Щоб урахувати інтереси місцевого самоврядування, не потрібно додаткового навантаження на державний бюджет, - АМУ

Якщо проект Держбюджету і зміни до Бюджетного кодексу будуть прийняті у такому вигляді, як їх презентували, у місцевих бюджетах не вистачить коштів на всі необхідні витрати, вважають представники органів місцевого самоврядування.

Основні прохання міських голів:

  • перевести на прямі міжбюджетні відносини з Держбюджетом усі вже створені об’єднані громади,
  • не забирати в органів місцевого самоврядування місцевий акциз на пальне,
  • закріпити чіткий розподіл у відсотках всіх коштів, які передаються з центрального рівня.

За рахунок місцевого акцизу з пального громади отримують близько 8 мільярдів гривень. Міські голови кажуть, що без цих надходжень у багатьох громадах не залишиться грошей на ремонт прибудинкових територій, посипання вулиць піском, розчищення снігу. «За результатами нашого аналізу, для окремих громад і селищ кошти з акцизного податку у структурі бюджету складають до 80% доходів, у більшості – до 30% доходів. Це четверте з основних джерел надходжень, після ПДФО, плати за землю і єдиного податку», – зазначає виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан.

За його словами, за формулою, яку пропонують «Укравтодор» і Мінінфраструктури, повернутися до місцевих бюджетів може лише половина цієї суми, 4 мільярди гривень.

«Ми знову у ситуації, коли у державному бюджеті не вистачає коштів, Міністерство фінансів шукає, де їх знайти, і знаходить їх у місцевих бюджетах… Ми у жодному разі не протиставляємо проблеми місцевого самоврядування і загальнодержавні проблеми: фінансування Пенсійного фонду, армії, забезпечення вчасного обслуговування зовнішніх запозичень. Але з боку Мінфіну не відчувається розуміння, які виклики стоять перед нами», – наголошує Владислав Атрошенко, міський голова Чернігова.

Якщо бюджет приймуть у запропонованому Мінфіном вигляді, у 2020 році бюджет розвитку Чернігова складатиме близько 150-200 мільйонів, порівняно з 650 мільйонами у 2019 році. Навіть цих коштів, каже міський голова, вистачало на оновлення менше 1% комунальної інфраструктури.

«Компромісна позиція, яку пропонують громади – підтримати проект закону №2231, який пропонує на 2020 рік залишити акциз з пального у розпорядженні громад, щоб протягом цього року виробили формульний розрахунок фінансування дорожньої галузі з Дорожнього фонду, або поправку 209 до Бюджетного кодексу. Наші пропозиції не потребують додаткового навантаження на державний бюджет. Вони передбачають справедливий розподіл наявного фінансового ресурсу, з урахуванням інтересів місцевого самоврядування і дотриманням принципів бюджетної децентралізації», – говорить Олександр Слобожан.

Також Асоціація пропонує встановити формульний розподіл дотацій на освітню і медичну сфери, яка враховуватиме кількість створених ОТГ в області та розташування інфраструктури, на утримання яких потрібні кошти.

«У 2017 році додаткова дотація напряму по формулі розподілялася в додатку до закону про державний бюджет, і цієї проблеми не було. У 2018-19 році її віддали на рівень області, і почалися перекоси. Основна інфраструктура знаходиться у населених пунктах, не є обласною і районною власністю. Але 85% цієї додаткової дотації йде якраз на забезпечення обласного і районного рівня. Це суперечить логіці реформи», – зазначає Олександр Слобожан.

«Ми готові підставити плече уряду, готові інвестувати в громади, але ми не готові до щорічної зміни правил гри в бюджетному питанні… Зараз ми коштами місцевого бюджету маємо добюджетувати ті делеговані повноваження, які уряд закріпив за місцевими громадами. Для прикладу, Києву заробітна плата педагогів коштує 2 мільярди гривень – зобов’язання які мав би виконати державний бюджет. Уряд має розуміти, що, змінюючи систему оплати праці у певних секторах, він мав би це закріплювати у певних рішеннях, тих же законах про держбюджет. Або змінювати формулу міжбюджетних відносин із розумінням, що громади будуть за певний ресурс, який вони самі адмініструватимуть, забезпечувати ці функції.. Потрібна стабільна формула, яка дозволить місцевим громадам нарощувати свій фінансовий потенціал», – говорить Володимир Репік, директор департаменту фінансів Київської міської державної адміністрації.

На цьому тижні Верховна Рада буде у другому читанні приймати закон про державний бюджет на 2020 рік і зміни до Бюджетного кодексу.

Як повідомлялося, Бюджетний комітет ВРУ в основному підтримав пропозиції Мінрегіону та Асоціації міст України щодо вирішення проблеми, яка виникла для новоутворених ОТГ в частині їх прямих міжбюджетних відносин у 2020 році.

14.11.2019 - 10:00 | Переглядів: 11576
Щоб урахувати інтереси місцевого самоврядування, не потрібно додаткового навантаження на державний бюджет, - АМУ

Відео:

Теги:

бюджет

Джерело:

Український кризовий медіа-центр

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

17 жовтня 2024

Розпочався конкурсний відбір громад Київщини для участі у проєкті з визначення пріоритетів у відновленні

Розпочався конкурсний відбір громад Київщини...

Асоціація міст України спільно з Вестмінстерською фундацією за демократію (WFD) оголошують конкурсний відбір для...

17 жовтня 2024

«ШоТам по комунікації»: громади обговорили дієві підходи до взаємодії з бізнесом і жителями

«ШоТам по комунікації»: громади обговорили...

10-11 жовтня медіа ШоТам за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» об’єднало понад 100 голів громад та їхніх заступників з...

17 жовтня 2024

Затверджено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих

Затверджено зміни до Переліку територій, на...

Наказом Мінреінтеграції від 16 вересня 2024 року №293 внесено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися)...

17 жовтня 2024

Президент підписав Закон «Про публічні консультації»

Президент підписав Закон «Про публічні...

  Президент підписав Закон України «Про публічні консультації» (законопроєкт №4254). Як повідомлялося, Закон...