В Мінрегіоні розпочалися додаткові консультації зі створення перспективних планів

21 січня в Мінрегіоні пройшли додаткові консультації зі створення перспективних планів формування громад Кіровоградської, Київської, Рівненської, Хмельницької та Черкаської областей.

«Бачимо, що навіть після повторних консультацій залишаються території, де нема спільного рішення облдержадміністрації і громад. І часу на дискусії вже практично не залишилося. За лічені дні ОДА має подавати проект перспективного плану на розгляд Уряду. Протягом останніх двох років ми неодноразового наголошували, що добровільний етап об’єднання триватиме не далі як до початку 2020 року, щоб чергові місцеві вибори пройшли на новій територіальній основі. Тому для громад, які не змогли, чи не схотіли скористатися добровільним етапом, не має бути несподіванкою, що прийшов час остаточних рішень, які прийматимуть облдержадміністрації та Уряд. І ці рішення мають бути прагматичні та обґрунтовані, враховувати, перш за все, перспективи розвитку територій, майбутню спроможність громад надавати якісно усі необхідні послуги жителям, створювати умови для гідного життя людей», - сказав В’ячеслав Негода, заступник Міністра розвитку громад та територій.

«Перше коло обговорення проектів перспективних планів областей чітко зазначило кілька важливих аспектів. Перше - новий адміністративно-територіальний устрій - це завжди баланс між добровільністю та державним інтересом. Друге - якщо громада отримала позитивний висновок від ОДА, це не свідчить, що вона потрапила до перспективного плану. Третє - діалог та аргументи - це єдиний шлях прийняття рішень. Четверте - серед вже об’єднаних громад є такі, що не потраплять до перспективних планів. Так, це наслідок політики минулого, але не може бідна дрібна громада, що не показала позитивної динаміки за роки функціонування, претендувати на існування в майбутньому. Тим більш, якщо вона є передмістям обласного центру. Це мої суб'єктивні враження, що ґрунтуються на побаченому та обговореному, на якості презентаційних матеріалів, на мінімізації конфліктних зон, на залученні зацікавлених сторін в процес розробки перспективних планів», - прокоментував Віталій Безгін, народний депутат, голова підкомітету з питань адмінтерустрою Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Додаткові консультації зі створення перспективних планів триватимуть протягом цього та початку наступного тижня. У заходах беруть участь представники ОДА, місцевого самоврядування, профільних асоціацій та народні депутати.

Нагадаємо, що консультації щодо майбутніх перспективних планів областей розпочалися у грудні минулого року.

Як відомо, 20 грудня 2019 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» (щодо спрощення процедури затвердження перспективних планів формування територій громад Автономної Республіки Крим, областей)» №2189 від 30.09.2019. Закон передбачає зокрема, що об'єднання громад надалі відбуватиметься виключно за перспективним планом.

За даними Мінрегіону, затвердженими Урядом перспективними планами формування територій громад покрито вже 90,3 % території країни.

Приєднані зображення:

Теги:

Віталій Безгін В'ячеслав Негода перспективний план

Область:

Київська область Кіровоградська область Рівненська область Хмельницька область Черкаська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

06 вересня 2024

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської громади облаштували сучасне укриття

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської...

У ліцеї Ріпкинської громади, що на Чернігівщині, відтепер є сучасне укриття, яке стане безпечним та комфортним...

06 вересня 2024

Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт (запис вебінару)

Огляд нових змін до закупівельного...

Програма USAID DOBRE провела вебінар на тему: «Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт»....

06 вересня 2024

Житомирська область та американський штат Індіана підписали меморандум про співпрацю

Житомирська область та американський штат...

Президент України Володимир Зеленський у Києві зустрівся з губернатором штату Індіана (США) Еріком Холкомбом. У...

06 вересня 2024

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Продовження реформи місцевого врядування з посиленням ефективності управління, координації та взаємодії в умовах...