними, тобто будуть об'єднуватися адміністративним чином. Київщина однією з перших регіонів завершила реформу. Наприкінці 2019 року було створено 22 чи 23 громади з проєктних 69. А вже на початку 2020 року Київщина першою подала проєкт перспективного плану на затвердження Кабміну. Тобто з останніх місць – на перше відразу. Чому це важливо і як створення ОТГ може пом’якшити удар від кризи, у яку входить світова та українська економіки.

 

Quick wins: досвід перших

Ми маємо кейси, де бачимо значний економічний та інфраструктурний злет у нещодавно створених громадах.

Так Тетіївська ОТГ – це перша цифрова громада, у якій працює система електронних петицій, де кожен мешканець може голосувати он-лайн за чи проти проєкту та створювати власні. Можна подати електронне звернення, працює сучасний ЦНАП. Тетіївська громада отримала програмне забезпечення, від компанії Global GIS, і за допомогою цього тепер може мати базу реєстрів всіх земель, які є на території громади. Це дає можливість створити реєстр всіх земельних ділянок і володіти інформацією по кожному клаптику землі. Також її можна використовувати в сільському господарстві, що надає можливість краще працювати з інвесторами. Крім того, Тетіївська ОТГ вже у 2018 році віднайшла 1,5 млн грн і створила свій сучасний інклюзивно-ресурсний центр. Він розташований на території загальноосвітньої середньої школи, і займає площу майже 140 кв. м. Окрім кабінету психолога, логопеда у ньому також обладнана реабілітаційна кімната для занять з дітьми з порушеннями опорно-рухового апарату і клас для занять. На обліку в центрі перебуває 149 дітей, батьки ще 51 дитини подали до ІРЦ заявки щодо проведення комплексної оцінки психолого-педагогічного розвитку.

У Байковецькій ОТГ Тернопільської області децентралізація стала стимулом для наповнення бюджету. ОТГ збільшила надходження до бюджету від 3 млн у 2015 році до 140 млн у 2019 році, завдяки оновленому генеральному плану міста, де зарезервовано землі під підприємства та індустріальний парк, і прозорості у земельних питаннях. Громаді вдалося залучити такі підприємства як ТОВ «СЕ Борднетце-Україна», «МОST-Україна», підприємство «Галіт», фабрика меблів «Лісма» та інші. Створено консультаційний пункт для бізнесу, де проводять зустрічі, презентації, консультації. Байковецька ОТГ має найкращий інвестиційний клімат на Тернопільщині. Зараз у громаді налічується 646 підприємств і фізичних осіб-підприємців.

 

Win or lose: здорова конкуренція за податки

Економічні успіхи ОТГ дуже різні, як і здатність наповнювати власні бюджети і фінансувати видатки, які поліпшують життя громад. Проте є дуже зрозуміле порівняння - про планову і ринкову економіку. Дотепер у громад не було значного стимулу для розвитку, адже податки акумулювались у центрі, а повертались на місця вже відповідно до потреб. Такий собі умовний соціалізм. Яскравий приклад - Гостомель Київської області. Тут завдяки розташуванню низки підприємств акумулюється 160-170 млн грн ПДФО для всього регіону. До бюджету розвитку Гостомеля повертається 30-35 млн. грн. Тобто докладаєш ти зусиль, щоб на твоїй території булі сучасні підприємства з ринковою білою зарплатнею, чи ні, все одно отримуєш свої 30 млн. грн., які ні на що не вистачить. Але завтра Гостомель отримає статус ОТГ і всі 160 млн. грн. залишаться у громади, і вони вже зможуть не дитячий майданчик збудувати, а лікарню. Відчуваєте різницю? А усвідомлюєте, як цю різницю відчують сусідні населенні пункти, які раніше отримували з центрального бюджету видатки за рахунок Гостомеля? Уявляєте, як зміниться мислення мешканців, коли вони розумітимуть, наскільки їх побут залежить від грамотних дій місцевої влади? І яку здорову конкуренцію це може породити зі створення умов для бізнесу?

