Як сайт громади став для Софіївської ОТГ інструментом розвитку

“Громада довгий час знаходилась в інформаційному вакуумі: у нас була лише одна районна газета і та мала попит тільки серед старшого покоління. Не було інформаційних майданчиків, через які можна було б інформувати всіх мешканців громади — студентів, учнів, підприємців. Тому для початку ми запустили  соцмережі та швидко отримали 1000 дописувачів FB-сторінки - це непогано, якщо врахувати, що у Софіївській ОТГ 10 тисяч жителів”, - розповідає Максим Хоружевський модертор сайту Софіївської громади.

Згодом, після запуску соціальних мереж, представники громади проаналізували, що одним лише цим інструментом не покриють задачу повноцінних якісних комунікацій з усіма мешканцями ОТГ. Найбільш складним було виконувати норми чинного законодавства щодо оприлюднення публічної інформації. Сайт, який колись надала обласна адміністрація, не оновлювався 15 років, мав застарілий дизайн і не дозволяв шукати  інформацію або ж публікувати необхідні дані.

У 2017 році Софіївська ОТГ долучилась до другої когорти громад-партнерів Програми “Децентралізація приносить кращі результати та ефективність” (DOBRE). Також це був і старт знайомства із громадською ІТ-організацією SocialBoost, партнером Програми DOBRE, та платформою Dosvit.

Софіївська ОТГ стала першою громадою, яка створила новий сайт на платформі Dosvit, що дозволяє громадам створювати власні вебсайти за сучасними ІТ-канонами. Спеціалісти SocialBoost розробили платформу з урахуванням побажань громад, які були зібрані під час стратегічних сесій.  

“Місцями нам було складно: як пілотна громада, ми мали підготувати чимало інформації для наповнення нового сайту. Команда SocialBoost поставила високі вимоги для публікації контенту: стандарти для фото працівників, написання новин за сучасним підходом, підбір якісних зображень”, - згадує Максим.

“Допомогли дві речі: перша — організація процесу з боку модераторів від громади. Разом зі Світланою Шинкаренко ми опрацювали кожен розділ нового сайту та налагодили комунікацію з представниками інших відділів, які надавали інформацію для розділів сайту. Друга —  підтримка  від SocialBoost. Окрім навчання по роботі  з ресурсом, ми також мали лекції щодо створення якісного контенту, написання сучасних текстів, принципів залучення мешканців на сайт ОТГ. Наша громада активно попрацювала над переходом, тож процес збору всієї інформації зайняв приблизно 3 місяці”, - пояснює Максим.

 

Максим Хоружевський опановує новий сайт     Світлана Шинкаренко знайомиться із сайтом  Софіївської ОТГ, створений на платформі Dosvit   

Пройшовши нелегкий шлях: від навчання до запровадження у щоденну діяльність, представники ОТГ вбачають цілу низку переваг користування новим сайтом на платформі Dosvit, а саме:

  • інтуїтивно зрозумілий інтерфейс сайту;
  • користувачі можуть легко зорієнтуватись, де шукати необхідну інформацію;
  • сайт — зручний для перегляду не тільки на комп’ютері, але і на смартфоні та планшеті;
  • зручна адміністративна панель, що є дуже важливим фактором для модераторів платформи;
  • найголовніше: не треба бути спеціалістом у галузі інформаційних технологій, щоб швидко опанувати адмінпанель та користуватися нею.

“Мешканці позитивно оцінюють новий сайт, адже зручно можуть отримувати інформацію про громаду, дізнаватися новини, користуватися електронними сервісами. На старому сайті було вкрай важко знайти необхідні документи, особливо рішення, що стосуються мешканців, або які мають переглядати депутати ОТГ. Наразі даної проблеми немає, на новому сайті є окремий додаток “Документи”, де можна шукати, фільтрувати та відсортовувати необхідні документи. До того ж, ми запустили онлайн-трансляції сесій, і тепер мешканці можуть наживо слідкувати за пленарними засіданнями, ставити запитання та отримувати відповіді”, - говорить Максим.

 

Новий користувач сайту громади

 

Тож, вивчивши переваги постійного користування сучасним сайтом, Софіївська громада вже встигла досягти вагомих результатів:

  • найактивніше за всіх застосовує додатки, надані розробником;
  • у липні 2019р. увійшла до складу пілотного проекту з розробки ІТ-стратегії свого населеного пункту;
  • використовує такі сервіси SocialBoost: DOBRE.Pytanniya, Dosvit, розроблені у рамках Програми DOBRE,  ромадський Проект.

Мешканці громади поступово звикають до нового сайту. Стартував бюджет участі на платформі Громадський Проект, де жителі голосують за подані проекти. Наприклад, у бюджеті участі минулого року брали участь більш 3000 осіб.

На новому сайті громади опубліковано такі дані:

“Наша громада постійно розвивається в ІТ, ми є учасниками проекту “Е-рішення для громади”, завдяки якому запроваджуємо реєстри територіальної громади, геоінформаційні системи. Державна міграційна служба обрала нас в якості однієї з громад для тестування електронної послуги — Е-малятко. Також ми затвердили розроблену ІТ-стратегію громади на наступні три роки, тож плануємо рухатися за визначеним у ній плані”, - говорить Максим Хоружевський.

Більше про розвиток сайті громад - за посиланням 


© Ця публікація  стала можливою завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Зміст є відповідальністю Глобал Ком'юнітіз (Global Communities) і не обов'язково відображає точку зору USAID чи Уряду Сполучених Штатів.

Теги:

Dosvit електронне врядування участь громадян

Область:

Дніпропетровська область

Громади:

Софіївська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

01 липня 2024

Швидка освітня допомога. Як громади співпрацюють навколо Центру професійного розвитку

Швидка освітня допомога. Як громади...

Авторка: Марія Булейко (Марковська) Центр професійного розвитку для педагогічних працівників у Верховині, що на...

27 червня 2024

Іршавська громада визначає пріоритети місцевого розвитку разом з жителями

Іршавська громада визначає пріоритети місцевого...

Як зробити громаду комфортною для всіх жителів? Щоб відповісти на це запитання, надзвичайно важливо залучити...

27 червня 2024

У Володимир-Волинській громаді місцевий бізнес розвивається попри воєнні виклики

У Володимир-Волинській громаді місцевий бізнес...

Наприкінці 2022 року Володимир-Волинська громада на Волині, як і тисячі інших населених пунктів в Україні, потерпала...

25 червня 2024

Соціальне таксі та паспортна станція: Білокриницька громада розширює послуги через муніципальне співробітництво

Соціальне таксі та паспортна станція:...

Відвідати банк або лікарню для людей з інвалідністю в Білокриницькій громаді, що на Рівненщині, — справжній виклик,...