Чи наприклад у Гірській громаді є аеропорт у селищі Гора й у них бюджет розвитку 200 млн. грн. Це ПДФО, який аеропорт сплачує до бюджету Бориспільського району, а після закінчення реформи платитиме до бюджету громади. Звісно, якщо вони господарюватимуть з розумом, то зможуть зробити там собі Лас-Вегас.

А потім мешканці села Переяславське, в яких розміщено підприємство «Нива Переяславщини» усвідомлять, які кошти недоотримують через те, що до сьогодні не утворили ОТГ. Пам’ятаєте акції протесту, коли місцеві жителі протестують проти розміщення у них виробництв та виділення земель інвесторам? За рік вони будуть виходити на акції з вимогами створити умови для цих інвесторів. В успішній громаді бюджет розвитку зростає у 3-5 разів у порівнянні з коштами, які отримувались з центрального бюджету.

 

Реформа, що змінює свідомість

Реформа децентралізації дійсно складна, деякі політики відверто не розуміють її сутність, а деякі, навпаки бачать можливість перезапустити країну. Зрештою, все робиться для того, щоб громади обрали свою владу, яка б перейшла на прямі відносини з держбюджетом. Зараз ситуація така: бюджет області, бюджет району, до села якогось умовного поки дійде – залишаються копійки. Якщо люди оберуть якісну владу, ОТГ очікує економічний прорив. І для того, щоб отримати кошти на нову лікарню, не треба буде мати свого мажоритарника чи лобіста у центральній владі, не треба буде оббивати пороги та утворювати умовні «ОПГ» з чиновниками, які розподіляють бюджети на місця й домовлятись про кращі умови для себе. Треба буде створити реальні ОТГ та акумулювати податки для власного розвитку. Це може у надшвидкий час змінити мислення й менталітет людей, які не тільки обиратимуть владу, але й почнуть аналізувати, чому вони живуть краще чи гірше.

Друге, що важливо, – громади та влада почнуть конкурувати за бізнес. Тому що добробут громади залежить у першу чергу від ПДФО, а ПДФО залежить від того, яка кількість підприємств зареєстрована в громаді та сплачує податок. Сьогодні ж немає прямої конкуренції за бізнес, немає прямої конкуренції за гроші, тобто за податки.

Якщо виборці серйозно підійдуть до виборів голів ОТГ і рад ОТГ і це буде нормальна народна влада, яка дбатиме про садочки, школи, футбольні поля, то це можливість прориву країни найближчим часом.

Колонка відображає винятково позицію її автора. За достовірність інформації відповідає автор колонки. Точка зору редакції порталу «Децентралізація» може не збігатися з точкою зору автора колонки.
14.05.2020 - 18:15 | Переглядів: 12810
Євген Калінін

Автор: Євген Калінін

Теги:

створення спроможних громад перспективний план

Джерело:

Lb.ua

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

08 липня 2024

На Рівненщині обговорили реформу профільної середньої освіти та критерії створення академічних ліцеїв

На Рівненщині обговорили реформу профільної...

У регіонах тривають громадські обговорення реформи профільної середньої освіти. 5 липня в Рівному відбулася зустріч...

08 липня 2024

Як місцева влада може допомогти бізнесу: інструменти фінансової підтримки

Як місцева влада може допомогти бізнесу:...

Бізнес відіграє основну роль в економіці України, адже забезпечує робочі місця та є важливим джерелом надходжень до...

07 липня 2024

Громади Волині, Рівненщини, Харківщини, Одещини та Херсонщини співпрацюватимуть з громадами Литовської Республіки

Громади Волині, Рівненщини, Харківщини, Одещини...

Церемонія підписання договорів про співробітництво відбулася в рамках Форуму громад «Реформи. Децентралізація....

07 липня 2024

Енергетична стійкість: бізнесу – дешеві кредити, громадянам – безвідсоткові кредити, ОСББ – безповоротні гранти

Енергетична стійкість: бізнесу – дешеві...

Програми з енергогенерації, децентралізацію енергетики та збільшення потужностей обговорили учасники розширеного...